Ένα ερώτηµα που απευθύνεται συχνά προς τα κόµµατα της αντιπολίτευσης είναι: Γιατί δεν µπορούν να τα βρουν και να «φάνε» τον Μητσοτάκη; Ας ξεκινήσουµε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να είναι το µεγαλύτερο κόµµα από αυτά και έχει πολλάκις διασπαστεί τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2010, ο Φώτης Κουβέλης, που ήταν υποψήφιος πρόεδρος το 2008, αποχώρησε και σχηµάτισε τη ∆ηµοκρατική Αριστερά, η οποία είχε τη στήριξη και του Λεωνίδα Κύρκου. Ο ίδιος επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από χρόνια, όχι όµως όλοι οι συνοδοιπόροι του (Ψαριανός, Λυκούδης κ.ά.). Την ίδια χρονιά αποχώρησε επίσης ο προκάτοχος του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Αλαβάνος, µε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, το οποίο εξελίχθηκε σε Σχέδιο Β. Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας απαλλαγεί από αντίπαλο και προκάτοχο, µετεξέλιξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόµµα, κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και σχηµάτισε κυβέρνηση µε τους ΑΝ.ΕΛ.

Μετά την περιβόητη «κωλοτούµπα», όµως, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ µια σειρά από στελέχη, µεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που συµµετείχε στις επόµενες εκλογές µε τη Λαϊκή Ενότητα (την οποία στήριξε το Σχέδιο Β), ο Γιάνης Βαρουφάκης, που ίδρυσε αργότερα το ΜέΡΑ25, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ίδρυσε την Πλεύση Ελευθερίας. Αφού επανεξελέγη στην πρωθυπουργία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε νέα στελέχη (Πολάκης, Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Φάµελλος κ.ά.) και ενσωµάτωσε στο κόµµα µια σειρά από στελέχη από άλλους χώρους, µε στόχο να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία έως το 2019 και να διευρύνει την πολιτική απήχησή του. Το πρώτο το πέτυχε, το δεύτερο όχι. Μετά την παραίτησή του το 2023 και την εκλογή Κασσελάκη, είχαµε νέες διασπάσεις. Από αυτές προέκυψαν δύο νέα κόµµατα, η Νέα Αριστερά και ο Κόσµος, µε επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη, που προστέθηκαν στις τελευταίες ευρωεκλογές δίπλα σε Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 (σε συνεργασία µε η ΛΑ.Ε.). Συγκέντρωσαν αθροιστικά σχεδόν 10%, έναντι 14,92% του ΣΥΡΙΖΑ και 12,79% του ΠΑΣΟΚ. Αν έβρισκαν τρόπο να συνεργαστούν, θα µπορούσαν να απευθυνθούν σε ένα ακροατήριο που φτάνει το 35%. Οµως µε ποιο πολιτικό πρόγραµµα και µε ποιον επικεφαλής;

Το Πρόγραµµα Θεσσαλονίκης, µε το οποίο επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αποδείχθηκε ανεδαφικό, ενώ ηγέτης µε αποδοχή στον ευρύτερο χώρο σήµερα δεν υπάρχει. Οσοι έφυγαν επί Τσίπρα δεν επέστρεψαν µε την αποχώρησή του. Αλλά και πολλοί που έφυγαν επί Κασσελάκη δεν έλκονται πλέον από τον τέως πρωθυπουργό. Στην πρόσφατη εκδήλωση του Ιδρύµατος Τσίπρα στο ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά, από τους αποχωρήσαντες παρέστη µόνο ο Πέτρος Κόκκαλης. Από αυτό το βήµα ο Αλέξης Τσίπρας µίλησε για ένα πολιτικό υποκείµενο αλλαγής και έφερε ως παράδειγµα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας. Εκεί κάθονταν τρεις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Φάµελλος, Φαραντούρης και Γκλέτσος, αλλά όχι ο Παύλος Πολάκης, που κινείται σε δική του ρότα. Ούτε φυσικά ο έκπτωτος Κασσελάκης, που ανοίγει καινούργια γραφεία. Στις ΗΠΑ, όπου ζούσε επί χρόνια, λένε «Τoo many chiefs, not enough Indians», ενώ οι εναποµείναντες του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκουν ούτε καν αίθουσα για Συνέδριο. Πώς να τα βρουν µε τους υπόλοιπους.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά