Υπό μία έννοια, οι τεχνικές δυσκολίες ή τα απρόοπτα θα ήταν δεδομένα. 

Έτσι το μακρύ ταξίδι για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, γίνεται αρκετά μακρύ αφού οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν να πηγαίνει όλο και πιο πίσω η διαδικασία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας που ανέλαβε το όλο project. 

Και συν τοις άλλοις, το όλο εγχείρημα αποδεικνύεται και κοστοβόρο. Κοινώς, η εταιρεία, δεν εγγυάται για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Μεταθέτει πολύ πίσω τις κάλπες. Και ζητάει και περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. 

Η αισιόδοξη ανάγνωση βλέπει πως το όλο θέμα θα ξεπεραστεί. Η προεκλογική περίοδος των υποψηφίων αρχηγών θα παραταθεί. Οι πλατφόρμες και οι συμμαχίες θα αποκρυσταλλωθούν με θετικό αντίκρισμα για τον εν λόγω πολιτικό χώρο. 

Η απαισιόδοξη ανάγνωση, και πιο κοντά στην πραγματικότητα βλέπει κάτι άλλο: η διαδικασία θα σύρεται μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επινοήσουν στρατηγική μαραθωνοδρόμου. Τα επιτελεία τους θα πρέπει να λάβουν υπόψιν πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα οργανώνει την δική της αντεπίθεση και θα παγιώνει την εικόνα εξιτηρίου της χώρας από την επιτήρηση, οι φύλαρχοι της κεντροαριστεράς θα επιδίδονται σε μάχες και διαγκωνισμούς.

Οι πολιτικές διαδικασίες φορέων ή κομμάτων ή ανασυστάσεων κομμάτων, είναι πιο πετυχημένες όταν συνδέονται με τα επίδικα της τρέχουσας καθημερινότητας. 

Τα κόμματα δεν είναι αυθύπαρκτοι φορείς ανάθεσης ή πλατφόρμες που συναντώνται διάφοροι παράγοντες του δημόσιου βίου.

Τα κόμματα είναι καρποί της ανάγκης να οργανωθεί η κοινωνία. Εκφράζουν τάξεις και συμφέροντα. Συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και την Δημοκρατία. 

Η εικόνα που εκπέμπεται δεν είναι θετική, και παρότι δεν αρχίσαμε ακόμη. Το θέμα είναι ποιον ευνοεί μια παρατεταμένη προεκλογική κούρσα, μέχρι Φεβρουάριο και αν τελικά δεν επιλεγεί άλλη εταιρεία.

Μια ανάγνωση λέει πως η Φώφη θα έκανε περίπατο, αν όλα έληγαν τον Νοέμβριο. Μια άλλη πως τώρα, μετά τις δυσκολίες που προέκυψαν, ευνοούνται οι μη πασόκοι επίδοξοι: Σταύρος και Καμίνης.

Μια διαδικασία ενός φορέα που θα λάβει χώρα Φεβρουάριο και όχι άμεσα, θα γίνει σε ένα εντελώς άλλο πολιτικό περιβάλλον.

Αν εκκρεμεί για παράδειγμα η τρίτη αξιολόγηση και δεν έχει ολοκληρωθεί ως Δεκέμβριο, είναι πιθανό αυτό να μετατρέψει τις κάλπες σε κιτία δυσαρέσκειας για τον Τσίπρα και να πριμοδοτήσει τις καθαρές αντισυριζαϊκές υποψηφιότητες. Λέμε τώρα.