Στις ευρωεκλογές του 2014 τα πολιτικά κόµµατα αναζήτησαν υποψηφίους πανελλαδικής εµβέλειας, καθώς ήταν οι πρώτες που έγιναν µε σταυρό προτίµησης. Κάποιοι εξ αυτών εξελέγησαν και καθιερώθηκαν στην πολιτική µας. Αρκετοί όµως είναι και όσοι δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν τότε, αλλά στη συνέχεια σταδιοδρόµησαν στη Βουλή, σε κυβερνητικές θέσεις ή στην Αυτοδιοίκηση.

Ας αρχίσουµε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν πρώτο κόµµα. Σε µη εκλόγιµες θέσεις τερµάτισαν µια σειρά στελεχών, που στη συνέχεια συµµετείχαν στις κυβερνήσεις Τσίπρα: στη 12η Σία Αναγνωστοπούλου, στη 13η Νίκος Ξυδάκης και στην 34η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Βρίσκουµε επίσης τους µετέπειτα βουλευτές Γ. Κυρίτση, Π. Πέρκα, Γ. Μπουρνούς, αλλά και τη σηµερινή γραµµατέα του κόµµατος, Ράνια Σβίγκου. Ο Κρίτων Αρσένης έπειτα από µία θητεία στην Ευρωβουλή µε το ΠΑΣΟΚ είχε βρεθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, τερµάτισε 10ος µε 112.119 σταυρούς και αργότερα εξελέγη βουλευτής µε το ΜέΡΑ25.

Από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. το 2014, που το υπέγραψε ο Αντώνης Σαµαράς, η πιο ιδιότυπη περίπτωση είναι ο Γιώργος Αµυράς, που τερµάτισε τότε 7ος µε 127.037 ψήφους. Στη συνέχεια πήγε στο Ποτάµι και εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών, αλλά αποχώρησε λόγω της αντίθεσής του στη Συµφωνία των Πρεσπών, και ήταν ξανά υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τη Νέα ∆ηµοκρατία το 2019. Αύξησε τους σταυρούς του κατά σχεδόν 50.000, αλλά πάλι δεν εξελέγη στην Ευρωβουλή. Λίγες ηµέρες µετά εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων και αργότερα διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος. Στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο βρίσκουµε ακόµα δύο σηµερινούς υφυπουργούς, τους Κ. Κυρανάκη, Γ. Κώτσηρα, που σε νεανική ηλικία έκαναν την πρώτη τους εκλογική εµφάνιση, τέσσερις µετέπειτα βουλευτές -Ζ. Ράπτη, Τ. ∆ηµοσχάκη, Χρ. Στεφανάδη, Θ. Λιούτα- και τη µετέπειτα περιφερειάρχη Ιονίων, Ρόδη Κράτσα.

Εντυπωσιακή καριέρα όµως έκαναν και οι υποψήφιοι της Ελιάς. Στην 6η θέση ήταν ο σηµερινός υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και στη 16η ο σηµερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Με το Ποτάµι ήταν υποψήφιοι ο µετέπειτα υφυπουργός Πολιτισµού Νικόλας Γιατροµανωλάκης, ο σηµερινός γ.γ. Αθλητισµού, Γ. Μαυρωτάς, αλλά και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ∆ηµήτρης Κουρέτας. Με τη ∆ΗΜ.ΑΡ. ο καθηγητής Θ. Παπαθεοδώρου, που στο µεσοδιάστηµα διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ, ενώ σήµερα είναι αντιπρόεδρος των ∆ηµοκρατών και εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή.

∆ύο µέλη των κυβερνήσεων Τσίπρα επίσης ήταν υποψήφιοι για την Ευρωβουλή το 2014: η Λυδία Κονιόρδου µε τους Πράσινους και ο Κώστας Ζουράρις µε τους ΑΝ.ΕΛ. Ενώ ένα ακόµα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τρία µέλη της διοίκησης Χάρη ∆ούκα στον ∆ήµο Αθηναίων ήταν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές του 2014 σε διαφορετικούς συνδυασµούς: Θ. Χειµωνάς (Ελιά), Ν. Χρυσόγελος (Πράσινοι) και ∆. Λιµνιωτάκη (Γέφυρες). Οπως φαίνεται, µια θέση υποψηφίου σε ευρωψηφοδέλτιο, ακόµα και αν δεν σε στείλει στις Βρυξέλλες, µπορεί να σε οδηγήσει αργότερα ψηλά. Ας αναζητήσουµε τέτοιες περιπτώσεις και στα φετινά ευρωψηφοδέλτια.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ