Την τιµητική τους, ως είθισται, έχουν µία εβδοµάδα πριν από τις ευρωεκλογές τόσο τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων όσο και οι αναλύσεις των δηµοσκόπων. Απολύτως λογικό, µε δεδοµένο το νέο σκηνικό που διαµορφώθηκε µετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία, από τη µία, ενώ, από την άλλη, οδεύουµε έπειτα από πάρα πολλά χρόνια σε µια «ορφανή» εκλογική αναµέτρηση, που έχει χαλαρά χαρακτηριστικά, η οποία µάλιστα έπεται των βουλευτικών εκλογών, που διενεργήθηκαν πριν από µόλις έναν χρόνο. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αλήθεια ότι οι ερευνητές κοινής γνώµης είναι επιφυλακτικοί στις εκτιµήσεις τους, θέλοντας να αποφύγουν το απόλυτο λάθος!

Αυτό δεν σηµαίνει ότι µία εβδοµάδα πριν από τις ευρωεκλογές δεν έχει αρχίσει να σχηµατοποιείται το εκλογικό σκηνικό. Απεναντίας, θα λέγαµε ότι τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων καταγράφουν µια σταθεροποίηση σε σχέση µε τις τάσεις της κοινής γνώµης. Από τη µέχρι στιγµής εικόνα που υπάρχει προκύπτει ένα σταθερό προβάδισµα της Ν.∆., η οποία κινείται στην περιοχή του 32%-35%, µε το επικρατέστερο εκλογικό ποσοστό να είναι το 34%.

Από κει και πέρα, φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρίσει ποιο κόµµα θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται σταθερά και ανοδικά µεταξύ 14%-17%, µε επικρατέστερο ποσοστό κάλπης το 16%. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, αν και δείχνει µια σηµαντική ανάκαµψη στα ποσοστά του, µετά δυσκολίας θα καταφέρει να προσεγγίσει το βράδυ της 9ης Ιουνίου το 13%-13,5%. Η πεντάδα της σταθερότητας συµπληρώνεται από την Ελληνική Λύση, που κινείται από 7% έως 9%, και το ΚΚΕ, το οποίο καταγράφει ποσοστά από 7,5% έως 8,5%.

Με δεδοµένο ότι µιλάµε πλέον για πέντε κόµµατα που σε όλες τις έρευνες κοινής γνώµης καταγράφουν πανοµοιότυπα ποσοστά, γίνεται αντιληπτό ότι δύσκολα θα υπάρξουν µεταβολές το βράδυ των εκλογών. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι οι όποιες αυξοµειώσεις ποσοστών θα υπάρξουν για τους «πέντε» εκ των πραγµάτων θα επηρεάσουν τα µικρότερα κόµµατα.

Το δεύτερο µείζονος σηµασίας ζήτηµα, που τίθεται µε ολοένα και µεγαλύτερη ένταση κατά το τελευταίο χρονικό διάστηµα, είναι συνδεδεµένο µε την εκτίµηση ότι στις εκλογές της επόµενης Κυριακής υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο να καταγραφεί ρεκόρ αποχής. Εύλογα εδώ ανακύπτει ένα δεύτερο ερώτηµα: Πόσο θα επηρεάσει και προς ποια κατεύθυνση τα µεγάλα κόµµατα η αποχή; «Ελάχιστα», είναι η απάντηση που δίνουν έµπειροι αναλυτές, αφού στο πλαίσιο των δηµοσκοπήσεων ανάµεσα στα πολλά που αντλούν είναι και το εύρηµα που σχετίζεται µε τη βεβαιότητα της ψήφου.

Για να γίνουµε πιο συγκεκριµένοι, στους ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, η Ν.∆. καταγράφει ποσοστά που κινούνται στην περιοχή του 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα του 16% και το ΠΑΣΟΚ στο 13%. Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθούν τα ως άνω ευρήµατα, οι µεγάλοι χαµένοι από την αποχή αναµένεται να είναι οι κοµµατικοί σχηµατισµοί που δεν διαθέτουν σταθερό εκλογικό ακροατήριο. Με απλά λόγια, τη ζηµιά θα την υποστούν τα κόµµατα που ουσιαστικά οι ψηφοφόροι τα αντιµετωπίζουν ως κυτία παραπόνων.

Συµπερασµατικά, εκείνο που µπορεί µε σχετική ασφάλεια να επισηµάνει κανείς είναι ότι, ευρισκόµενοι στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, αν κάτι δεν φαίνεται να συντελείται είναι η αλλαγή των υφιστάµενων εκλογικών συσχετισµών, όπως αυτοί κατεγράφησαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Απεναντίας, θα λέγαµε ότι (κυρίως) τα τρία µεγάλα κόµµατα, όσο πλησιάζουµε προς τις κάλπες, δείχνουν να συσπειρώνουν δυνάµεις, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθµό των ψηφοφόρων τους που µέχρι πρότινος κινούνταν στη δεξαµενή των αναποφάσιστων.

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι γενικώς το ενδιαφέρον θα εστιαστεί και στο άθροισµα των εκτός Ευρωβουλής κοµµάτων, αφού θα είναι εκείνο που θα διαµορφώσει και την τελική κατανοµή των εδρών. Πάντως, µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, η Ν.∆. θα εκλέξει 8 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 4, το ΠΑΣΟΚ 3, το ΚΚΕ 2 και η Ελληνική Λύση 2. Αποµένουν δύο έδρες, που θα τις διεκδικήσουν τα µικρότερα κόµµατα, και αν δεν καταφέρουν να τις κερδίσουν, θα κατανεµηθούν µε βάση τα αδιάθετα στα εντός Ευρωβουλής κόµµατα.

Αξίζει… Μέσα στον Ιούνιο ο αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης αναµένεται να εκδώσει την ετυµηγορία του για την πολυσυζητηµένη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ο Μάης των επιτυχιών Μαρινάκη

Με αφορµή την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυµπιακό, που χωρίς δεύτερη σκέψη αποτελεί µακράν τη µεγαλύτερη επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, µαζί µε την κατάκτηση του Euro 2004, σκέφτηκα ότι ο Μάης ενδεχοµένως και να είναι ο µήνας των µεγάλων επιτυχιών του Βαγγέλη Μαρινάκη. Και αναφέροµαι τουλάχιστον σε αυτές (τις επιτυχίες) των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριµένα, το 2017 ο πανίσχυρος εφοπλιστής επικράτησε ως υπερθεµατιστής στον πλειστηριασµό που είχε πραγµατοποιηθεί, παίρνοντας στα χέρια του το πηδάλιο του µεγαλύτερου εκδοτικού οργανισµού της χώρας, του ∆ηµοσιογραφικού Οργανισµού Λαµπράκη. Ηταν τέλη Μαΐου. Πριν από δύο χρόνια, ο Μαρινάκης, ύστερα από 23 χρόνια, κατάφερε να ανεβάσει την ιστορική Νότιγχαµ στην Premier League. Και πριν από τρεις ηµέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια ο ίδιος άνθρωπος, µήνα Μάιο, σήκωσε στον αττικό ουρανό το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατακτά ελληνική οµάδα. Ακόµα και προληπτικός να µην είναι κανείς, νοµίζω ότι θα έβαζε στο µυαλό του πως το τελευταίο τριήµερο του Μάη ίσως και να είναι από τα τυχερά της ζωής του.

Ενδιαφέρει... Κάτι µου λέει ότι Καραµανλής και Σαµαράς θα δώσουν το «παρών» στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση της Ν.∆., που θα πραγµατοποιηθεί την ερχόµενη Παρασκευή στο Σύνταγµα.

Στη Χόβολη

  • Παρά τα όσα διατείνεται στις απανωτές (οµολογώ) συνεντεύξεις του κατά το τελευταίο χρονικό διάστηµα ο Μητσοτάκης, όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί δεν αποκλείουν -απεναντίας, δίνουν πολλές πιθανότητες- το σενάριο του µετεκλογικού ανασχηµατισµού. Μάλιστα, οι συγκεκριµένοι διατείνονται ότι ήδη ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει και στις αναγκαίες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησής του. Και το λένε άνθρωποι µε τους οποίους µοιράζεται τακτικά τις σκέψεις του ο επικεφαλής του Μαξίµου.
  • Πολλή, σοβαρή και αθόρυβη δουλειά έχουν κάνει όλο αυτό το προεκλογικό διάστηµα δύο πρόσωπα που βρίσκονται πλησίον του πρωθυπουργού. Ο λόγος για την Κύρα Κάπη, που οµολογώ ότι γράφει (ξανά) ιστορία µε τα βιντεάκια του Μητσοτάκη στο Tik Tok, και τον σύζυγό της, Χρήστο Ζωγράφο, ο οποίος χειρίζεται µε απόλυτη αποτελεσµατικότητα τα δηµοσιογραφικά του Μαξίµου. Ο τελευταίος, µάλιστα, ενδεχοµένως να κάνει και την πιο δύσκολη δουλειά, αφού χειρίζεται όλους εµάς τους καλούς ανθρώπους, καλούµενος να µας τιθασεύσει…
  • Κάπου πήρε τ’ αυτί µου ότι, παρά τα σοβαρά προβλήµατα υγείας που φέρεται να αντιµετωπίζει, το προσεχές διάστηµα ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, έπειτα από καιρό θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.
  • Από τις δηλώσεις του προέδρου Μαρινάκη ξεχώρισα το «ευχαριστώ» που δηµοσίως είπε για τη φιλοξενία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μπορεί πολλοί να θεώρησαν αυτονόητη τη συγκεκριµένη αναφορά, ωστόσο κάλλιστα θα µπορούσε και να µην είχε ειπωθεί µέσα στο πανηγυρικό κλίµα των πρώτων ωρών. Ο µεγαλοµέτοχος του Ολυµπιακού όχι µόνο δεν το ξέχασε, αλλά, εκτός από τη δηµόσια δήλωσή του, και στις κατ’ ιδίαν κουβέντες του είχε να λέει για τη φιλοξενία της οποίας έτυχαν οι «ερυθρόλευκοι» από τους ανθρώπους της ΑΕΚ του Μελισσανίδη.
  • Συγκινητική υπήρξε η αναφορά Μαρινάκη και σε δύο µεγάλους Ολυµπιακούς που δεν βρίσκονται στη ζωή: τον πατέρα του, Μιλτιάδη, και τον Σάββα Θεοδωρίδη. ∆ύο ανθρώπους που έβαλαν πολλά λιθαράκια στη µακρόχρονη πορεία των «ερυθρολεύκων». Ο µεγαλοµέτοχος της οµάδας όχι µόνο τους αφιέρωσε την κατάκτηση του Conference League, αλλά και έδωσε εντολή το πολύτιµο τρόπαιο να κάνει ένα πέρασµα από τα µνήµατά τους. Υπόκλιση και απόλυτος σεβασµός (πέραν της µέγιστης τιµής στη µνήµη τους) για δύο κορυφαίους του Θρύλου. Κι όταν κανείς δεν ξεχνά αυτούς που «φεύγουν», εκείνοι εξακολουθούν να παραµένουν ζωντανοί, έστω και στην ιστορική µνήµη.
  • Πάντως, πρέπει να σας πω ότι, εκτός από την οµολογουµένως τεράστια επιτυχία του Ολυµπιακού, αν κάποιος πρέπει να πάρει εύσηµα για την άψογη διοργάνωση, είναι η Αστυνοµία και δη ο αρµόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το γεγονός ότι, σε αντίθεση µε τα όσα είδα προσφάτως να διαδραµατίζονται στο Βερολίνο, εδώ δεν άνοιξε ούτε µύτη δεν µπορεί παρά να αποτελεί µια επιτυχία όσων δούλεψαν επί τετράµηνο προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, αυτονοήτως η επιτυχηµένη διοργάνωση του Conference League αποτελεί asset για τα επόµενα.
*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών