Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός που αντιλήφθηκε άµεσα τον κίνδυνο για την επιβίωση του έθνους µας λόγω της δηµογραφικής συρρίκνωσης και το 2023 προχώρησε στην ίδρυση ειδικού υπουργείου για την οικογένεια, αφού ως θεσµός είναι ο πυρήνας του ζητήµατος. Στο υπουργείο Εσωτερικών, µέσω του πληροφοριακού συστήµατος του Μητρώου Πολιτών, είµαστε σε θέση να παρατηρούµε άµεσα τις δηµογραφικές τάσεις. Το Μητρώο Πολιτών αποτελεί την πιο σηµαντική βάση δεδοµένων, το αρχείο αναφοράς του ελληνικού κράτους. Χρησιµοποιείται για το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει το gov.gr, αλλά ταυτόχρονα αντλούνται και από εκεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Στο Μητρώο Πολιτών καταχωρίζονται τα γεγονότα ζωής κάθε Έλληνα πολίτη (γέννηση, γάµος, θάνατος) και οι δηµοτολογικές του εγγραφές. Επίσης, αποτυπώνονται και όλες οι συγγενικές σχέσεις µεταξύ των πολιτών. Οι αριθµοί που µας δίνει το σύστηµα, δυστυχώς, λένε πάντα την αλήθεια. Ήδη από το 2011 έχουµε στον τόπο µας περισσότερους θα νάτους από γεννήσεις. Αλλά από το 2022 σε κάθε γέννηση αντιστοιχούν δύο θάνατοι!

*Διαβάστε ακόμα: "Αποτελεί θέµα εθνικής επιβίωσης το Δημογραφικό", άρθρο της Δόμνας Μιχαηλίδου

Για να βρούµε χρονιά που οι γεννήσεις υπερτερούν αριθµητικά των θανάτων, έστω και οριακά, πρέπει να πάµε στο µακρινό 2009. Έκτοτε οι γεννήσεις κινούνται πτωτικά και το 2018 έπεσαν κάτω και από τις 80.000. Περιλαµβάνονται, µάλιστα, και οι γεννήσεις των Ελλήνων πολιτών που συµβαίνουν στο εξωτερικό, εφόσον δηλώνονται στα κατά τόπους ελληνικά προξενεία ή στο Ειδικό Ληξιαρχείο του υπουργείου Εσωτερικών. Τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί οι νέοι συµπατριώτες µας που κάνουν οικογένεια στο εξωτερικό. Ανησυχητικό, επίσης, είναι ότι ο πληθυσµός µας γερνάει διαρκώς. Το 2000 το 40% των πολιτών µας ήταν 50 ετών και πάνω, ενώ σήµερα το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 47%. Αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει µόνο την ανθεκτικότητα του συνταξιοδοτικού µας συστήµατος, αλλά ευρύτερα τον δυναµισµό και τη ζωντάνια της κοινωνίας µας. Ειδικά στους µαθητικούς πληθυσµούς αποτυπώνεται η ουσία του προβλήµατος. Από το 2010 µειώνονται σχεδόν µε τους ίδιους ρυθµούς και τα παιδιά των Ελλήνων και τα παιδιά των αλλοδαπών που πάνε στο σχολείο. Αν συνεχιστεί αυτό, είναι κοντά η χρονιά που στην Α’ ∆ηµοτικού θα φοιτούν γύρω στους 60.000 µαθητές, όταν το 2005 ήταν πάνω από 100.000. Πέρα από κάθε αµφιβολία, η υπογεννητικότητα απειλεί ευθέως την εθνική µας επιβίωση. Χρειαζόµαστε άµεσα δραστικές λύσεις.

Για να αντιληφθούµε πόσο δύσκολη είναι η ανάσχεση του φαινοµένου, αρκεί να σκεφτούµε ότι, για να επιτευχθεί ισορροπία γεννήσεων και θανάτων, θα πρέπει οι Ελληνίδες στο εξής να γεννούν δύο µε τρία παιδιά. Άρα, ως κοινωνία είµαστε µπροστά σε πιεστικά διλήµµατα ως προς τις αξίες και τους σκοπούς µας στην πορεία µας για το αύριο.

*Άρθρο του Αθανάσιου Μπαλέρμπα, γενικού γραµµατέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, δρος ΕΜΠ
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»