Λίστα µε γενικούς γραµµατείς «χτενίζουν» Σκέρτσος, Μυλωνάκης, Νέζης

Κάτι λεπτοµέρειες αποµένουν προκειµένου να ολοκληρωθεί το παζλ του ανασχηµατισµού, που ήδη έχει προαναγγείλει (στην οµιλία του στην Κ.Ο.) ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για µια συλλογική δουλειά, που έχει γίνει από τους στενούς συνεργάτες του Μητσοτάκη, Ακη Σκέρτσο, Γιώργο Μυλωνάκη και Θανάση Νέζη, σε αρµονική (και το επισηµαίνω) συνεννόηση µε τους υπουργούς, οι οποίοι έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους.

Αν δεν µεσολαβούσε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αµερική την επόµενη εβδοµάδα, είναι πολύ πιθανόν να βλέπαµε να ανακοινωνόταν η αναδόµηση των γενικών γραµµατέων.

Κάπως έτσι, οι αλλαγές µετατίθενται για το δεύτερο µισό του µήνα και µετά. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι θα δοθεί έµφαση σε πιο κεντροδεξιές επιλογές, σε µια προσπάθεια να υπάρξει ένα µετεκλογικό άνοιγµα προς το παραδοσιακό νεοδηµοκρατικό κοινό.

Αυτό, φυσικά, δεν σηµαίνει ότι οι όποιες επιλογές θα γίνουν µε βασικό κριτήριο την κοµµατική προέλευση. Απεναντίας, εκείνο που προτάσσουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι η ικανότητα των προς επιλογή προσώπων.

Συµφωνία (;) Μητσοτάκη-Μακρόν για πυρηνική τεχνολογία

«H Ευρώπη ήταν και παραµένει ηγέτιδα δύναµη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. ∆εν υπάρχει τρόπος να φτάσουµε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκποµπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουµε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόµενη γενιά µικρών πυρηνικών αντιδραστήρων;». Αυτά ανέφερε, µεταξύ των άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εργασιών του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable».

Αντιλαµβάνεστε ότι είναι κοµµατάκι δύσκολο να ξύπνησε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός και κει που σκεφτόταν ιδέες για τη βραδινή οµιλία του στον «Economist» να βρήκε καλή την ιδέα να αναφερθεί στην έλλειψη πυρηνικής τεχνολογίας στη χώρα µας. Από τη µέχρι τώρα εµπειρία προκύπτει ότι, όταν αποφασίζει να πει δηµοσίως κάτι ο Μητσοτάκης, προηγουµένως έχει τελειώσει το deal.

Χωρίς να διαθέτω πληροφόρηση επί του θέµατος, δεν αποκλείω το ενδεχόµενο -απεναντίας, είµαι πολύ κοντά στην εκτίµηση που µου έκανε πολύπειρος επί των επιχειρηµατικών φίλος µου- ο πρωθυπουργός να έχει ήδη συµφωνήσει µε τον πρόεδρο Μακρόν, προκειµένου η χώρα να επενδύσει προσεχώς και στην πυρηνική τεχνολογία. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό το Μαξίµου αναζητούσε να κάνει µια σοβαρή δουλειά µε τους Γάλλους.

Μιας και άνοιξε την κουβέντα για τα πυρηνικά ο Μητσοτάκης, δεν θα απέκλεια, εφόσον προχωρούσε κάτι τέτοιο εν Ελλάδι, το επενδυτικό ενδιαφέρον της METLEN του προέδρου Μυτιληναίου.

Οι Αµερικανοί αγνοούν τον Κασσελάκη

Είναι αλήθεια ότι η αιφνιδιαστική εµφάνιση Κασσελάκη στην εγχώρια πολιτική σκηνή στάθηκε αφορµή να αναπτυχθεί µια σεναριολογία σε σχέση µε το ποιος τον προωθεί και κυρίως ποιος αποφάσισε να τον «εισαγάγει» στη χώρα µας. Το αφήγηµα ξεκίνησε από την υποτροφία του Ιδρύµατος «Σταύρος Νιάρχος» και επεκτάθηκε µέχρι και τον Λευκό Οίκο, αφού οι περισσότεροι έκαναν λόγο για τον «απόλυτο άνθρωπο των Αµερικανών». Η εξέλιξη της όλης ιστορίας έρχεται να επιβεβαιώσει την ανεπανάληπτη ρήση, σύµφωνα µε την οποία «πριν ξεκινήσει κανείς να συνωµοτεί στην Ελλάδα και να ψάχνει ποιος βρίσκεται πίσω ή µπροστά, καλό θα ήταν να ψάξει ποιος έχει κάνει τη µαλ… κία». Αυτό ακριβώς έπρεπε να γίνει και στην περίπτωση Κασσελάκη και δυστυχώς δεν έγινε, µε αποτέλεσµα για ένα διάστηµα να τον πάρουµε στα σοβαρά. Εν προκειµένω, τη «µαλ… κία» την έχει κάνει ο πρόεδρος Τσίπρας, που, θέλοντας να εκδικηθεί τον Τζανακόπουλο, την Αχτσιόγλου και τα άλλα πολιτικά αποπαίδια του, τελικώς εκδικήθηκε τον εαυτό του.

Ενδιαφέρει... Κάτι µού λέει ότι δεν θα πρέπει από την όλη εξίσωση για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας να εξαιρεθεί το ονοµατεπώνυµο του κεντροαριστερού διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.


Αξίζει... Ενα µεγάλο deal στον χώρο των media βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι επαφές, θα µιλάµε για µεγάλη ανατροπή στον θαυµαστό χώρο των µέσων ενηµέρωσης.

Καλημέρα

  • Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει, όπως πληροφορούµαι, οι ετήσιες κρίσεις στη ∆ικαιοσύνη. Κι όταν µιλάµε για κρίσεις στο συγκεκριµένο πεδίο, είναι περιττό να σας πω ότι πρόκειται για τους νέους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Οπως µαθαίνω, ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, βρίσκεται σε συνεργασία µε τον υφυπουργό Γιώργο Μυλωνάκη, προκειµένου µέσα στον µήνα να ολοκληρωθούν οι επιλογές που θα γίνουν.
  • Βλέπετε, οι επιλεγέντες περνούν από τη Βουλή και ακολούθως η αναβάθµισή τους εγκρίνεται από το Υπουργικό Συµβούλιο. Με βάση τα όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα, επτά θα είναι οι νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου και εκεί θα τελειώσουν οι κρίσεις. Κι αυτό γιατί πρόεδρος και εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου έχουν ακόµα έναν χρόνο υπηρεσία. Μου λένε ότι υπάρχουν τρεις βουλευτές της Ν.∆. που ετοιµάζουν τα χαρτιά τους για πολιτική σύνταξη.
  • Απογοήτευση στο στρατόπεδο (κυρίως) του Καραµανλή (όχι προσωπικά στον ίδιο) προκάλεσε η απουσία ∆ένδια από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη. Ο υπουργός Αµυνας, που αποφεύγει τέτοιου είδους κακοτοπιές, όχι µόνο δεν προσήλθε, αλλά ουδέποτε πέρασε από το µυαλό του να βρεθεί δίπλα στη Βασιλική Θάνου.
  • Εισηγήσεις προκειµένου να προχωρήσει σε µια θεαµατική κίνηση, διαγράφοντας τον Παύλο Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Το κακό είναι ότι εσχάτως έχει αρχίσει να το σκέφτεται, αν ήδη δεν το έχει αποφασίσει.
  • Ένα στέλεχος από τα καλύτερα της πολιτικής «αγοράς» φαίνεται ότι προστίθεται στον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του νέου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργου Μυλωνάκη. Μιλάµε για τον καλύτερο µακράν συνεργάτη υπουργού. Ο επί χρόνια στενός άνθρωπος του Μητσοτάκη έχει µπει µε το δεξί, αφού δείχνει ότι, εκτός των άλλων, θέλει να οργανώσει και ένα αξιόµαχο γραφείο, που θα διαχειρίζεται και θα λύνει προβλήµατα.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών