Η νίκη Κασσελάκη «ιδρύει» το κόµµα Πολάκη


Εδώ και κάµποσο καιρό σάς έχω γράψει ότι ο φυσικός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαµφισβήτητα ο Πολάκης. Ο φυσικός ηγέτης, δεδοµένου ότι το κόµµα έχει περιοριστεί σε µονοψήφια ποσοστά, δεν θα µπορούσε άλλωστε να είναι άλλος από τον αψύ Σφακιανό. Ως εδώ δεν υπάρχει κανένα νέο, ούτε φυσικά και καµία απολύτως έκπληξη. Εκεί που αρχίζουν τα νέα και οι εκπλήξεις είναι στην επόµενη µέρα και στην πολύ πιθανή περίπτωση που ο Κασσελάκης επανεκλεγεί αρχηγός. Με δεδοµένο ότι ήδη ο Παυλής έχει αρχίσει να αποδοµεί τον έκπτωτο του ΣΥΡΙΖΑ και να λέει πόσο λάθος έκανε που τον στήριξε για αρχηγό στην προηγούµενη «στροφή», δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Πολάκης θα παραµείνει στο κόµµα µε αρχηγό τον Στέφανο. Ούτε είναι σίγουρο ότι ο τελευταίος θα ήθελε τον Χανιώτη βουλευτή στην Κ.Ο. Αλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι σε κάποια φάση τον διέγραψε και υποθέτω ότι αυτό κάτι λέει για τις προθέσεις του αρχηγού. Σε κάθε περίπτωση, όµως, εσείς θέλω να κρατήσετε, για να µην πείτε ότι δεν σας το έχω γράψει, ότι, αν επανεκλεγεί ο Κασσελάκης, ανοίγει διάπλατα ο δρόµος για την ίδρυση κόµµατος από τον Πολάκη, στο οποίο θα µετέχει και ο Καµµένος. Το κόµµα που περιµένουµε όλοι πώς και πώς…

Το Σάββατο Μητσοτάκης - ∆ένδιας στο Ακρωτήρι


Στα Χανιά ήταν προγραµµατισµένο να ταξιδέψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας επαφές µε Αµερικανούς γερουσιαστές που βρίσκονται στην Κρήτη. Πρόκειται για επαφές που συντονίζει ο Αµερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, και οι οποίες σχετίζονται µε τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις, αλλά και το εξοπλιστικό πρόγραµµα που υλοποιείται από τη χώρα µας. Εκτός από τον Μητσοτάκη, στην Κρήτη θα βρίσκεται και ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, ο οποίος επίσης θα έχει επαφές µε τους Αµερικανούς αξιωµατούχους. Με δεδοµένη την παρουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Αµυνας, αντιλαµβάνοµαι ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σηµαντικές επαφές, που συνδέονται (όπως διαβάσατε και παραπάνω) µε το εξοπλιστικό πρόγραµµα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και µε κάτι παλιότερες εκκρεµότητες που υπάρχουν σε σχέση µε αµερικανικά συστήµατα, τα οποία, αν κατάλαβα καλά, θέλουν να ξεφορτωθούν οι Ενοπλες ∆υνάµεις. Αν και δεν µπόρεσα να µάθω τον χώρο όπου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις των δύο πλευρών, από τη στιγµή που αποφάσισε ο Μητσοτάκης να κατηφορίσει προς τη γενέτειρά του, δεν αποκλείω να δούµε ∆ένδια, Τσούνη και τους λοιπούς Αµερικανούς να φιλοξενούνται στην πρωθυπουργική κατοικία στο Ακρωτήρι.


Ενδιαφέρει... Εχω την αίσθηση ότι εσχάτως (και ξέρω τι σας λέω) έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Ο Πατριάρχης πιέζει για την Εσφιγμένου

Παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολοµαίος διατύπωσε προσφάτως προς τον πρωθυπουργό το αίτηµα να υπάρξει (άµεσα) επιχείρηση στη Μονή Εσφιγµένου του Αγίου Ορους, εξ όσων πληροφορούµαι αυτό δεν πρόκειται να συµβεί στον παρόντα χρόνο, γιατί πολύ απλά δεν το επιτρέπουν οι… συνθήκες. Για να ακριβολογώ, ο νέος διοικητής της αθωνικής πολιτείας, Αλκιβιάδης Στεφανής, σε συνάντηση εργασίας που είχε µε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καµία αναταραχή στον παρόντα χρόνο στο Αγιον Ορος. Απολύτως λογική εξέλιξη, δεδοµένου ότι µια τέτοια επιχείρηση θα έριχνε, εκτός των άλλων, νερό στον µύλο τόσο του Βελόπουλου όσο και της «Νίκης» και της Λατινοπούλου. Με απλά λόγια, και αν κατάλαβα καλά, ο νέος διοικητής του Αγίου Ορους, έχοντας πλέον άποψη επί του θέµατος, τάσσεται υπέρ του διπλωµατικού χειρισµού. Από την πλευρά της, η κεντρική κυβέρνηση, έχοντας πλέον όλα τα δεδοµένα, µάλλον πηγαίνει παρακάτω την όλη κουβέντα, αδιαφορώντας για τα «θέλω» του Πατριάρχη. Πάντως, στην όλη συζήτηση ουδείς παραβλέπει και τον παράγοντα που ακούει στο όνοµα «Ρώσοι», οι οποίοι επίσης δεν θα ήθελαν οποιαδήποτε αλλαγή στο υφιστάµενο status της Εσφιγµένου. Γενικώς, µιλάµε για µια απολύτως µπερδεµένη ιστορία, που έχει πολύ χρόνο µπροστά για να ξεµπερδευτεί…


Αξίζει... Εκτός από βουλευτές και πρώην (πικραµένους) υπουργούς, ο πρόεδρος Αντώνης Σαµαράς βλέπει και παλιούς φίλους του από τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης.

Καλημέρα

  • Επαφές µε ισχυρούς του χρήµατος, εκτός από στελέχη της πολιτικής, εξακολουθεί να έχει ο πρόεδρος Τσίπρας, που ονειρεύεται την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κι όταν λέµε «κεντρική», εννοούµε να ηγηθεί ενός ευρύτερου κεντροαριστερού σχήµατος. Και όλα αυτά, όπως σας είπα, µετά την προεδρική εκλογή.
  • Πάνω από πέντε δηµοσκοπήσεις της τελευταίας εβδοµάδας επιβεβαίωναν το προβάδισµα Ανδρουλάκη στην κούρσα εκλογής του νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες έρευνες κατέγραφαν δυναµική δεύτερου για τον Χάρη ∆ούκα και τρίτου για τον Γερουλάνο. Ολα αυτά αλλάζουν από τη µια στιγµή στην άλλη, δεδοµένου ότι οι συγκεκριµένες δηµοσκοπήσεις εµπεριέχουν µεγάλη πιθανότητα σφάλµατος.
  • Μου λένε ότι υπάρχει ανεξάρτητος βουλευτής που ετοιµάζεται να προσχωρήσει στη Ν.∆. Μάλιστα, αν κατάλαβα καλά, δεν πρόκειται να καθυστερήσει η προσχώρηση!
  • Σε οριακό σηµείο παραµένουν οι σχέσεις της κυβέρνησης µε το Βαρδινογιαννέικο. Το πρόσφατο πρόστιµο της Επιτροπής Ανταγωνισµού στη Motor Oil απλώς επιδείνωσε την όλη κατάσταση. Με βάση τα όσα φτάνουν στ’ αυτιά µου, εκείνος που τα έχει πάρει άγρια στο κρανίο είναι ο Τζίγγερ, γιατί µέχρι στιγµής η κουβέντα εξαντλούνταν σε περιφερειακό επίπεδο.
  • Κρατήστε µια πληροφορία που εσχάτως έχει φτάσει στ’ αυτιά µου. Οπως µου είπαν, ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο να προχωρήσει σε δοµικές αλλαγές τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόµµα. Κι όταν µιλάµε για δοµικές, το εννοούµε.
  • Απόλυτα ικανοποιηµένοι από τη θητεία του Αµερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, είναι οι αξιωµατούχοι του Λευκού Οίκου. Αυτός είναι ο λόγος που έχει ξεκινήσει ήδη µια συζήτηση, σύµφωνα µε την οποία και ο διάδοχος του Τσούνη θα προέρχεται από τη (µεγάλη) δεξαµενή των εκ προσωπικοτήτων.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 5/10