Με ίδια Πρόεδρο, ίδιο εκλογικό νόµο και ερωτηµατικό στον επίτροπο

Πολλές ειδήσεις προέκυψαν από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριµένα, και απαντώντας στις ερωτήσεις των καλών συναδέλφων Χριστίνας Κοραή και ∆ηµήτρη Τάκη, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε µια σειρά από µείζονος σηµασίας θέµατα που απασχολούν την κοινή γνώµη, αλλά και στα δηµοσιογραφικά σενάρια. Για παράδειγµα, µε βάση την απάντηση που έδωσε προκύπτει ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τον υφιστάµενο εκλογικό νόµο, αυξάνοντας το bonus του πρώτου κόµµατος. Το πιο ενδιαφέρον όµως από όλα σχετίζεται µε την επιλογή του επόµενου Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε., που, όπως είπε ο Μητσοτάκης, είναι άµεσα συνδεδεµένη µε το χαρτοφυλάκιο που θα δοθεί στη χώρα µας. Οπότε, αν δεν το καταλάβατε, δεν έχει ακόµη αποφασίσει ούτε για την παραµονή ούτε για τον διάδοχο του Σχοινά.

Τα ποσοστά της Ν.∆. σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο…

Από τις πρόσφατες εκλογές σάς είχα συνηθίσει στην αποκάλυψη ποσοστών ανά περιφέρεια µε βάση τα όσα συνέλεγα από το ρεπορτάζ που έκανα στα τηλέφωνα των δηµοσκόπων. Είπα λοιπόν να τηρήσω την παράδοση και να σας δώσω τα πρώτα στοιχεία -και µιλάµε πάντα για πρόθεση ψήφου- που προκύπτουν από τα όσα φτάνουν στ’ αυτιά µου. Εχουµε και λέµε λοιπόν: Στην Αττική, που µαζί µε τη Θεσσαλονίκη έχουν τη µερίδα του λέοντος στο εκλογικό σώµα, η δύναµη των κοµµάτων διαµορφώνεται ως εξής: Ν.∆. 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 8,2% και Ελληνική Λύση 4,2%. Στην Κεντρική Μακεδονία (εξαιρουµένου του Νοµού Θεσσαλονίκης) η Ν.∆. κινείται, όπως πληροφορούµαι, πέριξ του 34%, η Ελληνική Λύση στο 13%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 9,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 9,5%, η «Νίκη» στο 8,5%, το ΚΚΕ στο 3,9%, η Πλεύση στο 2,6% και η Φωνή Λογικής στο 2,5%. Το υψηλότερο ποσοστό µε βάση τα ευρήµατα των ερευνών για το κυβερνών κόµµα καταγράφεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αφού ξεπερνά το 40%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα των κοµµάτων στη ∆υτική Μακεδονία, όπου η Ν.∆. έχει πλασαριστεί στο 33% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ µε 12%, το ΚΚΕ µε 11,5%, το ΠΑΣΟΚ µε 10,5% και η Ελληνική Λύση µε 6%. Οπως επισηµάνθηκε και παραπάνω, ο όγκος των ψηφοφόρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη επί της ουσίας είναι αυτός που διαµορφώνει εν πολλοίς και το αποτέλεσµα.

Αξίζει... Εκείνο που διαπιστώνει κανείς βλέποντας τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών είναι ότι ο κόσµος αποδοκιµάζει τις υποψηφιότητες που καταβάλλεται προσπάθεια να επιβληθούν από τους ηγέτες των τριών µεγάλων κοµµάτων.

…η προβληµατική ∆. Ελλάδα και πού το ΠΑΣΟΚ βγαίνει δεύτερο

Ενδιαφέρον όµως παρουσιάζουν και τα στοιχεία που δείχνουν τις προβληµατικές για τη Ν.∆. περιφέρειες, όπως και εκείνες όπου το ΠΑΣΟΚ προηγείται, και µάλιστα µε διαφορά, του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση. Στην Κρήτη, τα ποσοστά διαµορφώνονται ως εξής: Ν.∆. 26%, ΠΑΣΟΚ 20,4%, ΣΥΡΙΖΑ 15,9%, ΚΚΕ 8,5%, Ελλ. Λύση 5%, «Νίκη» 5,9%, Πλεύση 1,7%, ΜέΡΑ 4,4%. Η χειρότερη µακράν εκλογική περιφέρεια για τη Ν.∆. µε βάση τις έρευνες είναι η ∆υτική Ελλάδα. Εκεί όπου το κυβερνών κόµµα βρίσκεται στο 19,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 16,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 9%, η «Νίκη» στο 5%, η Ελλ. Λύση στο 3% και η Νέα Αριστερά στο 3%. Σε αντίθεση µε την ως άνω εκλογική περιφέρεια, στο Νότιο Αιγαίο η Ν.∆. δείχνει να κινείται στο 37%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,6%, η Ελλ. Λύση στο 10,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 8,5%, η «Νίκη» στο 4,5% και το ΚΚΕ στο 2,5%. Στο Βόρειο Αιγαίο, τώρα, η δηµοσκοπική δύναµη των κοµµάτων έχει ως εξής: Ν.∆. 27,5%, ΠΑΣΟΚ 13,4%, ΣΥΡΙΖΑ 11%, ΚΚΕ 11%, Ελλ. Λύση 6,4%, ΜέΡΑ 4%, Νέα Αριστερά 1,7%. Αξιοσηµείωτα για ευνόητους λόγους είναι τα στοιχεία των ερευνών σε Πελοπόννησο (σαµαρικό στοιχείο) και Νοµό Θεσσαλονίκης (καραµανλικό στοιχείο). Στη µεν πρώτη, η Ν.∆. κινείται στην περιοχή του 28% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 18,5%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 8% και Ελλ. Λύση 7,5%. Στον δε Νοµό Θεσσαλονίκης, η δύναµη των κοµµάτων διαµορφώνεται ως εξής: Ν.∆. 30%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, Ελλ. Λύση 10%, ΠΑΣΟΚ 9,5%, ΚΚΕ 8%, «Νίκη» 4%, Πλεύση 3,5%. Τέλος, στην πολύπαθη Θεσσαλία τα δηµοσκοπικά ποσοστά κινούνται πάνω-κάτω στα εξής επίπεδα: Ν.∆. 28%, ΣΥΡΙΖΑ 15%, Ελλ. Λύση 9,5%, ΠΑΣΟΚ 9% και ΚΚΕ 8,5%.

Μου λένε ότι το κόµµα Λοβέρδου καταγράφει (σχετικά) υψηλά ποσοστά σε δύο νοµούς της Πελοποννήσου: τη Μεσσηνία και την Αρκαδία.

Καλημέρα

• Εκείνο που προκύπτει από το σύνολο πλέον των δηµοσκοπήσεων είναι η σταθερότητα που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Εν προκειµένω, µάλιστα, εκείνο που σηµειώνουν ακόµα και οι Νεοδηµοκράτες αναλυτές έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης φαίνεται να συνοµιλεί µε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό από εκείνο στο οποίο στόχευε ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ.

• Στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, πετύχει τον αρχικό στόχο που είχε θέσει, δηλαδή να προσεγγίσει το ποσοστό του Τσίπρα, αυτοµάτως ανοίγει ο δρόµος για τη µεγάλη έξοδο των (εναποµεινάντων) κολληµένων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης, έχοντας την εκλογική σφραγίδα, θα προχωρήσει σε επανίδρυση του κόµµατος, κλείνοντας αυτιά και µάτια µπροστά στη διαφαινόµενη αναγκαιότητα της κοινωνίας.

• Ο λόγος που ο Κασσελάκης σε κάθε συνέντευξη επισηµαίνει το 41% και την αλαζονεία µόνο αυθαίρετος δεν είναι. Απεναντίας, προκύπτει από τις ποιοτικές έρευνες που διενεργούνται για λογαριασµό της Κουµουνδούρου. Επειδή αυτό υπάρχει ως αίσθηση στο εκλογικό σώµα, η περαιτέρω εµπέδωση στο εκλογικό σώµα εκ των πραγµάτων δηµιουργεί πρόβληµα στη Ν.∆. και προσωπικά στον Μητσοτάκη.

• Ασχετο µε τις ευρωεκλογές: Κάπου πήρε τ’ αυτί µου ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος στα βόρεια της Αθήνας.

• Τεράστια αγωνία διακρίνω σε κάτι φίλους και γνωστούς του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, ενόψει και της ανανέωσης της θητείας του. Προφανώς ο άνθρωπος ενοχλείται από τα όσα βλέπει να γράφονται σε µια κρίσιµη στιγµή για το µέλλον του, το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά και µόνο από τον πρωθυπουργό.