Πολλές αναλύσεις έχουν γραφτεί ήδη για το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, µε τις περισσότερες να εστιάζονται στους χαµένους της ηµέρας. Υπάρχουν όµως και νικητές σε αυτή την εκλογική µάχη. Πριν από όλους, νικητές είναι οι 21 Ελληνες και Ελληνίδες ευρωβουλευτές που εξελέγησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο έγιναν αυτές οι εκλογές, όχι για να µετρήσουν τα κόµµατα την εκλογική τους επιρροή.

Ας ξεκινήσουµε από αυτούς που επανεκλέγονται. Στη Νέα ∆ηµοκρατία 3η θητεία ξεκινούν η Ελίζα Βόζεµπεργκ και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ αυτή είναι η 2η θητεία για τον πρώην πρόεδρο του κόµµατος Βαγγέλη Μεϊµαράκη. Οι τρεις τους κατόρθωσαν να επανεκλεγούν, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ισχυροί νέοι υποψήφιοι, που άφησαν εκτός Ευρωβουλής τη Μαρία Σπυράκη, που ήταν 1η σε σταυρούς το 2014, και τον Στέλιο Κυµπουρόπουλο, που ήταν 1ος το 2019.

Στον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ µόνο δύο ευρωβουλευτές της προηγούµενης θητείας ήταν υποψήφιοι, οι Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά, που εξελέγησαν αµφότεροι. Στο τρίτο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Παπανδρέου, που είχε αντικαταστήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη µετά τις βουλευτικές εκλογές, τώρα ξεκινά σε αυτή τη θητεία από την αρχή και στην Ελληνική Λύση συνεχίζει ο Εµµ. Φράγκος. Στο ΚΚΕ ο Κ. Παπαδάκης ξεκινά 3η θητεία, ενώ ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος ξεκινά 2η, καθώς απολαµβάνουν την εµπιστοσύνη της ηγεσίας του κόµµατος. Οι 12 υπόλοιποι ευρωβουλευτές εκλέγονται πρώτη φορά. Πρώτος σε σταυρούς από όλα τα κόµµατα, ο Γιώργος Αυτιάς, που ξεπέρασε τις 300.000 και προέρχεται από τον χώρο των ΜΜΕ, όπως και η Ελεονώρα Μελέτη, αλλά και ο ∆ηµήτρης Τσιόδρας. Το πρόσωπο των εκλογών όµως ήταν ο Φρέντης Μπελέρης που εξελέγη παρότι παραµένει έγκλειστος στις αλβανικές φυλακές.

Αυτές ήταν οι προσθήκες στην ευρωοµάδα της Ν.∆. Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαµε την εκλογή δύο εκ των υποψηφίων που επέλεξε η βάση του κόµµατος, του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη και του παλιού καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά. Στο ΠΑΣΟΚ, που πλέον θα έχει τρεις ευρωβουλευτές, προστέθηκαν ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και ο µετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου (3ος επιλαχών το 2019), ενώ µε την Πλεύση εξελέγη η συνδικαλίστρια Μαρία Ζαχαρία. Στην Ελληνική Λύση και στη «Νίκη» εξελέγησαν οι δύο υποψήφιοι που αναγράφονταν πρώτοι στο ψηφοδέλτιο, ενώ στη Φωνή Λογικής η πρόεδρος του κόµµατος, Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Αυτά τα τρία κόµµατα («Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας, Φωνή Λογικής) είναι χωρίς αµφιβολία ανάµεσα στους νικητές των εκλογών, καθώς πρώτη φορά εξέλεξαν εκπρόσωπό τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στους νικητές και η Ελληνική Λύση, που διπλασίασε την εκλογική της δύναµη σε σχέση µε το 2019 και εξέλεξε δεύτερο µέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με την ευχή οι Ελληνες ευρωβουλευτές να βρουν τρόπους συνεργασίας µεταξύ τους και να µείνουν µακριά από περιπέτειες, ξεκινά µια κρίσιµη θητεία για την Ευρωβουλή.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ