Ψάχνοντας τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου, η κυβέρνηση στράφηκε στον διακεκριμένο Γερμανό καθηγητή Γιοχάνες Γκόλνταμερ, ζητώντας του να συγκροτήσει επιτροπή για να διερευνηθεί η καταστροφή. Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη.

Ωστόσο, και μόνο το ότι κλήθηκε αποδεικνύει πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που είναι πολύ βαθύ -και, όχι, δεν είναι η έλλειψη καταρτισμένων Ελλήνων επιστημόνων.  

Ο Δρ. Γκόλνταμερ είναι μέλος της ακαδημαϊκής Εταιρείας Μαξ Πλανκ (Μόναχο), δηλαδή ενός από τα παλαιότερα και υψηλότερου κύρους επιστημονικά ιδρύματα στη Γερμανία. Ο ίδιος ο Δρ. Γκόλνταμερ (που διδάσκει στο Φράιμπουργκ) έχει στις περγαμηνές του σειρά δημοσιεύσεων για φυσικές καταστροφές σε δασικές εκτάσεις. 

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν η συμβολή του Δρα. Γκόλνταμερ θα είναι πολύτιμη και ως εκ τούτου καλοδεχούμενη. Όταν ψάχνουμε τα αίτια που οδήγησαν στην πιο πολύνεκρη μη αστική πυρκαγιά των τελευταίων 100 ετών στην Ευρώπη ώστε να αποφύγουμε νέα δράματα, δεν χωρούν «πατριωτικές ευθιξίες». 

Ομολογουμένως, η αφηρημένη έννοια του «Γερμανού Δρα.» είναι παθολογικός ιδεότυπος που δείχνει ένα επαρχιώτικο δέος εξ ανασφάλειας μπροστά «στο εξωτερικό» και μάλλον ταιριάζει καλύτερα σε αρκετά παλιότερες δεκαετίες (κάτι που σατίριζε ήδη ο... Κωνσταντάρας με τον «Καθηγητή Μüller»).

Όμως εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Η κλήση του Δρα. Γκόλνταμερ δεν είναι σε καμία περίπτωση «έμμεση ομολογία» ότι λείπουν ικανοί Έλληνες επιστήμονες για να διερευνήσουν την υπόθεση: Και εγχώριοι επιστήμονες θα συμμετέχουν στην έρευνα, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. 

Εδώ ο ιδεότυπος του «Γερμανού Δρα.» δεν αξιοποιείται για να καλύψει μία επιστημονική έλλειψη, αλλά ο Δρ. Γκόλνταμερ επιστρατεύεται για να αντισταθμίσει μία πολιτική έλλειψη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε καλύτερα από κάθε άλλον γιατί κλήθηκε ο Γερμανός καθηγητής: «Για να μην υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε πολιτική εξάρτηση ή μη ουδετερότητα της επιτροπής», όπως ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ο Γερμανός Δόκτωρ, δηλαδή, κλήθηκε για να καλύψει κάτι πολύ βασικότερο που λείπει από τη χώρα: Εμπιστοσύνη απέναντι στις έρευνες. 

Το ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, όπως δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς τα ίδια τα λόγια του, πως χρειάζεται να διασφαλιστεί με έξωθεν καλή μαρτυρία η «ουδετερότητα» της επιτροπής, είναι έμμεση ομολογία -και αποδοχή- πως σε αυτήν την χώρα υπάρχει ενδημικό πρόβλημα εμπιστοσύνης σε κάθε έρευνα.

Πως και ο ίδιος ο Τσίπρας χρειάστηκε να πάρει «προφυλάξεις» για το ενδεχόμενο οι πολίτες ή η «κακόβουλη» αντιπολίτευση να αμφισβητήσουν είτε την πρόθεσή του να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα είτε την ικανότητά του να διασφαλίσει ένα πλαίσιο ανεξάρτητης έρευνας από τη διοίκηση, δείχνει περισσότερα από όσα θα μπορούσε να πει και ο πιο κακοπροαίρετος. 

Επειδή σημαίνει ότι δεν λείπουν επιστήμονες ή ειδικοί. Λείπει η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τη διοίκηση πως θα διενεργήσει «άδολα» έρευνα για τα αίτια μίας καταστροφής που έχει στοιχίσει τουλάχιστον 93 ζωές.