Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου τα µέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε 950 εκλογικά τµήµατα, προκειµένου να εκλέξουν πρόεδρο για τα επόµενα χρόνια. Κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 13/10.

Σαράντα ηµέρες αργότερα παίρνει σειρά η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που προχωρά στις 24/11 σε εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Πολλά έχουν γραφτεί για τη µελλοντική κατεύθυνση των κοµµάτων ανάλογα µε το ποιος θα είναι ο νικητής στις εσωκοµµατικές κάλπες. Αν εκλεγεί ο Χάρης ∆ούκας, που συνεργάστηκε µε την παράταξη του Κώστα Ζαχαριάδη στον β’ γύρο των δηµοτικών εκλογών, υπάρχει η εκτίµηση ότι µπορεί να επαναπατρίσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού το έκανε στον ∆ήµο Αθηναίων, µπορεί να το πετύχει σε όλη τη χώρα, λένε κάποιοι. Αν, πάλι, επικρατήσει η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, υπάρχει η προσδοκία ότι µπορεί να φέρει ξανά στο ΠΑΣΟΚ τους κεντρώους που από το 2016 συµπορεύτηκαν µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι οπαδοί του Παύλου Γερουλάνου υποστηρίζουν ότι ο τέως υπουργός µπορεί να προσελκύσει ψήφους τόσο από τα δεξιά, λόγω αστικής καταγωγής, όσο και από τα αριστερά, λόγω ιδεολογίας. Από άποψη γεωγραφίας, οι «Αθηναίοι» ∆ούκας και Γερουλάνος θα µπορούσαν ίσως να βελτιώσουν τα χαµηλά ποσοστά του Κινήµατος στην Αττική, ενώ η Αννα ∆ιαµαντοπούλου να αξιοποιήσει τη µακεδονική καταγωγή της για να ενισχύσει την εκλογική επιρροή του Κινήµατος στη Βόρεια Ελλάδα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουµε ποιοι υποψήφιοι θα φτάσουν έως το τέλος. Ο Σωκράτης Φάµελλος -ως ο µετριοπαθέστερος εξ αυτών- εκτιµάται ότι µπορεί να προσελκύσει κάποιους από αυτούς που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Στον αντίποδα, ο Παύλος Πολάκης παρουσιάζει µια επιθετική ατζέντα, που µπορεί να αποδειχθεί ελκυστική σε άλλες κατηγορίες ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα, ο πρώτος µπορεί να αξοποιήσει εκλογικά τη µακεδονική και ο δεύτερος την κρητική καταγωγή του. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή νέου προέδρου στα δύο κόµµατα θα δώσει µια πρόγευση για τη µελλοντική τους πορεία.

Τι θα σηµατοδοτήσει, όµως, µια πιθανή επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ και του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ; Πιθανώς να οδηγήσει τα δύο κόµµατα σε πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις, ίσως και σε διασπάσεις. Αλλωστε, µετά την πρώτη εκλογή Ανδρουλάκη, αποχώρησε από το κόµµα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ έπειτα από αυτήν του Κασσελάκη αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τρεις συνυποψήφιοί του (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και Τζουµάκας). Η διαφορά σε σχέση µε την πρώτη τους εκλογή, το 2021 και το 2023 αντιστοίχως, είναι ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δοκιµάστηκαν πλέον σε εθνικές κάλπες και, µετά τις ευρωεκλογές, αµφισβητήθηκε έντονα η δυνατότητά τους να κλονίσουν την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν επανεκλεγούν οι ίδιοι, τότε οι κοµµατικές βάσεις µε την ψήφο τους θα στείλουν ένα ηχηρό µήνυµα ότι δεν θέτουν ως πρωταρχικό κριτήριο επιλογής την «πρωθυπουργησιµότητα» και την κυβερνησιµότητα.

Θα φωνάξουν προς κάθε κατεύθυνση: «Εµείς αυτούς θέλουµε. Συµµορφωθείτε».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 5/10