Τέλος στην βιομηχανία αγωγών
Οι πολιτικοί καθαρίζουν τη θέση τους με πολιτικές δηλώσεις ,όχι με εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές
Μια από τις βασικές αρχές στα ΜΜΕ, είναι ότι η δημοσιογραφία ασκείται με πληροφορίες και όχι με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Η ιστορία των αγωγών πολιτικών σε δημοσιογράφους πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Δεν πάει άλλο. Η εκάστοτε εξουσία πρέπει να υπόκειται στην κριτική.
Οι πολιτικοί καθαρίζουν τη θέση τους με πολιτικές δηλώσεις ,όχι με εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές. Από την άλλη πλευρά μια άλλη βασική αρχή είναι ότι ένα δημοσιογραφικό κείμενο περιέχει δυο στοιχεία: α) τα πραγματικά περιστατικά και β) τις κρίσεις.
Εάν για το πρώτο στοιχείο αναφέρονται ψεύδη ή ανύπαρκτα γεγονότα, τότε υπάρχει η επανόρθωση επί του περιστατικού και όχι επί του προσώπου. Για το δεύτερο στοιχείο η κρίση αποτελεί την πεμπτουσία του δημοσιογραφικού λόγου. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκεί κριτική και να προβαίνει σε κρίσεις.
Εάν οι κρίσεις είναι υβριστικές τότε υπάρχει ο ποινικός κώδικας και η ποινική δικονομία. Κάθε ΜΜΕ οφείλει να ασκεί αυστηρή κριτική στην εκάστοτε εξουσία, η οποία δεν πρέπει να έχει αλλεργία. Εξάλλου, αρέσει δεν αρέσει, οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αξιολογούν και να θέτουν την αξιολόγησή τους υπό την κρίση των αναγνωστών τους, των ακροατών ή των τηλεθεατών τους. Εάν οι κρίσεις είναι υβριστικές τότε υπάρχει η ποινική διαδικασία. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα με τα προαναφερόμενα, καθώς είναι κανόνες άτυποι που ισχύουν σε όλες τις δυτικές κοινωνίες.
Αυτή είναι η σχέση μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών και το αντίστροφο. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το κυνηγητό και ο μπαμπούλας κατά των δημοσιογράφων. Μόνο να δει κανείς τι έγινε π.χ. στις ΗΠΑ κατά του Τραμπ ή σε άλλες χώρες και θα καταλάβει. Απλά στην Ελλάδα οι πολιτικοί κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, καθώς έχουν αυξημένη εξουσία και επιρροή και αγνοούν ότι τα όρια της ελευθεροτυπίας ,τουλάχιστον σε ότι αφορά την πολιτική δραστηριότητα, δεν ορίζονται με δικαστικές αποφάσεις. Ήρθε η ώρα να αλλάξει άμεσα ο «τυποκτόνος» νόμος που δημιουργεί βιομηχανία αγωγών. Η ελευθερία του λόγου πάνω απ’ όλα. Πριν χρόνια ένας ο συντηρητικός πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ είπε: «όποιος ενοχλείται από τα ΜΜΕ δεν κάνει για την πολιτική, γιατί είναι σαν τους ναυτικούς που τους ενοχλεί η τρικυμία της θάλασσας».