Η εικονική πραγματικότητα
Τα λουκέτα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα
Μόλις προ ημερών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «πανηγύριζε» με δήλωσή του για τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν ανάπτυξη της τάξης του 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε μάλιστα με σφοδρότητα έναντι όσων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση που κάνει κατά τον ίδιο, τιτάνια προσπάθεια, να βγάλει τη χώρα από το τούνελ. Μόνο που αυτή η τιτάνια προσπάθεια δεν αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία και όσοι γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στην επιχειρηματική αγορά, με δυσκολία θα πουν μια ιστορία επιτυχίας, όχι μόνο τα δυόμιση χρόνια συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και γενικά τα επτά μνημονιακά χρόνια.
Αντίθετα, μεγάλη είναι η «μαύρη βίβλος», όπου καταγράφονται ιστορίες οικονομικής κατάρρευσης και πτώχευσης. Τα λουκέτα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα για τον ιδιωτικό τομέα, που βλέπει ότι ακόμα και το ΕΣΠΑ καθυστερεί. Η ελληνική οικονομία αιμορραγεί και δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες. Εξάλλου, η ανάπτυξη δεν έρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού και πολύ περισσότερο δεν οικοδομείται με την πρόσκαιρη αύξηση κατά 0,4%.
Η ύφεση είναι μακρά και το παραδέχονται όλοι, ακόμα και κυβερνητικοί στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους. Μια βόλτα σε οποιοδήποτε λογιστικό γραφείο θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο για τη τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και ειδικά στα μικρά και μεσαία επίπεδά της. Και όπως λένε οι έχοντες καλή πληροφόρηση, λόγω της μακράς ύφεσης που επηρεάζει και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με τις υψηλές εισφορές και την αυξημένη φορολογία, εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα.
Παράλληλα, εάν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΑΤ, στα οποία πρέπει να δώσει βάση ο Πρωθυπουργός, θα διαπιστώσει τη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες των Ελλήνων, όχι για είδη πολυτελείας, αλλά για πρώτης ανάγκης. Ακόμα και τα στοιχεία της ΔΕΗ να δει κανείς, εάν θέλει να είναι δίκαιος και αντικειμενικός, θα κατανοήσει τη φτωχοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.
Γίνανε όλα τα τελευταία δυόμιση χρόνια; Προφανώς και όχι, αλλά απλά επιδεινώθηκε η κατάσταση. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η οικονομική κρίση γίνεται πολιτική και αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που αποπολιτικοποιούνται και πέφτουν θύματα λαϊκισμού και θεωριών συνωμοσίας. Και όπως έλεγε και ο Γεώργιος Παπανδρέου, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι.