Όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες ηµέρες τις δηµόσιες παρεµβάσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι βέβαιο ότι έχουν αντιληφθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός, έχοντας αποδεχτεί την πραγµατικότητα, επιχειρεί να διαχειριστεί την εκλογική ήττα!

Γνωρίζοντας ότι είναι σχεδόν απίθανο µέσα στην εβδοµάδα να πετύχει την πολιτική ανατροπή, κοιτάζει πώς θα εξέλθει όσο το δυνατόν λιγότερο τραυµατισµένος από την όλη διαδικασία.

Το παραδέχονται

Ακόµη και οι στενοί του συνεργάτες εσχάτως παραδέχονται ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ανατραπεί το δηµοσκοπικό προβάδισµα του κυβερνώντος κόµµατος. Εχοντας ως δεδοµένο αυτό, εκείνο που µένει είναι να υπάρξει µια όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσµατος, προκειµένου στη δεύτερη κάλπη να αυξηθούν οι πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την… ανατροπή.

Ο στόχος του προέδρου Τσίπρα δεν είναι να κερδίσει τον Μητσοτάκη, αλλά να καταφέρει να περάσει τη ζώνη του 30%. Οποιοδήποτε αποτέλεσµα που θα είχε το 3 ως πρόσηµο θα αποτελούσε εκλογική επιτυχία για την Κουµουνδούρου. Αυτός είναι ο πρώτος και βασικός στόχος για τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τα όσα υποστηρίζουν δηµοσίως.

Η απόσταση

Ο δεύτερος στόχος συνδέεται µε την απόσταση που θα χωρίζει τη Ν.∆. από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχοντας κατά νου τις δηµοσκοπήσεις του τελευταίου (χρονικού) διαστήµατος, ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να επενδύει στο αρνητικό σενάριο για το κυβερνών κόµµα και στο πιο θετικό για το κόµµα του. Συγκεκριµένα, πιστεύει (ή, για να ακριβολογούµε, ελπίζει) ότι το ποσοστό που θα πετύχει η Ν.∆. δεν θα ξεπεράσει το 33%, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί πέριξ του 31%.

Σε µια τέτοια περίπτωση και µε δεδοµένη τη συσπείρωση που εκτιµά ότι θα πετύχει στη δεύτερη κάλπη, θεωρεί ότι όλα θα είναι (πλέον) ανοικτά. Ωστόσο, αυτό που παραβλέπει ο κ. Τσίπρας είναι το γεγονός ότι σε καµία, µα καµία δηµοσκόπηση το κόµµα του στην πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνά το 20%. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι µόνο ένα θαύµα θα µπορούσε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του.

Επίσης, και επειδή εσχάτως γίνεται πολλή κουβέντα σε σχέση µε την αξιοπιστία των δηµοσκοπήσεων, αξίζει να επισηµανθεί ότι όλες σχεδόν οι εταιρείες ερευνών είχαν προσεγγίσει το εκλογικό αποτέλεσµα, αλλά και το εύρος της διαφοράς ανάµεσα στη Ν.∆. και τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019. Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να «πέσουν έξω» σε αυτές τις κάλπες, από τη στιγµή µάλιστα που έχουν στη φαρέτρα τους ένα επιπλέον ατού, που έχει να κάνει µε το πρωτόγνωρο γεγονός ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου αναµετρώνται, εκτός από τα ίδια κόµµατα, και οι ίδιοι µονοµάχοι.

Τα ποσοστά

Με απλά λόγια και έχοντας ως δεδοµένα τα αποτελέσµατα των µετρήσεων, το πιθανότερο αποτέλεσµα που µπορεί να προκύψει από την κάλπη της επόµενης Κυριακής είναι η Ν.∆. να κινηθεί από 34%- 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 27%-29%. Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας ελπίζει σε κάτι καλύτερο, που θα του διασφαλίσει, εκτός των άλλων, την παραµονή του στο ηγετικό πηδάλιο της Κουµουνδούρου.

*Δημοσιεύτηκε στα Secret στις 13 Μαΐου 2023.