Οι δύο εισηγήσεις για τον χρόνο του ανασχηµατισµού

Τις τελευταίες ηµέρες, µε αφορµή τις ευρωεκλογές, είναι αλήθεια ότι είχα τη δυνατότητα να συνοµιλήσω µε µπόλικα κυβερνητικά στελέχη. Ενα από τα πολλά που αποκόµισα από τις σχετικές κουβέντες ήταν οι πιεστικές (σχεδόν) εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειµένου να προχωρήσει σε δοµικές (λέει) αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα. Επ’ αυτού, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Η πρώτη προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει αµέσως µετά τις ευρωεκλογές (εφόσον το αποτέλεσµα που θα καταγραφεί θα είναι κάτω από 33%) σε ανασχηµατισµό, δείχνοντας ότι έλαβε το µήνυµα της κάλπης και άµεσα δροµολόγησε αλλαγές στη δοµή της κυβέρνησης. Και η δεύτερη σχολή θεωρεί ότι από τη στιγµή που έχει θέσει τον πήχη στο 33%, εφόσον οι πολίτες τού δώσουν ένα ποσοστό κοντά σε αυτό, θα ήταν λάθος την εποµένη να ακυρώσει την εντολή επιδοκιµασίας προχωρώντας σε ανασχηµατισµό. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ότι το υφιστάµενο σχήµα δεν θα… ανηφορίσει στη ∆ΕΘ.

Ενδιαφέρει... Απόλυτα ικανοποιηµένος από την αποτελεσµατικότητα που επιδεικνύει ο Στέλιος Κουτνατζής µαθαίνω ότι είναι ο πρόεδρος Μητσοτάκης. Αυτό σηµαίνει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο να µην υπάρξουν αλλαγές (µετεκλογικά) στο Μαξίµου.

«Οχι» από Μητσοτάκη στην ευρωπαϊκή προοπτική Γεραπετρίτη

Είναι γνωστό και πολυτραγουδισµένο ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δελεάζεται µε την ιδέα µιας ευρωπαϊκής καριέρας και δη από τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. Για να ακριβολογώ, ακόµα και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δεν κρύβει την επιθυµία του να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις µεγάλες αλλαγές που, όπως όλα δείχνουν, θα συντελεστούν την επόµενη πενταετία σε επίπεδο Ευρώπης. Μάλιστα, όπως αντιλαµβάνοµαι, έχει φροντίσει εµµέσως να καταστήσει σαφές και προς τον πρωθυπουργό το σχετικό ενδιαφέρον του. Επειδή λοιπόν µετά τις ευρωεκλογές εκ των πραγµάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις και επί του συγκεκριµένου θέµατος, σπεύδω να σας µεταφέρω µια σχετικά φρέσκια πληροφορία, σύµφωνα µε την οποία ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται ούτε γι’ αστείο να περατώσει την εγχώρια πολιτική καριέρα του επί χρόνια συνεργάτη του. Απεναντίας, εξ όσων πληροφορούµαι, θεωρεί αναγκαία περισσότερο από ποτέ την παρουσία Γεραπετρίτη στην κυβέρνηση, η οποία ξεπερνά τα όρια του υπουργείου Εξωτερικών. Βλέπετε, ο Μητσοτάκης διαχρονικά και σταθερά εµπιστεύεται (όχι αδίκως) και εκτιµά το µυαλό και τη συνεισφορά του υπουργού του, συνολικά στην κυβέρνηση, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται ενόψει ανασχηµατισµού.

Αξίζει... Μέσα στη συνολική κουβέντα για το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη έχω πιάσει µια γκρίνια, προερχόµενη από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση µε τα (πολλά) λεφτά που αναγκάζεται να βάζει κάθε µήνα από την τσέπη του για να… κάνει τον αρχηγό.

Πικραµµένος-Τασούλας για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας

Μετά τις αυριανές κάλπες για ένα θα πρέπει να είµαστε (σχεδόν) σίγουροι: ότι, εκτός από τη συζήτηση για τον φηµολογούµενο ανασχηµατισµό, θα ξεκινήσει και µια πρόωρη κουβέντα σε σχέση µε την επικείµενη εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Αν και ο πρωθυπουργός, όσες φορές ρωτήθηκε, έκλεισε διακριτικά το µάτι στη νυν Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να επισηµάνουν ότι κάθε βεβαιότητα επί του συγκεκριµένου θέµατος, εκτός από άκαιρη, εµπεριέχει και ρίσκο. Στο πλαίσιο µιας πρώιµης κουβέντας που έχει ήδη ξεκινήσει, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Μητσοτάκη που δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο να βρεθούµε µπροστά σε εκπλήξεις. Συγκεκριµένα, αναφέρουν ότι, αν τα πράγµατα έχουν δυσκολέψει σε πολιτικό επίπεδο και µε δεδοµένο το «αντάρτικο» Σαµαρά, δεν αποκλείεται να δούµε να προτείνεται µια υποψηφιότητα µε αµιγώς νεοδηµοκρατικά χαρακτηριστικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραµµένου, η οποία θα υπερψηφιζόταν και από τον Μεσσήνιο πολιτικό. Το δεύτερο πρόσωπο που ακούγεται είναι του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος προέρχεται από κοινή πολιτική µήτρα µε τον Σαµαρά, εκείνη των «αβερωφικών».

Την επόµενη εβδοµάδα, όπως όλα δείχνουν, θα πέσουν οι πολυαναµενόµενες υπογραφές στο deal του Περιστέρη για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Μιλάµε για µια συµφωνία-µαµούθ, που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Καλημέρα

• Με βαθιά υπόκλιση αποχαιρετώ έναν καλό φίλο, που δεν σας κρύβω ότι ο θάνατός του µε συγκλόνισε. Εναν άνθρωπο µε τον οποίο συνδεθήκαµε τα τελευταία χρόνια και ζήσαµε (οµολογώ) πολλά. Ηταν εκεί στα δύσκολα. Τον εκδότη του «Καρφιού» και δηµιουργό του site Lykavitos.gr, Ηλία Τζαφέρη. Καλό ταξίδι, αγαπηµένε φίλε. Και όπως µου έγραψες στο τελευταίο µήνυµα πριν από µία εβδοµάδα, να παραµείνεις αισιόδοξος για όλους εµάς.
• Ενόχληση στο Μαξίµου έχει προκαλέσει το βίντεο που δείχνει τον γίγαντα Βασίλη Κικίλια να απευθύνεται (που λέει ο λόγος) µε απαξιωτικό ύφος προς τους αξιωµατικούς της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, στην κεντρική κυβέρνηση έχει φτάσει και ένα δεύτερο βίντεο, µε ακόµα πιο δύσκολη προς διαχείριση απεικόνιση. Επειδή ο Μητσοτάκης δεν έχει ξεχάσει και εκείνη την παλιά συνέντευξη του υπουργού του στον Χατζηνικολάου, έχω την αίσθηση ότι, αν δεν ήταν µπροστά το καλοκαίρι, θα τον είχε χαιρετήσει!
• Από κάτι δικούς µου στο ΠΑΣΟΚ ακούω ότι είναι πολύ πιθανόν το αυριανό βράδυ να έχει εξαιρετικά µεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεκριµένα, µου λένε ότι οι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι έτοιµοι να βγουν στο εσωκοµµατικό αντάρτικο.
• Για να ξέρετε, σχεδόν σε όλες (µα όλες) τις δηµοσκοπήσεις των τελευταίων ηµερών το ΠΑΣΟΚ έδειχνε ανοδικές τάσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος Ανδρουλάκης στοιχηµάτιζε για το 14%. Εντείνονται το τελευταίο διάστηµα οι φήµες που θέλουν τον έµπειρο επικοινωνιολόγο Θωµά Βαρβιτσιώτη να καλοσκέφτεται το ενδεχόµενο να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόµενες εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, τον περιµένουν δύο περιφέρειες: η Λακωνία και ο Νότος της Αθήνας. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι ο Θωµάς είχε για άλλη µία φορά καταλυτικό ρόλο στην καµπάνια της Ν.∆.