Νέοι και ανεργία
Η γενιά που είναι πιο αδικημένη από την μακροχρόνια κρίση που πλήττει την Ελλάδα.
Με φιέστες, επικοινωνιακά κόλπα, κρύα αστεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ή ό,τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, επιχειρεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι βγήκαμε από την κρίση και πάμε σαν άλλοτε…
Στην προσπάθεια αυτή επιστρατεύονται επίσης οι αγορές, το επιτόκιο δανεισμού, η μάχη κατά της ακροδεξιάς και ο προοδευτικός πόλος που θα αλλάξει την Ευρώπη. Όλα ένας αχταρμάς προκειμένου να σταθεί το αφήγημα της κανονικότητας.
Για ποια κανονικότητα μιλάμε όμως; Πως μπορεί μια χώρα να σταθεί στα πόδια της και να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον όταν το πιο δημιουργικό κομμάτι της, οι νέοι, είναι οι πιο αδικημένοι από την μακροχρόνια κρίση που πλήττει την Ελλάδα.
Η ανεργία στους νέους, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, στις ηλικίες 15-24 βρίσκεται στο 39,5% και στις ηλικίες 25-34 στο 24,2%. Ποσοστά πολλαπλάσια από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Είναι σίγουρο ότι θα ήταν πολύ υψηλότερα αν δεν είχε προηγηθεί ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης, το οποίο δυστυχώς συνεχίζεται.
Η γενιά με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και με τις μεγαλύτερες δεξιότητες στην ιστορία της χώρας μένει στο περιθώριο.
Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, σήμερα στην Ελλάδα, που έχουν σπουδάσει, έχουν αποκτήσει υψηλά προσόντα και θέλουν να εργαστούν δείχνουν τα αδιέξοδα στα οποία τους έχει οδηγήσει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Μετανάστης ή άνεργος; Μια υποαμοιβόμενη εργασία ή ένα επίδομα και μαύρο μεροκάματο;
Οι γονείς που προσπάθησαν με κόπους και θυσίες να τους προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια βλέπουν τα παιδιά τους είτε να εγκλωβίζονται σε μια μίζερη ελληνική πραγματικότητα, είτε επικοινωνούν πλέον μαζί τους μέσω skype.
Όταν δεν μπορούμε να δώσουμε προοπτικές στους νέους της πατρίδας μας, δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι, ούτε αισιόδοξοι. Το ζητούμενο είναι να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στο ερώτημα, τι μπορούμε να κάνουμε για να περιοριστεί αυτή η άδικη κατάσταση για τους νέους.
Καταρχήν, η επόμενη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της ΝΔ, να θέσει ψηλά το θέμα της οικονομικής θέσης των νέων. Να σπάσει τη λογική των επιδομάτων και της ήσσονος προσπάθειας που επιχειρεί να επιβάλλει σε ολόκληρη την κοινωνία η ιδεοληψία της κυβέρνησης. Να άρει τα εμπόδια που έχουν επιβληθεί σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν και να προκόψουν. Να διευκολύνει τους νέους στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.
Αυτά όμως δεν θα έχουν νόημα αν δεν υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Απαιτείται -και η ΝΔ είναι δεσμευμένη σε αυτή την κατεύθυνση- η προσέλκυση κεφαλαίων που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Εγχώριων και διεθνών που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Νέες και καλές δουλειές.
Δεν θα είναι μια εύκολη προσπάθεια, αλλά μόνο με μεθοδική δουλειά και ξεκάθαρο οικονομικό πρόγραμμα, μέσα από την ανάπτυξη, μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές για τους νέους της χώρας μας.
* Ο Διαμαντής Γκολιδάκης είναι καρδιολόγος PhD και πολιτικό στέλεχος ΝΔ