Αυτοδυναμία ή όχι;
Θα υπάρξει ή όχι αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές και εάν γίνουν; Είναι ένα βασικό ερώτημα που κυριαρχεί παράλληλα με τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο των εκλογών και το πολιτικό περιβάλλον που αυτές θα διεξαχθούν, αλλά εντούτοις διαφέρουν οι εκτιμήσεις πολλών για το εάν θα επιτευχθεί ή όχι αυτοδυναμία.
Για να υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, μεγάλο ρόλο δεν διαδραματίζει το ποσοστό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ή η μεταξύ τους διαφορά, αλλά εξαρτάται από τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα περάσουν τον πήχη του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.
Με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, που θα ισχύσει για τελευταία φορά στις επόμενες εκλογές, για να έχει ένα κόμμα αυτοδυναμία πρέπει να έχει κατ' ελάχιστο 40,4%, αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν 0%. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θεωρείται απίθανο.
Για τον στρατηγικό τους σχεδιασμό τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνουν υπόψη τους ότι για κάθε 1% που συγκεντρώνουν τα εκτός Βουλής κόμματα, αυτόματα μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που χρειάζεται για την αυτοδυναμία.
Π.χ., εάν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι στο 4%, το ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει στο 36,4% (δηλ. από το 40,4 – 4%, αφού 10% επί 0,4%).
Το κρίσιμο όμως είναι για τις προσεχείς εκλογές θα είναι σίγουρα το ποσοστό του νέου φορέα της κεντροαριστεράς (σ.σ. θα υπάρξει η ενοποίηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και του Κινήματος).
Επίσης, θα φανεί κατά πόσο θα επηρεάσει τους συσχετισμούς η ύπαρξη ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, μια συζήτηση που φούντωσε μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό.
Αυτήν τη στιγμή τα εκτός Βουλής κόμματα είναι αρκετά, με βάση τις μετρήσεις: Λαϊκή Ενότητα, Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση, ίσως η Ένωση Κεντρώων και μάλλον οι ΑΝΕΛ. Με βάση τα ποσοστά των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το όριο αυτοδυναμίας πέφτει και στο 36%, ενώ το πιο πιθανό είναι να κινηθεί στη ζώνη του 38%.
Εκεί θα κριθεί η μάχη των επόμενων εκλογών και το κρίσιμο είναι πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή, και σε αυτήν τη βάση γίνεται η συζήτηση στα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.