Θα προσπαθήσουµε να δούµε τι είχαν κατά νου τα επιτελεία των τριών µεγαλύτερων κοµµάτων, που διάλεξαν τους 42 υποψηφίους τους.

Ας ξεκινήσουµε µε τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαφοροποιήθηκε στη διαδικασία επιλογής. Ο Στέφανος Κασσελάκης συµπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο τους δύο εναποµείναντες εκλεγµένους ευρωβουλευτές, Κ. Αρβανίτη και Ελ. Κουντουρά, 35 άτοµα που αναδείχθηκαν από τις προκριµατικές εκλογές και επέλεξε προσωπικά µόνο πέντε υποψηφίους: την αγωνίστρια Μέλπω Λεκατσά και τέσσερις τεχνοκράτες, που δίνουν το προσωπικό τους στίγµα, την πανεπιστηµιακό ∆. Σίνου, τον βιολόγο Β. Παπαλαζάρου, τη δικηγόρο Λ. Βενέρη και τη µηχανικό Β. Κόρδατζη.

Στη Νέα ∆ηµοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι υποψήφιοι έχουν τη σφραγίδα των προέδρων τους, βλέπουµε κάποιους κοινούς τόπους. Στο κυβερνών κόµµα υπάρχουν πέντε εκλεγµένοι ευρωβουλευτές και ο παλιός δήµαρχος Σάµου Μ. Αγγελόπουλος, που ήταν 12ος το 2019. Αντίστοιχα, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ο Νίκος Παπανδρέου, που ήταν 1ος επιλαχών, αλλά και ο 5ος και 6ος του προηγούµενου ψηφοδελτίου, το οποίο υπέγραφε η αείµνηστη Φώφη Γεννηµατά, ο Σάκης Αρναούτογλου και ο Γιάννης Βαρδακαστάνης. Η επιτυχηµένη συνταγή των παλιών αθλητών συνεχίζεται και για τα δύο κόµµατα, καθώς η Ν.∆. κατεβάζει τους χρυσούς Ολυµπιονίκες Πύρρο ∆ήµα και Βούλα Πατουλίδου, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον αρχηγό της χρυσής Εθνικής του 2004, Θόδωρο Ζαγοράκη, και την Αννα Βερούλη. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ∆ήµας και Πατουλίδου πρωτοπολιτεύτηκαν µε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ζαγοράκης έχει εκλεγεί δις ευρωβουλευτής µε τη Ν.∆.

Οι επιλογές στα ευρωψηφοδέλτια δείχνουν και την κατεύθυνση της διεύρυνσης που επιδιώκουν τα κοµµατικά επιτελεία. Η Πειραιώς έχει στρατολογήσει άλλα τρία παλιά στελέχη του Κινήµατος, την τέως υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον άλλοτε αναπληρωτή εκπρόσωπο του Κινήµατος Σ. Καρανικόλα και τον πανεπιστηµιακό Σ. Σέρµπο, που ήταν σύµβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νίκου Ανδρουλάκη. Από την άλλη, η Χαριλάου Τρικούπη έχει εντάξει στο ψηφοδέλτιό της τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο και την πρώην βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάµου. Σε θεµατικό επίπεδο, η Νέα ∆ηµοκρατία προτάσσει την Υγεία και την ποιότητα ζωής µε τον τέως αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαµάνη και τη γραµµατέα Εθελοντισµού, Πίστη Κρυσταλλίδου, ενώ το ΠΑΣΟΚ τα θέµατα ενέργειας και οικονοµίας µε τους παλιούς υπουργούς Γιάννη Μανιάτη και Φίλιππο Σαχινίδη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στρατολόγησε αρκετούς υποψηφίους από το κοµµατικό οργανόγραµµα, µεταξύ των οποίων τον γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαλέξει πολλούς προερχόµενους από τον χώρο των media: Γ. Αυτιάς, Α. Ζαµπούκας, Ελ. Μελέτη, Γ. Μουρούτης, Ν. Στέφος, ∆. Τσιόδρας και Β. Φλέσσα, αλλά και επιστήµονες µε συχνή τηλεοπτική παρουσία, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, και ο διεθνής δικηγόρος Ορ . Οµράν-Κουκουβιτάκης. Η πιο ισχυρή σε συµβολισµό υποψηφιότητα είναι ο εκλεγµένος δήµαρχος Χειµάρρας, Φρέντης Μπελέρης.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ