Οι Αµερικανοί «ψηφίζουν» δαγκωτό Ελλάδα

Είναι αλήθεια ότι διαχρονικά ένα από τα χαρακτηριστικά του λαού µας υπήρξε η εσωστρέφεια και η ανακύκλωση κάθε µορφής γκρίνιας. Κοιτάζαµε περισσότερο προς τα µέσα και λιγότερο προς τον έξω κόσµο, εκεί όπου συντελούνται τα µεγάλα και σηµαντικά. Αυτό συµβαίνει εν πολλοίς και στην παρούσα χρονική συγκυρία. Γιατί, αν είχαµε συνειδητοποιήσει ως πολίτες πόσο διαφορετικά µας αντιµετωπίζουν οι ισχυροί του κόσµου, είτε αυτοί είναι ηγέτες είτε εκπρόσωποι µεγάλων funds, ένα είναι βέβαιο: ότι θα ήµασταν υπερήφανοι γι' αυτό που έχουµε πετύχει, και µάλιστα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Κατά το πρόσφατο συνέδριο της J.P. Morgan βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη πολλοί και σηµαντικοί εγχώριοι παράγοντες, που είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πώς αντιµετωπίζουν το πολιτικό σύστηµα και κατ' επέκταση την ελληνική οικονοµία τα µεγάλα επενδυτικά funds, που βρίσκονται στον προθάλαµο για να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα µας. Στο γεύµα στους CEOs όλων των εταιρειών ο επικεφαλής της J.P. Morgan, Jamie Dimon, υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την Ελλάδα, αφού παραδέχτηκε, εκτός των άλλων, ότι πλέον η χώρα µας είναι ένας εκ των βασικότερων επενδυτικών προορισµών για τους Αµερικανούς. Συγκεκριµένα, µας ενέταξε σε µια ευρύτερη γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ, που στόχο έχει να αποδυναµώσει τη δυναµική της κινεζικής οικονοµίας. Το σχέδιο αυτό έχει ως επίκεντρο τη Νοτιοανατολική Ασία, χωρίς να αποκλείονται και οι επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, µε τη χώρα µας να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των Αµερικανών. Η όλη κουβέντα συγκεκριµενοποιήθηκε, µε τους συµµετέχοντες να γίνονται κοινωνοί ενός ευρύτερου προβληµατισµού σε σχέση µε τις προοπτικές του ευρωπαϊκού στερεώµατος συνολικά.

Διαβάστε ακόμα: Αντώνης Σαμαράς: Η επένδυση με νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, το "μπούλινγκ" στον Βαρτζόπουλο και η… πονηρή προειδοποίηση στους βουλευτές

Η αλήθεια είναι ότι, ανεξάρτητα από τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο της J.P. Morgan, αλλά και στο περιθώριο των εργασιών του, εκείνο που αξίζει να σηµειωθεί είναι η γενικότερη άποψη που υπάρχει στις ΗΠΑ για τα όσα συµβαίνουν στην ήπειρό µας. Σε γενικές γραµµές, υπάρχει έντονος προβληµατισµός, που εστιάζεται στην αδυναµία της Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των διεθνών περιστάσεων.

Οπως εκτιµούν έµπειροι αναλυτές, σύντοµα αυτή η αδυναµία µπορεί να βάλει συνολικά σε περιπέτειες το οικοδόµηµα της κοινής Ευρώπης. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι πλέον, εκτός από τις πολιτικές, οι Αµερικανοί (και δεν αναφέροµαι στους οµογενείς) αποδίδουν την κατρακύλα της Ενωσης και στο γεγονός ότι έχουν εκλείψει οι ισχυροί ηγέτες. Και µέσα στην καθ' όλα δυσάρεστη ανάλυση που κάνουν, σπεύδουν να ξεχωρίσουν την εξαίρεση στον κανόνα, η οποία έχει δύο ονοµατεπώνυµα: Κυριάκος Μητσοτάκης και Εµανουέλ Μακρόν. Αυτό που δεν βλέπουµε ξεκάθαρα εµείς, επηρεαζόµενοι από τα µικρά της καθηµερινότητας. Οταν λοιπόν για τους πιο ισχυρούς παίκτες του πλανήτη ο Ελληνας πρωθυπουργός αποτελεί αχτίδα φωτός στην καταχνιά της Ευρώπης, µάλλον κάτι χάνουµε, ασχολούµενοι µε τις υποκλοπές, τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και γενικότερα µε ό,τι δεν βρίσκεται στο πάνω ράφι της κοινωνικής ατζέντας.

Η σταθερότητα της οικονοµίας, από τη µία, και η εγγύηση που δίνει στο εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την άλλη, είναι το διαβατήριο για να περάσουν τα ελληνικά σύνορα διεθνείς παίκτες, που θέλουν να επενδύσουν δισεκατοµµύρια ευρώ. Αν κάτι είναι σίγουρο, είναι ότι πλέον η Ελλάδα είναι µια χώρα που ξεχωρίζει ως πρωταγωνίστρια δύναµη στην περιοχή και όχι ως παράδειγµα προς αποφυγήν για τους απέξω. Ολα αυτά τα γνωρίζουν καλά όσοι αντιµάχονται τον Ελληνα πρωθυπουργό και θέλουν να ανακόψουν το µεταρρυθµιστικό του πρόγραµµα.

Κάτι µου λέει ότι το κόµµα Λοβέρδου θα πάει πολύ καλά στις ευρωεκλογές στην εκλογική περιφέρεια της Μεσσηνίας, όπου, ως γνωστόν, εκλέγεται από το ’77 βουλευτής ο πρόεδρος Αντώνης Σαµαράς.

Πού το πάει (στ’ αλήθεια) ο Σαµαράς

Η αλήθεια είναι πως η προχθεσινή οµιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά δεν εξαντλήθηκε στα διαδικαστικά του νοµοσχεδίου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, αλλά επεκτάθηκε και σε µια σειρά από άλλα ζητήµατα, που απασχολούν τον απλό Νεοδηµοκράτη. Οπως είναι αλήθεια (ανεξάρτητα από την αντίδραση του Μαξίµου) ότι στην κυβέρνηση οφείλουν να προβληµατιστούν από τα όσα υποστήριξε ο Μεσσήνιος πολιτικός. Γιατί είναι αλήθεια, όσο και να µη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν, ότι η οµιλία είχε έντονο παραταξιακό αποτύπωµα. Το ερώτηµα που εύλογα τίθεται είναι: Πού το πάει ο πρώην πρωθυπουργός; Η απάντηση για όσους γνωρίζουν είναι κάτι περισσότερο από απλή. Βλέποντας την κεντρώα στροφή που επιχειρεί ο Μητσοτάκης, πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα απελευθερωθούν δυνάµεις από τα δεξιά της Ν.∆. Εκεί, λοιπόν, ο Σαµαράς ήδη, για όσους δεν το κατάλαβαν, δήλωσε «παρών». Αν θα µπορέσει τώρα να δηµιουργήσει έναν πολιτικό φορέα ή θα µείνει στη θεωρία, θα φανεί, και µάλιστα πολύ σύντοµα.

Για άλλη µία φορά θα το γράψω, γιατί πολύ απλά ισχύει, ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης έχει αποφασίσει (οριστικά) να βάλει λουκέτο στην κοµµατική εφηµερίδα «Αυγή».

Στη Χόβολη

*Μία από τις ορεξάτες δηµοσιογράφους της Θεσσαλονίκης έχει προσεγγίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, προκειµένου να πορευτεί µαζί του στο νέο του πολιτικό εγχείρηµα. Ο λόγος για τη Σοφία Τουντούρη, που πρέπει να παραδεχτώ ότι από µικρή είχε µέσα της το µικρόβιο της πολιτικής. Αν τελεσφορήσουν οι σχετικές συζητήσεις, η καλή συνάδελφος θα συµπεριληφθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος Λοβέρδου.

*Εντύπωση σε όσους δεν γνωρίζουν προκάλεσε η παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Καραµέρου στην εκδήλωση παρουσίασης του κόµµατος Κόκκαλη. Κι αυτό γιατί, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήµ της πολιτικής, ο συγκεκριµένος πολιτικός υπήρξε «πολιτικό ανάθρεµµα της οικογένειας Κόκκαλη». Για χρόνια ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Σωκράτη, ο οποίος τον βοήθησε να κάνει πραγµατικότητα και το όνειρο της πολιτικής. Επειδή ο Καραµέρος πάνω και πέρα απ' όλα δεν ξεχνά, δεν δίστασε να δώσει το «παρών» στην παρουσίαση του «Κόσµου».

*Για να ξέρετε, τη ∆ευτέρα ο πρόεδρος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ∆ελτίο Ειδήσεων του Star και στη δηµοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

*∆ύο είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο του Σαµαρά: ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο σύµβουλος επί των οικονοµικών του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης. Αν διαβάσει προσεκτικά κανείς την οµιλία του, είναι εύκολο να κατανοήσει ότι ο πρώτος ίσως και να είναι ο βασικότερος στόχος του.

*Πολλά «όχι» έχει λάβει ο πρόεδρος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Ανάµεσα στις αρνήσεις θέλω να συµπεριλάβετε και εκείνη του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη, που, όπως µαθαίνω, αν και του προτάθηκε από τον πρόεδρο του Κινήµατος, δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο σχετικό κάλεσµα.

*∆ιάβασα ότι ενοχλήθηκε (λέει) ο πρόεδρος Τσίπρας από το σχόλιο που φιλοξενήθηκε στη στήλη την προηγούµενη εβδοµάδα σε σχέση µε τις σκέψεις που έκανε για τον Νίκο Φαραντούρη, όταν ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενοχλήθηκε ο πρόεδρος γιατί πολύ απλά γνωρίζει ότι γράφτηκε η αλήθεια, µε την οποία δεν είχε ποτέ φιλική σχέση. Επαναλαµβάνω λοιπόν, για να το εµπεδώσουν τα συντρόφια του, ότι ο Τσίπρας σκέφτηκε να προτείνει στον Φαραντούρη να κατέλθει µε τη στήριξή του αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, κάτι αντίστοιχο σκέφτεται και πάλι. Ολα τα υπόλοιπα είναι για να περνά ο χρόνος (του).

*Απανωτά είναι τα χτυπήµατα του ∆ηµήτρη Μάρη της 24Media προς τον πρόεδρο Κασσελάκη. Για όσους γνωρίζουν, ο πρώτος έχει θέσει ως στόχο ζωής να εκπαραθυρώσει το βράδυ των ευρωεκλογών από την Κουµουνδούρου τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάµεσα σε αυτούς που γνωρίζουν τη διάθεση του παλιού στοιχηµατζή είναι και ο ίδιος ο Κασσελάκης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά».