Μέρες Καµίνη επαναλαµβάνονται στο ΠΑΣΟΚ, µε τον δήµαρχο της Αθήνας, Χάρη ∆ούκα, να δείχνει διατεθειµένος να διεκδικήσει την αρχηγία του κόµµατος απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης, είναι προφανές ότι έχει γίνει η σχετική προεργασία πολύ πριν από τις ευρωεκλογές. Στόχος είναι πρωτίστως η αµφισβήτηση του νυν αρχηγού και σε δεύτερη φάση η συγκρότηση ενός µετώπου, στο οποίο προφανώς και θα επιδιωχθεί να µετέχουν οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) δελφίνοι του Κινήµατος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν εντοπίσει το πρόσωπο που κινεί τα εσωκοµµατικά νήµατα για λογαριασµό του δηµάρχου Αθηναίων και αυτό δεν είναι άλλο από τον παλιό υπουργό και επί χρόνια άνθρωπο του ΠΑΣΟΚικού παρασκηνίου Χρήστο Πρωτόπαπα. Αν και ο τελευταίος µού είναι εξαιρετικά συµπαθής, δεν είµαι σίγουρος ότι ένα νέο ξεκίνηµα µπορεί να έχει οποιοδήποτε µέλλον έχοντας ως στρατηγό τον Πρωτόπαπα.

Οι ευρωεκλογές άνοιξαν την όρεξη για τη Λέγκα του Βορρά

Μια παλιά (οµολογώ) ιδέα έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά µετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, που είχαν ως συνέπεια την πρωτόγνωρη αποχή και την εκτίναξη (παρά τα όσα λέγονται) των κοµµάτων που κινούνται δεξιά της Ν.∆. ∆εδοµένου ότι τα τρία κόµµατα, η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, η «Νίκη» του Νατσιού και η Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου, έχουν ως «έδρα» τη Μακεδονία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν την ανάγκη (θεωρώντας µάλιστα ότι έχουν διαµορφωθεί και οι σχετικές συνθήκες) για τη δηµιουργία ενός οργανωµένου κόµµατος, που θα έχει χαρακτηριστικά Λέγκας του Βορρά.

Και αναφέρω τη λέξη «ανάγκη», γιατί, όπως υποστηρίζουν οι υπέρµαχοι της συγκεκριµένης ιδέας, ένας σοβαρός πολιτικός αρχηγός θα µπορούσε κάλλιστα να µαζέψει τα διάσπαρτα κοµµάτια! Και επειδή δεν πρόκειται περί θεωρητικής κουβέντας, αντιλαµβάνοµαι ότι ένα τέτοιο πρόσωπο θα µπορούσε να είναι ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, του οποίου το όνοµα συζητείται στο Μαξίµου και για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εδώ που τα λέµε, ο δηµοφιλής περιφερειάρχης έχει όλα τα φόντα να µαζέψει σε ένα µαντρί το κοινό, που είναι διασκορπισµένο σε τρία κόµµατα.

∆εύτερο χαστούκι για τον γίγαντα Τζανακόπουλο, µετά την ήττα της Αχτσιόγλου από τον Κασσελάκη, ήταν το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών. Τον πέρασε µέχρι και η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Ο Αµυράς του «Ελεύθερου Τύπου» στο Μαξίµου

Στην ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίµου προχωρεί (όπως πληροφορούµαι) ο Μητσοτάκης. Ετσι, εκτός από την αναµενόµενη και απολύτως ορθή απόφαση για την αναβάθµιση του Χρήστου Ζωγράφου, που αντικαθιστά τον ∆ηµήτρη Τσιόδρα στη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, θα υπάρξει µία προσθήκη και µία (ακόµα) εσωτερική αναβάθµιση. Η προσθήκη σχετίζεται µε την έλευση στο υπόγειο του πρωθυπουργικού Μεγάρου του πολύπειρου δηµοσιογράφου και επί χρόνια διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου», Πάνου Αµυρά, ο οποίος προφανώς, εκτός από τη συγγραφή κειµένων, θα έχει και έναν ευρύτερο ρόλο στα επικοινωνιακά του Μαξίµου.

Αναβαθµισµένος θα είναι και ο ρόλος του καλού συναδέλφου Γιώργου Ευθυµίου, που είναι αλήθεια ότι µαζί µε τον Ζωγράφο φροντίζουν να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των δηµοσιογράφων. Αν σε αυτό το team προστεθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενδεχοµένως να µιλάµε για την dream team της επικοινωνίας, αφού συγκροτείται από ανθρώπους που έχουν πάνω απ’ όλα διάθεση συνεργασίας. Και µπορεί αυτό (δηλαδή η συνεργασία) να θεωρείται αυτονόητο, δυστυχώς όµως εκλείπει από τα περισσότερα υπουργεία.

Αξίζει... Από κάτι καλές πηγές πληροφορούµαι ότι µετά την παρουσία του στην κοινή εκδήλωση µε τον Ζάεφ, ο πρόεδρος Τσίπρας σκοπεύει να παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη, µιλώντας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα βλέπει να συµβαίνουν στην ευρωπαϊκή Αριστερά.


Καλημέρα

  • Παρά τα όσα ωραία ακούµε να λέει ο Κασσελάκης, κρατήστε µικρό καλάθι σε σχέση µε τη µακροηµέρευση της σχέσης του µε τον συντοπίτη του, βουλευτή Παύλο Πολάκη. Βλέπετε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να δεχθεί ότι θα έχει κάθε λίγο και λιγάκι να απολογείται για τον αψύ Σφακιανό. Πέραν τούτου, έχει και τον Άρη τον Σπηλιωτόπουλο να του λέει ότι ο συγκεκριµένος πολιτικός δεν βοηθά στην κεντρώα στροφή της Κουµουνδούρου.
  • Σε εταιρικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η Vivartia, που έχει να πληρωθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Οκτώβριο. Πλέον, ο Φωτακίδης έχει αρχίσει (έστω και µε µεγάλη καθυστέρηση) να καταλαβαίνει πόσο ακριβά πληρώνει τις επιπολαιότητες του Θανάση Παπανικολάου. Ωστόσο, είναι αργά για κλάµατα.
  • Τεράστια εκλογική επιτυχία κατέγραψε ο προφυλακισµένος δήµαρχος Χειµάρρας, Φρέντης Μπελέρης, που λίγο έλειψε να µη συµµετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., επειδή κάποιοι πίστευαν (και είχαν πείσει και τον Μητσοτάκη) ότι δεν θα καταφέρει να εκλεγεί. Τελικώς διαψεύστηκαν, αφού η συγκεκριµένη υποψηφιότητα αντιµετωπίστηκε ως εθνική, και όχι αδίκως.
  • Μιας και το ’φερε η κουβέντα, να σας πω ότι καθοριστική, από την πρώτη µέχρι και την τελευταία στιγµή, υπήρξε η συµβολή του τέως υπουργού Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος ίδρωσε στην κυριολεξία την κοµµατική φανέλα, προκειµένου να εκλεγεί όσο ψηλότερα γίνεται ο Μπελέρης. Ο γνωστός δικηγόρος έχει µια ευαισθησία στα θέµατα που αφορούν τη Βόρειο Ηπειρο από την εποχή που ήταν γραµµατέας Ευρωπαϊκών Θεµάτων, επί αρχηγίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
  • Κάτι χοντροπροβλήµατα έχουν αρχίσει και αντιµετωπίζουν οι περιφερειάρχες, που ψάχνουν χρήµατα στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και το µόνο που συναντούν είναι τον υφυπουργό Πετραλιά. Από τα λίγα που µαθαίνω, καταλαβαίνω ότι σε λίγο δεν θα έχουν ούτε για χαρτί υγείας.
*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών