Οι Αμερικανικές Εκλογές της 5ης Νοεμβρίου εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα είναι οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με την αθλητική έκφραση η έκβασή τους θα κριθεί στο νήμα ή για να είμαστε πιο ακριβείς στα νήματα. Καθώς παράλληλα εξελίσσονται πολλοί και διαφορετικοί αγώνες δρόμου.

Επτά πολιτείες αναμένεται να είναι αυτές που θα καθορίσουν τον/την Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των επομένων τεσσάρων ετών, όπου η νίκη έστω και με μια ψήφο διαφορά δίνει το σύνολο των εκλεκτόρων στη μια πλευρά ή στην άλλη. Οι τρεις στη ζώνη της σκουριάς (Pennsylvania, Michigan, Wisconsin) και οι τέσσερις στη ζώνη του ηλίου (North Carolina, Georgia, Arizona, Nevada). Αν και την τελευταία εβδομάδα μπήκε στο κάδρο των λεγομένων μωβ, δηλαδή αμφίρροπων, πολιτειών και η Iowa.

Βασικός λόγος της προσθήκης ήταν μια δημοσκόπηση που έδειχνε την Αντιπρόεδρο Χάρις να σαρώνει στη γυναικεία ψήφο αλλάζοντας τις ισορροπίες στην μέχρι τώρα κόκκινη πολιτεία. Ένας άλλος αγώνας δρόμου που εξελίσσεται είναι αυτός του φύλου, καθώς κατ’ αντιστοιχία ο πρώην Πρόεδρος κέρδισε έδαφος στους άρρενες ψηφοφόρους ακόμη και σε πληθυσμιακές ομάδες που παραδοσιακά υστερούν, όπως οι Αφροαμερικάνοι. Ίσως και λόγω του λεγόμενου bro culture που εκφράζει.

Ενώ όμως στους Αφροαμερικάνους ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κλείνει την ψαλίδα κινδυνεύει να χάσει τους Ισπανόφωνους, ιδίως τους Πορτορικάνους μετά από όσα ακούστηκαν στο Madison Square Garden. Η ενεργοποίηση των Πορτορικάνων μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της κρισιμότερης πολιτείας που είναι η Pennsylvania, όπως και οι ουκρανικής καταγωγής εκλογείς στην ίδια πολιτεία. Όπως σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν και οι -δυσαρεστημένοι με τους Δημοκρατικούς-Αραβοαμερικάνοι του Michigan. Πέραν της καταγωγής μια σειρά από τοπικές ομαδοποιήσεις εκλογέων (πόλεις, προάστια, βιομηχανικές, αγροτικές περιοχές, ηλικίες, θρησκεύματα) παίζουν το δικό τους ρόλο ανάμεσα σε κρίσιμες κομητείες.

Ένας άλλος αγώνας δρόμου που τρέχει τα τελευταία χρόνια είναι ανάμεσα στα παραδοσιακά μέσα και τα νεότερα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα podcasts. Αυτόν φαίνεται να τον κερδίζει η δεύτερη ομάδα, ενώ η πρώτη κλυδωνίζεται ανάμεσα στις νέες ιδιοκτησίες, στην παραδοσιακή αριστερόστροφη στάση και στη μείωση της επιδραστικότητάς τους τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά όσα συνέβησαν στην Washington Post αλλά όχι μόνο.

Παράλληλα με τις Προεδρικές Εκλογές, οι Αμερικάνοι ψηφίζουν για το 1/3 της Γερουσίας, το σύνολο της Βουλής, που θα έχουν καταλυτικό ρόλο την επόμενη ημέρα αλλά και για μια σειρά από αξιώματα και δημοψηφίσματα ανά Πολιτεία. Υποψήφιοι, κόμματα και ομάδες πίεσης τρέχουν μια σειρά από δικές τους κούρσες.

Τι θα καθορίσει τα αποτελέσματα; Θα το μάθουμε,όπως πάντα μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων που στις προεδρικές μπορεί να πάρουν ημέρες. Αν το αποτέλεσμα είναι όντως οριακό, παρά τις εξελιγμένες στρατηγικές, τις νέες τεχνολογίες και την πλειάδα Μέσων, υπάρχει περίπτωση τα νήματα να κοπούν από το πάθος και την πειστικότητα κάποιων εθελοντών που θα τρέχουν κυριολεκτικά πόρτα πόρτα σε κάποιες γειτονιές υπενθυμίζοντας στους Αμερικάνους ότι είναι ημέρα εκλογών και ότι υπάρχει λόγος σοβαρός να πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν τον δικό τους υποψήφιο ή να καταψηφίσουν τον αντίπαλο.