avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

Πού πηγαίνει σήµερα το ΠΑΣΟΚ;

Γνώμη

Το ερώτηµα είναι αν το εκλογικό σώµα θα έχει παρόµοια χαρακτηριστικά µε εκείνα του 2017 και του 2019 ή αν θα διευρυνθεί περισσότερο προς το Κέντρο, µε επαναπατρισµό ψηφοφόρων από τη Νέα ∆ηµοκρατία

pasok-kiranakis-ok
Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ περιοδεύουν αυτές τις ηµέρες ανά την Ελλάδα, κερδίζοντας χώρο στην παραδοσιακά φτωχή αυγουστιάτικη επικαιρότητα. Παρότι κάποιοι εξ αυτών µιλούν για διεύρυνση, οι πολίτες που συναντούν στις περιοδείες τους είναι στην πλειονότητά τους µέλη του ΠΑΣΟΚ. Και µάλιστα από εκείνα τα «πιστά» µέλη, που έχουν ψηφίσει στις εσωκοµµατικές διαδικασίες από το 2015 και µετά. Ας δούµε, όµως, ποιο είναι αυτό το κοινό.

Το 2015 οι εκλογές προκηρύχθηκαν µετά τις βουλευτικές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου είχε φτάσει στο ιστορικό του χαµηλό (4,68%). Είχαν προηγηθεί πέντε δραµατικά χρόνια συµµετοχής στη διακυβέρνηση και η διάσπαση από τον Γιώργο Παπανδρέου. Τότε συµµετείχαν στις κάλπες µόλις 52.388 µέλη και η Φώφη Γεννηµατά επικράτησε από τον πρώτο γύρο των Λοβέρδου και Κωνσταντινόπουλου.

∆ύο χρόνια αργότερα, η διαδικασία εκλογής ηγεσίας αφορούσε τον υπό ίδρυση φορέα της Κεντροαριστεράς, στον οποίο εντάχθηκαν στη συνέχεια, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάµι, η ∆ΗΜ.ΑΡ. και λοιπές δυνάµεις που συµµετείχαν στη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη, των οποίων τα ποσοστά άθροιζαν πάνω από 10% σε εθνικό επίπεδο. Εξελέγη και πάλι η Φώφη Γεννηµατά, αυτή τη φορά στον δεύτερο γύρο, κερδίζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ανάµεσα στους συνολικά εννέα υποψηφίους ήταν ο δήµαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καµίνης, και ο πρόεδρος του Ποταµιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Στον πρώτο γύρο των εκλογών συµµετείχαν περισσότεροι από 210.000 Ελληνες πολίτες.

Το 2021 οι πολίτες που συµµετείχαν στον πρώτο γύρο των εσωκοµµατικών του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασαν τους 270.000. Η Φώφη Γεννηµατά, που είχε φτάσει το ποσοστό του Κινήµατος στο 8,10%, δεν ήταν πια στη ζωή και έξι υποψήφιοι διεκδίκησαν την προεδρία στον α’ γύρο. Ενας τέως πρωθυπουργός, τρεις πρώην υπουργοί και ο επί χρόνια κοµµατικός εκπρόσωπος Τύπου, µε τελικό νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη, τη δεύτερη Κυριακή. Κοινό σηµείο των τριών εσωκοµµατικών αναµετρήσεων ήταν η επικράτηση υποψηφίου που α) ουδέποτε είχε αποχωρήσει από το κόµµα και β) διασφάλιζε την αυτόνοµη πορεία του.

Το 2015 αυτά τα χαρακτηριστικά είχε αναµφισβήτητα η Φώφη Γεννηµατά. Το 2017 πέρασαν στον δεύτερο γύρο οι κοµµατικοί Φώφη και Ανδρουλάκης, αφήνοντας πίσω τους µη κοµµατικούς Καµίνη και Θεοδωράκη, µε την πρώτη να επικρατεί όλων σε «ενωτικότητα». Το 2019 ο σηµερινός πρόεδρος υπερίσχυσε απέναντι στους άλλοτε «διασπαστές» και οπαδούς των συνεργασιών ΓΑΠ και Λοβέρδου, για να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε διψήφια ποσοστά ύστερα από µία δεκαετία.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να υπερτερεί σε αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά το «κοινό των πιστών του ΠΑΣΟΚ» διεκδικούν, επίσης, οι βουλευτές Γερουλάνος, Κατρίνης και Γιαννακοπούλου. Το ερώτηµα είναι αν το εκλογικό σώµα θα έχει παρόµοια χαρακτηριστικά µε εκείνα του 2017 και του 2019 ή αν θα διευρυνθεί περισσότερο προς το Κέντρο, µε επαναπατρισµό ψηφοφόρων από τη Ν.∆., κάτι που θα ευνοούσε την υποψηφιότητα ∆ιαµαντοπούλου, ή προς τα αριστερά, κάτι που πιθανώς να ευνοούσε την υποψηφιότητα ∆ούκα.



*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»