Είναι γεγονός ότι χάρη στο gov.gr πετύχαµε την απλούστευση της αλληλεπίδρασης των πολιτών µε τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, καθώς τη στιγµή αυτή οι υπηρεσίες που παρέχονται έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 1.900. Επιπρόσθετα, η συνεχής αναβάθµιση του gov.gr wallet µε νέα έγγραφα και δυνατότητες, όπως ταυτότητα, δίπλωµα οδήγησης, ασφαλιστική ικανότητα, φοιτητικό πάσο, ψηφιακή ταυτοποίηση των εισιτηρίων για αγώνες ποδοσφαίρου και µπάσκετ, δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης εξυπηρέτησης µέσω του κινητού τηλεφώνου.

Ολα τα προσωπικά δεδοµένα µας υπάρχουν αποθηκευµένα στα µητρώα του ∆ηµοσίου. Με τη συγκατάθεσή µας, οι φορείς που συναλλασσόµαστε µπορούν να αποκτούν πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία και να ολοκληρώνονται µε ταχύτητα και ασφάλεια οι σχετικές διαδικασίες. Συµπυκνώνοντας σε µία φράση το σηµείο που βρισκόµαστε, θα λέγαµε ότι περνάµε από τη διακίνηση εγγράφων στη διακίνηση δεδοµένων. Αυτό στην πράξη σηµαίνει µείωση της ψηφιακής µορφής της γραφειοκρατίας. Κανένας δεν θα µπορούσε να φανταστεί, ακόµα και έναν χρόνο πριν, ότι το κράτος θα ήταν σε θέση να εξυπηρετεί µέσω της Τεχνητής Νοηµοσύνης τους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο, 7 ηµέρες την εβδοµάδα. Αυτό όµως συµβαίνει χάρη στον Ψηφιακό Βοηθό mAigov.

Είναι γνωστό ότι τα αυξηµένα έσοδα σε µια οικονοµία µπορούν να προέλθουν είτε από την ίδια την ανάπτυξη, δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ, που η χώρα µας σήµερα είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη, είτε από τη µείωση της φοροδιαφυγής, µιας πρακτικής µε την οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε διαρκή πόλεµο. Οσο µειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο αυξάνονται τα έσοδα του κράτους. Σε αυτό το δεύτερο σκέλος, κοµβικό ρόλο έχει η ΑΑ∆Ε. Ο εκσυγχρονισµός της µε όπλα όπως οι ψηφιακές εφαρµογές myData, myProperty και η διασύνδεση των ταµειακών µε POS συντελούν στη µείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων του κράτους. Η µάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν πάντα ένα σύνθηµα στα χείλη όλων των πολιτικών.

Με τη σηµερινή κυβέρνηση το σύνθηµα αυτό γίνεται πραγµατικότητα. Τα πρόσθετα έσοδα από τη µάχη αυτή διατίθενται για την ενίσχυση των πιο αδύναµων συµπολιτών µας και ανοίγουν βέβαια τον δρόµο για τις νέες µειώσεις φόρων. Πιστεύουµε πολύ στη χρήση των νέων εργαλείων της τεχνολογίας, ειδικά των εργαλείων της Τεχνητής Νοηµοσύνης, όχι ως υποκατάστατο της ανθρώπινης εργασίας, αλλά ως συµπληρώµατα που θα καταστήσουν τους εργαζοµένους πιο παραγωγικούς, που θα δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος για πολύ πιο στοχευµένους ελέγχους.

Αυτά, πιστεύουµε, είναι δύο από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης στην πορεία ανόρθωσης της χώρας.

Ο Βασίλης Φεύγας είναι γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασµού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά