Μεγάλη συζήτηση συχνά που επανέρχεται ανά τρίμηνο, το πότε και το πώς το εκλογών. Μια απόφαση πάντα πρωθυπουργική, πάντα καθοριστική για τον πολιτικό χάρτη και τις εκλογικές και ευρύτερα συμπεριφορές. Αποκρυσταλλώνει, καταγράφει, προδιαγράφει εξελίξεις.  

Και η διακυβέρνηση Τσίπρα, βλέπει με αδιαίρετο τρόπο την άσκηση πολιτικής με τον τρόπο που προχωρά το πρόγραμμα των δανειστών και άρα και οι εκλογές θα αποτελέσουν το επιστέγασμα μιας διαφαινόμενης αναστροφής του κλίματος ή φυσικό παρεπόμενο μιας μίνι κρίσης… 

Ο πρωθυπουργός θέλει εκλογές το 2019. Εξάντληση τετραετίας. Διαμόρφωση μίνιμουμ όρων ευνοϊκού κράτους, μπετονάρισμα κοινωνικών κατηγοριών, συγχρονισμό κόμματος- κοινωνίας, στο βαθμό βέβαια που αυτό μπορεί να γίνει. 

Κάτι βασικότερο: οι εκλογές θα γίνουν αφού πρώτα προηγηθεί μια ένεση ανακούφισης, με επιδοματικό ή άλλο τρόπο. Κανείς δεν στέλνει τον κόσμο στις εκλογές με την τσέπη παντελώς άδεια….

Με αυτούς τους όρους και με το ευνοϊκό σενάριο: η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει στον χρόνο της και το εξιτήριο από το τρίτο μνημόνιο θα δρομολογηθεί τον Αύγουστο του 2018. 

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο σενάριο που πυκνώνει και ένα νέο κλίμα τις τελευταίες ώρες και μέρες. Η τρίτη αξιολόγηση θα συρθεί και οι δανειστές θα θέσουν δημοσιονομικό ζήτημα σε αυτήν, όπως λέει έμπειρος παίχτης. 

Αυτό σημαίνει απλά, πως οι ξένοι θα ζητήσουν μέτρα του 2019 ή του 2020 να έλθουν γρηγορότερα.

Αυτό επιπροσθέτως σημαίνει, πως το όλον αφήγημα που νωρίτερα περιγράψαμε πάει περίπατο. Αν πάει ο Τσίπρας σε εκλογές νωρίτερα από όσο έχει στο μυαλό του, σύμφωνα με μια εκδοχή θα διαμορφωθούν όροι δεξιάς παρένθεσης. Εξάλλου το 2020 δεν είμαι μακριά. Τότε θα έχουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.   

Αλλιώς, θα πάει σε εκλογές παίρνοντας δυσάρεστα μέτρα, αποξενωμένος από την κοινωνική του βάση και με τον κόσμο σε φάση φορολογικής κόπωσης. 

Αν βεβαίως επικρατήσει το θετικό για την κυβέρνηση σενάριο (για την κυβέρνηση θετικό), οι επόμενες αξιολογήσεις και η μερική απαγκίστρωση της χώρας από την επιτήρηση θα αποτελέσει την δεύτερη αποτυχημένη επιλογή πολεμικής από την μεριά της ΝΔ. Στην τρίτη τίποτε δεν θα είναι το ίδιο.