Την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεπικουρούμενος από τον υπ. Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, θα αναπτύξει τις προτεραιότητες και πολιτικές για τον μετασχηματισμό της οικονομίας ή -με μια άλλη προσέγγιση- την παραγωγική έκρηξη στη βιομηχανία, στην έρευνα και την καινοτομία.

Οι καλύτερες των κυβερνητικών προθέσεων περιγράφονται στις παραπάνω σειρές και η προσμονή για τα όποια μέτρα συνοδεύεται από τις προσδοκίες που η ίδια η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει για τη μάχη κατά της ακρίβειας και την προσοχή στην καθημερινότητα των πολιτών. Όλα αυτά βεβαίως στηρίζονται στην ικανότητα για την προσέλκυση επενδύσεων, εγχώριων και ξένων. «Κεφάλαια κίνησης», απαραίτητα για τη στήριξη μιας προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης. Τα μόνα που μπορούν να αποτρέψουν να μείνουν τα φιλόδοξα σχέδια κενό γράμμα.

Κι εδώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα πράγματα στον τομέα των επενδύσεων, και δη των ξένων, δεν πάνε καλά. Θα αναμένουμε, ενδεικτικά, να ακούσουμε από τα κυβερνητικά χείλη γιατί η νευραλγικής σημασίας Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων έχει να συνεδριάσει από τις 8 Μαΐου 2023 (powergame.gr, 16/10/2024). Ο αντίκτυπος εμφανίζεται από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) τους πρώτους 7 μήνες του έτους ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και 5,3 δισ. ευρώ το 2022. Έπεσαν δηλαδή στο 50% των ξένων επενδύσεων του 2022 και κινούνται στα χαμηλά επίπεδα του 2019. Αλλά και η εικόνα που αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραπέμπει σε μέτρια επίπεδα. Εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλη αδυναμία προσέλκυσης ισχυρών θεσμικών κεφαλαίων.

Με άλλα λόγια, δεν εμφανίζεται ζεστό, εκτός συνόρων χρήμα, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον των ιδιωτών μικροεπενδυτών παραμένει αναιμικό. Με άλλα λόγια, μπορεί οι δείκτες του χρηματιστηρίου να εμφανίζουν μια εικονική ανθεκτικότητα, αλλά σοβαρές επενδύσεις και τοποθετήσεις δεν έχουμε. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2019 διατύπωσαν τη βούλησή τους για αναβίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η προσπάθεια άρχισε να αποδίδει καρπούς και το κλίμα ήταν ευνοϊκό. Ακόμα και η κρίση με την πανδημία μάς άφησε κληρονομιά το Ταμείο Ανάκαμψης - που και εδώ οι επιδόσεις είναι προβληματικές. Αυτοί είναι οι λόγοι που καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την παρουσίαση της Δευτέρας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή