Για άλλη µία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναζεί ένα σίριαλ (µη) διαγραφής του Παύλου Πολάκη. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που ως πρόεδρος τον είχε παραπέµψει στην Επιτροπή ∆εοντολογίας του κόµµατος έπειτα από αναρτήσεις του στα social media. Την περασµένη εβδοµάδα ήταν ο διάδοχός του, Στέφανος Κασσελάκης, που τον έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Οµάδας λόγω της λεκτικής επίθεσής του σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας εντός του Κοινοβουλίου.

Μεσολάβησε η τραγωδία των Τεµπών και τελικά ο Παύλος Πολάκης ήταν κανονικά υποψήφιος και επανεξελέγη βουλευτής. Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στις εσωκοµµατικές εκλογές στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Τώρα είναι ο νέος πρόεδρος που έθεσε τον συντοπίτη του εκτός Κοινοβουλευτικής Οµάδας, όχι όµως και εκτός κόµµατος. Και όταν κατηγορήθηκε για «µισή διαγραφή», σε µια µεταµεσονύχτια ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης διευκρίνισε ότι η διαγραφή αφορούσε ζήτηµα συµπεριφοράς, όχι πολιτικής, και ότι θεωρεί τον Πολάκη «στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ µε έργο, αντιπολιτευτική ισχύ και ανιδιοτελή παρουσία».

Ο τρόπος που πολιτεύεται και η ρητορική του έχουν φέρει το κόµµα του πολλές φορές σε σύγκρουση µε επαγγελματικές ομάδες και θεσμούς, ενώ του στερούν τη δυνατότητα να προσεγγίσει µετριοπαθή κοινά

Τι είναι όµως αυτό που οδήγησε δύο διαφορετικές ηγεσίες να φτάσουν τόσο κοντά στο διαζύγιο µε τον Σφακιανό πολιτικό, αλλά να υπαναχωρήσουν; Ο τρόπος που πολιτεύεται και η ρητορική του έχουν φέρει το κόµµα του πολλές φορές σε σύγκρουση µε επαγγελµατικές οµάδες και θεσµούς, ενώ του στερούν τη δυνατότητα να προσεγγίσει µετριοπαθή κοινά. Από την άλλη πλευρά, δεν µπορεί να αγνοήσει κανείς ότι η ατζέντα του Παύλου Πολάκη έχει οπαδούς.

Οπως επισηµαίνει η Anna Applebaum στο βιβλίο της για τη σαγήνη του απολυταρχισµού, η τάση απαξίωσης των πάντων, το «όλοι ίδιοι είναι», ο κυνισµός και τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εκπαιδεύουν τους πολίτες στη µισαλλοδοξία, έχουν δηµιουργήσει προϋποθέσεις για πολιτικά φαινόµενα σαν αυτό. Ενώ η Πολωνή συγγραφέας αναφέρεται κυρίως σε δεξιόστροφα κόµµατα σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα η σύντοµη αναφορά της είναι στον ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνούσε µε τους ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛ., όταν επισκέφτηκε τη χώρα µας. Ο Παύλος Πολάκης άλλωστε άρχισε να γίνεται γνωστός στο πανελλήνιο µετά τη διεθνώς γνωστή «κωλοτούµπα», όταν έγινε αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε αυτή την κυβέρνηση τον Σεπτέµβριο του 2015. ∆εν πέρασε ποτέ από το στάδιο του κοµµατικού εκπροσώπου στα κανάλια, ώστε να συνδιαλέγεται µε δηµοσιογράφους και αντιπάλους. Προτιµά τις αναρτήσεις στο facebook και τις έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Το ύφος και το περιεχόµενο πολλάκις στο παρελθόν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επικράτησε ο πολακισµός.

Μετά την πρόσφατη διαγραφή του, ο Παύλος Πολάκης δέχθηκε χιλιάδες σχόλια χρηστών του facebook που τον προέτρεπαν να «πάρει» τον ΣΥΡΙΖΑ ή να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόµµατος. Ο ίδιος διαµηνύει σε κάθε τόνο: «Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον χαρίζω σε κανέναν! Ούτε πρώην ούτε νυν!». Σε αυτό το σίριαλ, όπως φαίνεται, ούτε ο νυν ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει τον Πολάκη. Το ερώτηµα είναι αν σε µεταγενέστερο επεισόδιο ο Πολάκης θα διαγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ή νυν. 


*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»