Η οικονομία μας εν μέσω κοροναϊού
Οι προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία λόγω κορονοϊού προδιαγράφονται δυσοίωνες, καθώς κανείς δε γνωρίζει το μέγεθος της εξάπλωσης και φυσικά τη διάρκεια. Ήδη οι έρευνες διεθνών οργανισμών και οικονομικών ινστιτούτων μιλούν για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ασφαλώς οι εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον αναμένεται να πλήξουν και την ελληνική οικονομία η οποία βρισκόταν σε συνεχή ανοδική πορεία.
Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της θετικής αξιολόγησης για την πορεία της. Στη χώρα μας σταθερά είχε ξεκινήσει να δημιουργείται ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλει ο εξορθολογισμός στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών από τη μια και ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών από την άλλη. Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές θα δημιουργήσουν εκτός των άλλων δημιουργούν επιπλέον εισόδημα για όλους και αύξηση της κατανάλωσης. Επίσης, το πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα. Παράλληλα, έχουμε την εμπροσθοβαρή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στην εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έρχεται να λύσει μια σειρά από χρόνια προβλήματα που αποθάρρυναν τις επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα της οικονομίας. Συνεπώς, η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την δημοσιονομική σταθερότητα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Στο 2ο εξάμηνο του 2019 υπήρξαν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα:
· Η ανεργία μειώθηκε στο 16,3% από 18,5% τον Δεκέμβριο του 2018. Το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.898.007 άτομα. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 53.160 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2018 (αύξηση 1,4%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε 758.886 άτομα, και μειώθηκαν κατά 114.58 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2018 (μείωση 13,1%) και κατά 12.274 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019 (μείωση 1,6%).
· Η κατανάλωση νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,8% το 2019 και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια.
· Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4%.
· Το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών βελτιώθηκε καθώς σημειώθηκε 1,4% ετήσια αύξηση εξαγωγών (άρα ενισχύεται η εσωτερική παραγωγή) έναντι μηδενικής μεταβολής εισαγωγών.
· Το ιδιωτικό χρέος που διογκώθηκε κατά 63% την προηγούμενη τετραετία, μειώνεται σταθερά χάρη στις ρυθμίσεις οφειλών που έγιναν τους τελευταίους 8 μήνες προς εφορία και ταμεία. Περισσότερα από 1.000.000 ΑΦΜ ρύθμισαν οφειλές τους. Συγκεκριμένα, 1 στους 3 οφειλέτες συμπολίτες μας υπήχθησαν στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ.
Με λίγα λόγια η Ελλάδα ανακτά τη χαμένη εμπιστοσύνη της τελευταίας δεκαετίας γεγονός που αντικατοπτρίζεται από:
· Τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων, δηλαδή τη μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού.
· Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς επενδυτικούς οίκους.
· Αλλά και στο εσωτερικό όπου στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 109,5 μονάδες, δηλαδή την υψηλότερη τιμή από το 2007, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, κυμαίνεται σταθερά στα μέγιστα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά και αναμένεται οι θετικές προσδοκίες να πάρουν «σάρκα και οστά», καθώς με σχέδιο και συστηματική δουλειά «ξεμπλοκάρουν» μια σειρά επενδυτικών σχεδίων. Το μυαλό των περισσοτέρων θα πάει στο Ελληνικό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί:
· Εννιά στρατηγικές επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
· Οκτώ μεγάλα έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
· Σχέδια ένταξης 180 επιχειρήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων. Σημειώνεται ότι κατά το β’ εξάμηνο του 2019 εγκρίθηκαν πληρωμές ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η επίδοση στο α’ εξάμηνο ήταν μόλις το 1/3 αυτού του ποσού, δηλαδή κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Παρότι ο κορονοϊός αναμένεται να πλήξει και την ελληνική οικονομία η συνταγή για την ανόρθωση της δεν πρέπει να αλλάξει. Ασφαλώς θα χρειαστούν μέτρα για την ενίσχυση των πληγέντων κλάδων, αλλά εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και μείωση της γραφειοκρατίας θα έχουν ως αποτέλεσμα για τη χώρα μας να διατηρηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά.
* Ο Βασίλης Φεύγας έιναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας