Ο εκλεγµένος πρόεδρος Trump εξέφρασε πρόσφατα την πρόθεσή του να διεκδικήσει, µεταξύ άλλων, τη Γροιλανδία, που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος, ως αυτόνοµη περιοχή του Βασιλείου της ∆ανίας. Είναι προφανές ότι στον σύγχρονο κόσµο οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται σε κίνηση, διεκδικώντας εδάφη και επιρροή.

Το ερώτηµα είναι πού βρίσκεται η Ευρώπη σε αυτόν τον κόσµο. Οι εκπρόσωποι των µεγάλων ευρωπαϊκών χωρών αντέδρασαν στις δηλώσεις Trump. Ο Γερµανός καγκελάριος, Olaf Scholz, ανέφερε: «Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να µετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα, είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά µας». Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, JeanNoël Barrot, από την πλευρά του τόνισε: «Προφανώς η Ε.Ε. δεν θα άφηνε άλλα έθνη του κόσµου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της, όποιοι κι αν είναι αυτοί». Και κατέληξε: «Είµαστε µια ισχυρή ήπειρος». Το πρόβληµα είναι ότι σε λίγους µήνες οι δύο πολιτικοί ενδέχεται να µη βρίσκονται στην ίδια θέση.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Macron έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και νέες εκλογές µπορεί να πραγµατοποιηθούν µετά το καλοκαίρι, ενώ η Γερµανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τα δηµοσκοπικά δεδοµένα είναι πολύ αρνητικά για το κόµµα του καγκελαρίου. Κάποιοι άλλοι πιθανότατα θα βρεθούν στη θέση τους έχοντας µπροστά τους µεγάλες προκλήσεις.

Στον τοµέα της οικονοµίας, η αναµέτρηση ΗΠΑ, Κίνας και Ε.Ε. αναµένεται να ενταθεί τα επόµενα χρόνια. Ο Donald Trump έχει προαναγγείλει την επιβολή σκληρών δασµών. Οι εκθέσεις Draghi και Letta περιγράφουν τη στρατηγική που θα αναθεωρήσει την πολιτική ανταγωνισµού, η οποία έως σήµερα λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη, αλλά µένει να δούµε αν κάτι τέτοιο θα γίνει πράξη. Στον τοµέα της άµυνας, η κύρια απειλή έρχεται από τη Ρωσία. Η συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή αµυντική πολιτική δεν είναι καινούργια. Τέθηκε ως θέµα ήδη από το 1950, από τον Γάλλο πρωθυπουργό René Pleven, αλλά απορρίφθηκε τότε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Σήµερα η συζήτηση έχει επανέλθει, ειδικά από τη στιγµή που υπάρχουν ερωτήµατα για το µέλλον του ΝΑΤΟ µετά την εκλογή Trump. Στον τοµέα της εσωτερικής πολιτικής, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάµεις έχουν να αντιµετωπίσουν έναν πανίσχυρο εχθρό: «Τα δίδυµα τακτικά πυρηνικά όπλα της σύγχρονης πολιτικής», όπως χαρακτήρισε ο παλιός συνεργάτης του, Steve Bannon, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg τα χρήµατα και τις πληροφορίες. Και πρόσθεσε ότι, αν ο Elon Musk διαθέσει το ίδιο ποσό που διέθεσε στις αµερικανικές προεδρικές εκλογές στην Ευρώπη, θα στρέψει όλες τις χώρες προς µια λαϊκίστικη ατζέντα.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, οι ισχυροί επιχειρηµατίες, όπως ο Musk, αλλά και µικρότερες αναθεωρητικές δυνάµεις, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, είναι πολύ λογικό να έχουν τις επιδιώξεις τους και να παλεύουν γι’ αυτές. Η Ενωση οφείλει να αποφασίσει και να εκφράσει τις δικές της, και µάλιστα σύντοµα, αν θέλει να είναι ισχυρή, γιατί ο χρόνος κυλά εις βάρος της. Οπως αναφέρει ο Mario Draghi στον πρόλογο της έκθεσής του: «Θα πρέπει να εγκαταλείψουµε την ψευδαίσθηση ότι µόνο η αναβλητικότητα µπορεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά