Ο ∆ένδιας και ο κωδικός «Προεδρική εκλογή» για τον Μητσοτάκη

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστηµα σε σχέση µε την επιλογή του προσώπου που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Οπως είναι λογικό, όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης πολλαπλασιάζονται και τα σχετικά σενάρια. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, όµως, η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός όχι µόνο δεν έχει αποφασίσει επί του θέµατος, αλλά, απεναντίας, δείχνει να µη βιάζεται, ζυγίζοντας, όπως πάντα, όλα τα δεδοµένα. Κατά κοινή παραδοχή, η όλη συζήτηση έχει αποκτήσει ένα µεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη στιγµή που ανάµεσα στα άλλα (οµολογώ, όχι λίγα σε επίπεδο σεναριολογίας) ενεπλάκη και το ονοµατεπώνυµο του υπουργού Αµυνας, Νίκου ∆ένδια.

Και είναι λογικό η εξέλιξη αυτή να έχει ζωηρέψει την όλη συζήτηση, αφού µιλάµε για τον πιο δηµοφιλή Ελληνα πολιτικό, ο οποίος παράλληλα διαθέτει και ισχυρά ερείσµατα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος. Εχοντας ως δεδοµένο ότι, καλώς ή κακώς, εισήλθαµε στην τελική ευθεία για τη διαδικασία της επιλογής του προσώπου που θα προτείνει ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, καλό θα ήταν να πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή και να δούµε πώς διαµορφώνεται σε παρασκηνιακό επίπεδο η όλη κατάσταση. Η αλήθεια είναι -όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- ότι όντως ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει πώς ακριβώς θα κινηθεί. Με δεδοµένη την ως άνω πραγµατικότητα, είναι προφανές ότι σε καµία περίπτωση δεν ευσταθούν και τα όσα κυκλοφορούν µε ένταση σε σχέση µε την πιθανότητα να προταθεί στον Νίκο ∆ένδια το ύπατο πολιτειακό αξίωµα. Αυτό φυσικά δεν σηµαίνει ότι αποκλείεται να είναι ένα από τα ονόµατα που θα απασχολήσουν τις σκέψεις που θα κάνει κατά πάσα πιθανότητα στο χαλαρό διάστηµα των εορτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως, µε βάση τα δεδοµένα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ο υπουργός Αµυνας, ο οποίος προφανώς και ακούει και διαβάζει τις σχετικές φήµες, δεν δείχνει να έχει µεταβάλει τη θέση του επί του θέµατος. Απεναντίας, δείχνει να µη συζητά το ενδεχόµενο να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, θεωρώντας τη µετάβαση στο Προεδρικό Μέγαρο ως τιµητική αποστρατεία. Ωστόσο, και ανεξάρτητα από τα όσα υποστηρίζει σε αυτόν τον χρόνο ο κ. ∆ένδιας, είναι προφανές ότι µιλάµε για δύο εντελώς διαφορετικούς χρόνους. Τον παρόντα, κατά τον οποίο καλείται επί της ουσίας να απαντήσει αποκλειστικά σε µια σεναριολογία, και έναν δεύτερο (ενδεχοµένως) χρόνο, οπότε θα κληθεί να δεχτεί ή να απορρίψει µια επίσηµη πρόταση από την πλευρά του Μητσοτάκη.

Ο ένας χρόνος µε τον άλλον δεν έχουν καµία σχέση, από τη στιγµή που αλλάζουν άρδην τα δεδοµένα. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει (αν θα γίνει) µε την περίπτωση του υπουργού Αµυνας, εκείνο που επισηµαίνουν έµπειροι πολιτικοί παρατηρητές είναι ότι η προεδρική εκλογή σηµατοδοτεί κάτι πολύ σηµαντικό για το ηγετικό ανάστηµα του πρωθυπουργού. Οπως λένε, ο Μητσοτάκης κατάφερε να εκτινάξει τις µετοχές του στο πολιτικό χρηµατιστήριο µετά την απόφασή του να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Αυτό σηµαίνει ότι στο συλλογικό υποσυνείδητο είναι ταυτισµένος µε κάτι σηµαντικό όταν αποφασίζει για Πρόεδρο. Εποµένως, αν και οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται άµεσα για την προεδρική εκλογή, η όποια επιλογή γίνει θα συµβάλει στην προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης για επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα.

Το σενάριο της επιστροφής Γεραπετρίτη στο Μαξίµου

Το τελευταίο διάστηµα έχουν πυκνώσει τα δηµοσιεύµατα που θέλουν τον πρωθυπουργό, ανάµεσα στις πολλές σκέψεις που κάνει, να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μαξίµου. Επειδή η σχετική σεναριολογία φούντωσε µετά την παραίτηση Πατέλη, προσπάθησα να µάθω σε ποιον βαθµό ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα. Αν κατάλαβα καλά, οι σχετικές πληροφορίες διακινούνται από κάτι (γνωστά) κέντρα, που επί της ουσίας επιδιώκουν να ναρκοθετήσουν τη συγκεκριµένη προοπτική, που η αλήθεια είναι ότι δεν υφίσταται.

Απεναντίας, όπως σηµειώνουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι ο Γεραπετρίτης αποδεικνύεται ένας εξαιρετικός υπουργός Εξωτερικών, άρα θα ήταν λάθος να τον µετακινήσει έπειτα από ενάµιση χρόνο. Αλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τη στιγµή που έχει βρεθεί η φόρµουλα της καθηµερινής συνεργασίας του «καθηγητή» µε την κεντρική διοίκηση της κυβέρνησης, είναι περιττή κάθε τέτοια µετακίνηση, που θα σηµατοδοτούσε, εκτός των άλλων, και πολιτικό πισωγύρισµα.

Αξίζει... Ενα όνοµα που κυκλοφόρησε (επίσης) στην αρένα της σεναριολογίας ενόψει της προεδρικής εκλογής είναι αυτό της ιστορικού και καθηγήτριας Μαρίας Ευθυµίου, η οποία απολαµβάνει της εκτίµησης του προέδρου Μητσοτάκη.

Ενδιαφέρει... Κάτι περίεργα έχουν αρχίσει και φτάνουν στ’ αυτιά µου για µια εταιρεία που επί χρόνια κυριαρχούσε (και εξακολουθεί να κυριαρχεί) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ανήκει, αν δεν κάνω λάθος, σε κάποιον Γαργαλάκο, που µε τη σειρά του, σταθερά και διαχρονικά, είχε καλές σχέσεις µε την Τράπεζα Πειραιώς.

Στη Χόβολη

  • Επειδή εσχάτως διαβάζω κάτι σενάρια που θέλουν τον Μητσοτάκη να αιφνιδιάζει µε την ανανέωση της θητείας της σηµερινής Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έθεσα το θέµα σε έναν πρωτοκλασάτο υπουργό, για να πάρω την εξής ξεκάθαρη απάντηση: «Αποκλείω ο πρόεδρος να ρισκάρει να καταψηφιστεί η επιλογή του από τριάντα βουλευτές της Ν.∆.». Είναι αυτοί που δεν συγχωρούν στην Πρόεδρο τα πανηγύρια µετά την ψήφιση του νόµου για την ισότητα στον γάµο.
  • Επαφές µε τους ισχυρούς άνδρες των media έχει ξεκινήσει εσχάτως ο Νίκος Ανδρουλάκης, βλέποντας ότι υπάρχει (πλέον) πρόσφορο έδαφος για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους. Το γεγονός ότι κυρίως οι καναλάρχες έχουν δει µε άλλο µάτι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προφανώς και έχει επηρεάσει (κατά πολύ) τη συµπεριφορά των καναλιών τους έναντι του Στέφανου Κασσελάκη.
  • Ολοένα και περισσότερο τις λαµπρές µέρες του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου ως δηµάρχου της Αθήνας έχει αρχίσει και θυµίζει ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς. Τρανή απόδειξη οι παράλληλες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Πεδίον του Αρεως, που, εκτός από τον Αγιο Βασίλη και τη Φουρέιρα, έχουν ως πρωταγωνιστή και τον αρχηγό Νίκο. Η µόνη διαφορά του πρώην υπουργού, πρώην επιτρόπου και νυν βουλευτή της Ν.∆. µε τον Χαρδαλιά είναι ότι ο πρώτος, εκτός από λάµψη, κουβαλούσε και ένα βαρύ βιογραφικό. Αντε τώρα να πείσεις τον περιφερειάρχη ότι δεν έχει καµία σχέση µε τον Αβραµόπουλο και ότι, κυρίως, θα έχει αντίστοιχο φινάλε…
  • Αν όλα αυτά που διαδραµατίζονται κατά το τελευταίο χρονικό διάστηµα στα media της Αριστεράς συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη εκδοτική επιχείρηση της χώρας, από το πρωί µέχρι το βράδυ οι βουλευτές και τα υπόλοιπα Μέσα του χώρου θα «πυροβολούσαν» ακατάπαυστα. Τώρα, απλώς παρακολουθούν τους απλήρωτους εργαζόµενους, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα.
  • Με την ευκαιρία, να σας πω ότι από αίσθηση και µόνο καταλαβαίνω πως κάτι γίνεται µε τη ραδιοφωνική συχνότητα που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πάσα πιθανότητα, προχωρά το σενάριο της ενοικίασης, το οποίο, εδώ που τα λέµε, είναι και το µόνο που µπορεί να προχωρήσει πριν µπει οριστικό λουκέτο στον σταθµό.
  • Η ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού µάς έχει οδηγήσει σε έναν µιθριδατισµό. Εν προκειµένω, αναφέροµαι στο πώς αντιµετωπίζουµε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ έχει εκλεγεί νέος αρχηγός και όλα έχουν µπει στο αυλάκι, κανείς δεν ασχολείται µε το γεγονός ότι το πρώην κραταιό κόµµα της Αριστεράς σε λίγο θα παλεύει να «περάσει» σε ποσοστά τη Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου. Επειδή κανείς δεν το λέει, έχω τη βεβαιότητα ότι, αν δεν προλάβει να κάνει κάτι ο Τσίπρας, το «µαγαζί» θα κλείσει στα χέρια του Φάµελλου.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών