Τις τελευταίες ηµέρες, η κοινή γνώµη παρακολουθεί αποσβολωµένη τα όσα γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, και επαναλαµβάνει, για να τα εµπεδώσουµε, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Οτι, δηλαδή, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει «µαύρα» χρήµατα, αφήνοντας σαφέστατες αιχµές ότι ο παλιός, του Αλέξη Τσίπρα, προφανώς και είχε µια ροπή στο συγκεκριµένο χρήµα. Οπως ήταν λογικό, η συγκεκριµένη αναφορά πυροδότησε εσωκοµµατική έκρηξη στην Κουµουνδούρου, µε την ηγεσία του κόµµατος να προσπαθεί ανεπιτυχώς να ανασκευάσει.

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν το σχετικό παρασκήνιο παραδέχονται ότι επρόκειτο για το αποτέλεσµα µιας πολύµηνης συζήτησης, που ξεκίνησε από τις πρώτες µέρες της ανάληψης της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη. Και ενώ ο νέος αρχηγός είχε αποφασίσει να βγει και να καταγγείλει τις πρακτικές που ακολουθούνταν επί των ηµερών Τσίπρα, φαίνεται ότι επικράτησαν πιο ψύχραιµες φωνές, µέχρι που φτάσαµε στην πρόσφατη ανάρτηση που έκανε, ευρισκόµενος επί αµερικανικού εδάφους, µε την οποία αφήνει σαφέστατες αιχµές για την οικονοµική διαχείριση, αλλά, κυρίως, για τον τρόπο της οικονοµικής ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα άρχισαν περί τα τέλη του προηγούµενου χρόνου, σε µια συνάντηση που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης µε τον επιχειρηµατία και ιδιοκτήτη της 24Media, ∆ηµήτρη Μάρη. Οι δύο άνδρες όχι µόνο δεν κατέστη δυνατόν να συνεννοηθούν, εξέλιξη που θα σήµαινε τη συµπόρευσή τους, αλλά, απεναντίας, µέρα µε τη µέρα οδηγούσαν σε όλο και µεγαλύτερο αδιέξοδο τη σχέση τους. Η αποκάλυψη από το news247 του δανείου που σύναψε εταιρεία συµφερόντων Κασσελάκη µε την εκδοτική εταιρεία των κοµµατικών Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, µε σκοπό να πληρωθούν τα ∆ώρα των εργαζοµένων, φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε σε οριστική ρήξη.

Ο αρχηγός Stefanos σχεδόν σε όλες τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ξεκαθάριζε ότι δεν προτίθεται να αφήσει το κόµµα έρµαιο στα χέρια οποιουδήποτε επιχειρηµατία. Οταν, µάλιστα, οι συνοµιλητές του προσπαθούσαν να εκµαιεύσουν κάτι παραπάνω επί του θέµατος, υπενθύµιζε τη σύµβαση που είχε συνάψει το think tank Eteron του ∆ηµήτρη Μάρη µε την εφηµερίδα «Αυγή», ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως είχε γίνει γνωστό, από τη στιγµή που εξελέγη αρχηγός ο Κασσελάκης, η σύµβαση που διασφάλιζε τη βιωσιµότητα της κοµµατικής εφηµερίδας «Αυγή» διεκόπη βιαίως. Συγκεκριµένα, η πρώτη δόση του ποσού, µάλιστα, 171.000 ευρώ, θα δινόταν στις 30 Ιουνίου του 2023. Μόνο που, αµέσως µετά τη νίκη Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εσωκοµµατικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, η Eteron έκανε καταγγελία της σύµβασης, δηλαδή θέλησε να σταµατήσει το διαφηµιστικό πακέτο προς την κοµµατική εφηµερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, εν προκειµένω µιλάµε για νοµίµως κατατεθειµένες συµβάσεις, που σε καµία περίπτωση δεν υποκρύπτουν οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβε την ενόχλησή του ακόµα και για αυτήν τη σχέση που είχε ο ∆ηµήτρης Μάρης µε την Κουµουνδούρου. Κάπως έτσι ξεκίνησε έναν ανένδοτο, που είχε στόχο να εξοβελίσει όσους επιχειρηµατίες στήριζαν σταθερά και διαχρονικά το κόµµα επί της ηγεσίας Τσίπρα.

Η εκτόξευση της προχθεσινής «χειροβοµβίδας» προφανώς και στόχευε τον προκάτοχο του Κασσελάκη, αναδεικνύοντας παράλληλα ότι η Αριστερά της Προόδου, των Γραµµάτων και των Τεχνών εσχάτως συζητά και για τα «µαύρα» που έχουν εισρεύσει στα ταµεία της. Η µπόχα που αναδύεται από το ανακάτεµα που αποφάσισε να κάνει ο νέος πρόεδρος απλώς επιβεβαιώνει, έστω και µε καθυστέρηση ενός χρόνου, όσα είχε καταγγείλει η γραµµατέας του Καλογρίτσα για τα «µαύρα» που έδινε ο εργολάβος σε πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στη δυσωδία που προκαλούν οι δηλώσεις Κασσελάκη προκύπτουν µεγάλες αλήθειες για τη µεγαλύτερη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης.

Ενδιαφέρει... Εδώ και καιρό σάς έχω γράψει ότι δεν αποκλείω ανάµεσα στα πολλά που αναµένεται να δούµε κατά το προσεχές διάστηµα να είναι και η δηµιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, υπό την ηγεσία του Παύλου Πολάκη.

Σφίγγει ο (νεοδηµοκρατικός) κλοιός για τον Σκέρτσο

Από την συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.∆., ελάχιστα ήταν τα σοβαρά που θα µπορούσε να συγκρατήσει κανείς. Το βασικότερο -και αυτό γιατί συνδέεται, εκτός από τις ενοχλητικές συµπεριφορές, και µε τον πυρήνα των ιδεών της Παράταξης - έχει να κάνει µε τις αναφορές που έγιναν για τους δηµόσιους εορτασµούς αµέσως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για την ισότητα στον γάµο. Και οι πλέον αδαείς κατάλαβαν ότι ο πρώτος στόχος ήταν η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, µε αµέσως επόµενο (στόχο) τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της νεοδηµοκρατικής κριτικής.

Μάλιστα, η περίπτωσή του θυµίζει εκείνη του Θόδωρου Ρουσόπουλου, όπως και η στήριξη Μητσοτάκη εκείνη που παρείχε στον υπουργό του ο Κώστας Καραµανλής. Τα πανηγύρια είναι η αφορµή, αφού η αιτία συνδέεται µε το γεγονός ότι οι βουλευτές «χρεώνουν» στον Σκέρτσο την αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών, που σε κάθε ανασχηµατισµό απλώς αναβαθµίζονται. Με δεδοµένο το πολιτικό DNA της Ν.∆., από τη µία, και τα όσα άρχισαν να διατυπώνουν οι βουλευτές ενώπιον του Μητσοτάκη, από την άλλη, πλέον η παραµονή του ικανότατου κατά τα λοιπά υπουργού Επικρατείας στην κεντρική κυβέρνηση καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.

Αξίζει... Πριν από την παρουσία του στη ∆ΕΘ, ο Μητσοτάκης σκοπεύει να προχωρήσει σε δοµικό ανασχηµατισµό (από αυτόν που αποφεύγει στην κεντρική κυβέρνηση) σε επίπεδο γενικών γραµµατέων και διοικητών Οργανισµών.


Ενδιαφέρει... Την επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να καταθέσουν στον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση οι επιχειρηµατίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, όπως και η Σάρα Χάµου, στενή συνεργάτιδα και σύντροφος του Ντίλιαν.

Στη Χόβολη

  • Κανονικά και µε τον νόµο συνεχίζει να παρέχει τις πολύτιµες συµβουλές του στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο συγγραφέας Απόστολος ∆οξιάδης, που, ως γνωστόν, εδώ και καιρό κάνει τις πιο εύστοχες εισηγήσεις για πρόσωπα και πολιτικές στον πρωθυπουργό. Κάποιοι λένε ότι ο συγκεκριµένος έπαιξε ρόλο µεταξύ των άλλων και κατά τις πρόσφατες αποφάσεις που ελήφθησαν και σχετίζονται µε τη δοµή της κυβέρνησης.
  • Ο βασικός λόγος που ο Βενιζέλος κρατά αποστάσεις από τα όσα διαδραµατίζονται το τελευταίο διάστηµα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει µε την ελπίδα (που πάντα πεθαίνει τελευταία, εκτός αν πρόκειται για την πεθερά) να τον προτείνει για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας ο Μητσοτάκης. Προφανώς πιστεύει ότι ο τελευταίος θέλει να προσθέσει ακόµα έναν µπελά στο µυαλό του.
  • Μου λένε ότι πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές ενδεχοµένως να υπάρξει ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από τον Αλέξη Τσίπρα. Έχοντας κατά νου αυτό, δεν αποκλείω να δούµε τον Κασσελάκη να προχωρά σε εξτρεµιστική ενέργεια εναντίον του προκατόχου του.
  • Επειδή, λοιπόν, έχει ξεκινήσει και το επόµενο διάστηµα θα κορυφωθεί η σχετική συζήτηση, αυτήν τη στιγµή επικρατέστερα πρόσωπα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα εµφανίζονται οι Κώστας Τασούλας και Παναγιώτης Πικραµµένος. Και ο λόγος που έχουν προβάδισµα συνδέεται αποκλειστικά µε το γεγονός ότι δεν πρόκειται σε καµία περίπτωση να «απειλήσουν» την ηρεµία του Μητσοτάκη.
  • Κινητοποίηση, και δη από τις καλές, έχει ξεκινήσει εδώ και µέρες ο Αντώνης Σαµαράς, ενόψει της οµιλίας του στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του δηµοσιογράφου Κοττάκη. Παρά το γεγονός ότι στέλνει (ως συνηθίζει) µηνύµατα σε στενούς και διαχρονικούς φίλους του, πρέπει να σηµειωθεί ότι την προηγούµενη εβδοµάδα και προ της συνεδρίασης της Κ.Ο. αρνήθηκε κάθε συνάντηση µε βουλευτές που αιτήθηκαν ραντεβού µαζί του.
  • Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες δεν είχε αποφασιστεί αν στην εκδήλωση θα έδινε το «παρών» ο πρωθυπουργός. Απεναντίας, περισσότερο από σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία της πλειονότητας των βουλευτών της Ν.∆., όπως και πλειάδας υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Στα των παρεµβάσεων των δύο πρώην πρωθυπουργών, οι πληροφορίες ήθελαν τον Σαµαρά να προχωρά σε µια οµιλία-µανιφέστο, µε αναφορές και στην εκλογή του επόµενου Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Από την άλλη, ο Καραµανλής θα εµφανιστεί πιο ήπιος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη νέα Ευρώπη.
*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών στις 29 Ιουνίου