Μια επίσκεψη αρκούσε για να εξαγριώσει τους νικητές του Εμφυλίου, καθ’ όλα σεβαστούς σε μένα πολιτικά.

Σαν να μην είχε προηγηθεί τίποτε σε αυτή την χώρα και ο Τσίπρας να την έθεσε αίφνης σε αμερικάνικη κηδεμονία.

Λες και τούτη ακριβώς η χώρα δεν ήταν που μεταπολεμικά δέθηκε στην ξενική εξάρτηση με το Σχέδιο Μάρσαλ και την απροκάλυπτη αμερικάνικη παρέμβαση ακόμη και στην σύνθεση μεταπολεμικών κυβερνήσεων.

Λες και ξεχνάμε τα «Στρατηγέ Βαν Φλιτ, ιδού ο στρατός σου». Τους κάθε λογής Πιουριφόι. Τους κάθε λογής υποτελείς τους εδώ που στο όνομα του κόκκινου κινδύνου, αλυσόδεσαν την χώρα και της διαμόρφωσαν και το οικονομικό και πολιτικό μοντέλο για 60 και παραπάνω χρόνια.

Και προσοχή: δεν μιλώ για τον δίκαιο προβληματισμό για την εξαγορά των F16 (αν και για να είμαστε δίκαιοι θα περιμένουμε να δούμε και ανάλογες αντιδράσεις κατά την εξαγορά και ευρωπαϊκών όπλων μετά τον σχηματισμό Γερμανικής κυβέρνησης). Μιλώ για όψιμους αντιαμερικανούς. Τους επιγόνους πολιτικών που μια χαρά τα είχαν πάντα με τον Αμερικάνικο Παράγοντα και άιφνης ανακάλυψαν τον εχθρό.

Μα αλήθεια, αν είσαι συνεπής αντιαμερικάνος, γιατί τότε σε όλους τους τόνους υπενθυμίζεις την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του ΝΑΤΟ, της αναβάθμισης της Σούδας κτλ;

Κι αυτό δεν αφορά μόνον την τακτικίστικη μεταστροφή Τσίπρα, αλλά τους όψιμους αντιιμπεριαλιστές της Κεντροδεξιάς.

Αν κάτι οφείλουμε στον Τσίπρα είναι πως μας υπενθύμισε πως ζουν γύρω μας όλοι αυτοί.

Και προσοχή δεν εννοώ, την μη κυβερνώσα Αριστερά που με συνέπεια συνεχίζει να βαράει τα αντιαμερικάνικα ταμπούρλα.

Αυτά που βαράει, για να θυμίσει τις ευθύνες της αμερικάνικης πολιτικής.

Εννοώ όλους αυτούς που τώρα έμαθαν για τον ατλαντισμό της χώρας.

Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν είχαν πει ποτέ πως θα βγάλουν την χώρα από το ΝΑΤΟ. Από την κυβέρνηση του Ιανουαρίου του 2015 εξάλλου έμειναν πιστοί στις δεσμεύσεις της χώρας. Σε αυτό τουλάχιστον δεν είπαν κάτι άλλο. Πολύ περισσότερο, από τον Σεπτέμβριο του 2015 και έπειτα.

Οι πρώην σύντροφοι του Τσίπρα, καλά κάνουν και του ασκούν κριτική.

Οι όψιμοι αντιαμερικάνοι, καλό είναι να το ξανασκεφτούν.