Όταν ο Ανδρουλάκης δεν καλύπτει τα στελέχη του για τη Novartis - Το επιχείρηµα που εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόµο
Στην Ελλάδα τα θαύματα κρατούν τρεις μέρες και στο τέλος εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα
με τον Γιάννη Κουρτάκη
Το είδαμε κι αυτό. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος να ζητά τα ρέστα από τον Μητσοτάκη, γιατί δεν στήριξε και τους δέκα εμπλεκομένους στην υπόθεση Novartis, και να μη λέει κουβέντα για την απόλυτη σιωπή του αρχηγού του, Νίκου Ανδρουλάκη, επί του θέματος. Γιατί η αλήθεια είναι ότι, όλο αυτό το διάστημα που κυριαρχεί το θέμα στην επικαιρότητα, δεν είδαμε ούτε μία (έστω και μικρή) αναφορά του νέου επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στη σκευωρία που έστησαν ο Τσίπρας και η παρέα του εναντίον και στελεχών του κόμματός του.
Έχω την αίσθηση ότι ο Βενιζέλος, που διακρίνεται για την ευφυΐα του, επί της ουσίας απευθυνόταν στον Ανδρουλάκη και όχι στον Μητσοτάκη. Γιατί δεν μπορεί να έχει αξίωση από τον πρωθυπουργό να τον υπερασπιστεί από βήματος Βουλής, εκτός κι αν θεωρεί ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ. από ό,τι στο ΠΑΣΟΚ.
Το επιχείρηµα που εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόµο
Πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι φωνές εντός και εκτός πολιτικού συστήματος (γιατί η πολιτική αστάθεια αφορά πρωτίστως την αγορά) όσων θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Απολύτως λογικό, αφού με το σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα και με 38% το πρώτο κόμμα θα έχει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Φυσικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα ήταν θεσμικό ατόπημα να ξαναλλάξει τον εκλογικό νόμο που νομοθετήθηκε επί της υπουργίας Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, επ’ αυτού υπάρχει ένα ισχυρό αντεπιχείρημα, που συνδέεται, εκτός των άλλων, και με την ανάγκη μιας σταθερής κυβέρνησης.
Οι υπέρμαχοι αυτού του σεναρίου λένε ότι σε αυτήν τη φάση η κοινωνία επιζητά ισχυρή κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Μάλιστα, ενδεχόμενη αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιθανή διορθωτική κίνηση στον εκλογικό νόμο αυτομάτως θα αποτελούσε και παραδοχή ήττας για τον Τσίπρα. Αυτό γιατί η αλλαγή θα ωφελούσε το πρώτο κόμμα, αφού ουσιαστικά θα επανέφερε το μπόνους των 50 εδρών. Αν στην Κουμουνδούρου είναι βέβαιοι (όπως λένε) για τη νίκη τους, γιατί να μη δεχθούν και το δώρο της αυτοδυναμίας που θα τους κάνει ο Μητσοτάκης; Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα τα θαύματα κρατούν τρεις μέρες και στο τέλος εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Secret στις 5 Φεβρουαρίου 2022
Έχω την αίσθηση ότι ο Βενιζέλος, που διακρίνεται για την ευφυΐα του, επί της ουσίας απευθυνόταν στον Ανδρουλάκη και όχι στον Μητσοτάκη. Γιατί δεν μπορεί να έχει αξίωση από τον πρωθυπουργό να τον υπερασπιστεί από βήματος Βουλής, εκτός κι αν θεωρεί ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ. από ό,τι στο ΠΑΣΟΚ.
Το επιχείρηµα που εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόµο
Πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι φωνές εντός και εκτός πολιτικού συστήματος (γιατί η πολιτική αστάθεια αφορά πρωτίστως την αγορά) όσων θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Απολύτως λογικό, αφού με το σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα και με 38% το πρώτο κόμμα θα έχει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Φυσικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα ήταν θεσμικό ατόπημα να ξαναλλάξει τον εκλογικό νόμο που νομοθετήθηκε επί της υπουργίας Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, επ’ αυτού υπάρχει ένα ισχυρό αντεπιχείρημα, που συνδέεται, εκτός των άλλων, και με την ανάγκη μιας σταθερής κυβέρνησης. Οι υπέρμαχοι αυτού του σεναρίου λένε ότι σε αυτήν τη φάση η κοινωνία επιζητά ισχυρή κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Μάλιστα, ενδεχόμενη αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιθανή διορθωτική κίνηση στον εκλογικό νόμο αυτομάτως θα αποτελούσε και παραδοχή ήττας για τον Τσίπρα. Αυτό γιατί η αλλαγή θα ωφελούσε το πρώτο κόμμα, αφού ουσιαστικά θα επανέφερε το μπόνους των 50 εδρών. Αν στην Κουμουνδούρου είναι βέβαιοι (όπως λένε) για τη νίκη τους, γιατί να μη δεχθούν και το δώρο της αυτοδυναμίας που θα τους κάνει ο Μητσοτάκης; Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα τα θαύματα κρατούν τρεις μέρες και στο τέλος εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Secret στις 5 Φεβρουαρίου 2022