Το τελευταίο χρονικό διάστηµα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται µια παραφιλολογία, που θέλει κάποιους να επενδύουν (σοβαρά) στο σενάριο της επιστροφής Τσίπρα στα δηµόσια πράγµατα. Είναι οι ίδιοι που οδήγησαν στο ολέθριο λάθος τον πρώην πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του πρόσφατου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέροµαι σε κάτι «πονεµένους» αριστερούς που δεν µπορούν να χωνέψουν την πραγµατικότητα. Το γεγονός δηλαδή ότι ο Στέφανος Κασσελάκης µέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να κάνει πράξη όσα δεν κατάφερε σε δεκαπέντε χρόνια ο Τσίπρας. Γιατί, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα εντός ΣΥΡΙΖΑ, η µόνιµη εισήγηση προς τον πρώην πρόεδρο είχε να κάνει µε την ανάγκη να «καθαρίσει» το κόµµα από τις αγκυλώσεις (και κυρίως από τους αγκυλωµένους) του παρελθόντος. Παρά τις καλές προθέσεις, όχι µόνο δεν µπόρεσε να κάνει τίποτα προς τη συγκεκριµένη κατεύθυνση, αλλά, απεναντίας, λίγο πριν από τις εκλογές του ’23 κατέστησε εαυτόν «όµηρο» του Πολάκη. Σε αντίθεση µε τον Τσίπρα, ο διάδοχός του έχει καθαρίσει το κόµµα και προσπαθεί να φτιάξει µια σύγχρονη Κεντροαριστερά. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ενοχλεί τους «τσιπρικούς», οι οποίοι συµπεριφέρονται σαν να κάνουν «λευκή απεργία».

Αξίζει... Ο παλιός πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., που είναι αλήθεια ότι έχει εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή, εσχάτως και µε αφορµή τα σενάρια περί της επιστροφής Τσίπρα, έχει αρχίσει να ξανασκέφτεται την ενασχόληση µε την πολιτική.

Ενδιαφέρει... Ως απολύτως φυσιολογική, για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα, αντιµετωπίστηκε η αντίδραση του προέδρου Καµµένου σε σχέση µε τους φόβους του προέδρου Ανδρουλάκη στην περίπτωση που δηµοσιοποιηθούν οι συνοµιλίες του.

Ο father Alex «πουλάει» Μανάτο για νέο πρέσβη

Εντύπωση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε στην πιάτσα το ρεπορτάζ της στήλης σε σχέση µε τα ονόµατα που παίζουν για τη θέση του Αµερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Λογικό, µε δεδοµένο µάλιστα ότι κάποιοι Ελληνοαµερικανοί, όπως ο επιφανής παπάς Alex Καρλούτσος, διαχρονικά και σταθερά προσπαθούν να «πουλήσουν» (µε την καλή πάντα έννοια του όρου, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων) τον επόµενο ένοικο της αµερικανικής πρεσβείας. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, ο father Alex, που είναι αλήθεια ότι έχει απολέσει αρκετή από τη λάµψη του πρόσφατου παρελθόντος, έχει αρχίσει να διακινεί το σενάριο που θέλει τον Ελληνοαµερικανό λοµπίστα Μάικ Μανάτο ως επικρατέστερο πρόσωπο να διαδεχθεί τον Τζορτζ Τσούνη. Η κινητικότητα Καρλούτσου έχει αρχίσει να ενοχλεί ακόµα και ισχυρούς αξιωµατούχους που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο Μπάιντεν. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι, εκτός από πρόωρο, αποτελεί και λάθος οποιαδήποτε συζήτηση που προεξοφλεί αποφάσεις που θα ληφθούν σε άλλο χρόνο. Οι ίδιοι ενοχλούνται και από τα όσα λέει ο father Alex τόσο για τον νυν πρέσβη των ΗΠΑ όσο και για τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρο.

Εµπορος όπλων, από τους γνωστούς της πιάτσας, διακινεί κάτι περίεργα χαρτάκια, που καίνε πολλούς και διαφορετικούς. Μαζί µε τα χαρτάκια προσφέρει και κάτι κασέτες…

Η «απόβαση» Μητσοτάκη στην Κρήτη

Ένα γεµάτο διήµερο επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να έρθει σε επαφή µε τους συµπατριώτες του Κρητικούς. Με βάση το προεκλογικό πρόγραµµα που έχει καταρτίσει το Μαξίµου, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη λεβεντογέννα το ερχόµενο Σαββατοκύριακο, πραγµατοποιώντας µια ξεχωριστή επικοινωνία µε τους Κρητικούς. ∆ύο µέρες πριν, σε Ηράκλειο και Χανιά θα βρεθεί και ο επικεφαλής της νεοδηµοκρατικής καµπάνιας σε επίπεδο Κρήτης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Για το κυβερνών κόµµα η «µάχη της Κρήτης» έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδοµένου ότι και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεγαλόνησο. Ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να επιθυµεί να διατηρήσει την Κρήτη «γαλάζια» και γι’ αυτό έχει ετοιµάσει, εκτός από τις επαφές µε τους διάφορους φορείς, και κάτι εκπλήξεις, που συνδέονται µε µια σειρά από µεγάλα έργα. Για να καταλάβετε τη βαρύτητα που δίνει ο πρόεδρος της Ν.∆. στην ιδιαίτερη πατρίδα του, σηµειώνω ότι ανάµεσα στα πολλά που έχει προγραµµατίσει αποφάσισε να πραγµατοποιήσει τη διακαναλική συνέντευξη ενόψει των ευρωεκλογών στην Κρήτη.

Καλημέρα

  • Κάτι µου λέει ότι µετά τις ευρωεκλογές δεν αποκλείεται, εκτός από τους υπάρχοντες σχηµατισµούς που κινούνται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, να προκύψει και ένας ακόµα. Συγκεκριµένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτρέπουν τον Πολάκη να βγει µπροστά δηµιουργώντας ένα αντισυστηµικό κόµµα.
  • Ούτε για πλάκα δεν ακούει ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας κάτι όψιµα σενάρια που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στη Βόρεια Ελλάδα, σύµφωνα µε τα οποία είναι ο µόνος που θα µπορούσε να µαζέψει σε ένα σοβαρό µαντρί τα «ορφανά της Ν.∆.». Ο πανίσχυρος αυτοδιοικητικός του Βαρδάρη ήταν και παραµένει σταθερά προσηλωµένος στις αρχές και τις αξίες της φιλελεύθερης παράταξης. Μάλιστα, αν ήθελε να φτιάξει κόµµα, του είχε δοθεί η ευκαιρία.
  • Με αφορµή τις πρόσφατες συλλήψεις στη ∆ΟΥ Χαλκίδας, επανήλθαν στην επιφάνεια και κάτι παλιά που κυκλοφορούσαν σε σχέση µε την προσπάθεια του µεγαλοεπιχειρηµατία Γιάννη Λαβράνου να «κλείσει» άρον άρον κάτι (πολλές) εκκρεµότητες που είχε µε την Εφορία. Ωστόσο, όχι µόνο δεν τα κατάφερε, αλλά απεναντίας δεν αποκλείω σύντοµα να βρεθούµε µπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις επί του συγκεκριµένου πεδίου.
  • Εκτός από τα φορολογικά και τις φήµες που θέλουν τον Λαβράνο να προσπάθησε εξωθεσµικά να κλείσει τα θέµατά του, υπάρχουν και κάτι άλλα ανοικτά ζητήµατα που εµπλέκουν τον συγκεκριµένο επιχειρηµατία µε πιο σοβαρά ζητήµατα. Και σαν να µην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει και η πληροφορία ότι µετά τις ευρωεκλογές ο αντεισαγγελέας Ζήσης θα βγάλει την ετυµηγορία του.
  • Μιας και ασχολήθηκα µε τον Λαβράνο, να σας πω ότι τόσο ο ίδιος όσο και κάτι στενοί φίλοι του επί χρόνια διαφήµιζαν (µπορεί και ερήµην τους) τη σχέση που είχαν µε δύο πρώην υπουργούς. Τους Πάνο Καµµένο και Νίκο Τόσκα. Για τον δεύτερο δεν γνωρίζω το βάθος της όποιας σχέσης υπήρχε. Για τον πρώτο, αποκλείω να µην είχε πάρει χαµπάρι πόσο αστεία ήταν η λαβρανοπαρέα. Γι’ αυτό και είµαι κάτι σαν… σίγουρος ότι δεν είχε καµία σχέση µαζί τους.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά