Τι σηµατοδοτούν οι επιλογές Τασούλα, Τζιτζικώστα, Κακλαµάνη

Εδώ και κάµποσο καιρό ο Μητσοτάκης δείχνει να έχει αποφασίσει να µη «χαρίσει» στα κόµµατα που κινούνται στα δεξιά της Ν.∆. το 20% που φαίνεται να συγκεντρώνουν οι συγκεκριµένοι σχηµατισµοί στις δηµοσκοπήσεις που βλέπουν µετεκλογικά το φως της δηµοσιότητας. Ο πρωθυπουργός λοιπόν, µετά τις αναταράξεις που προκάλεσε το νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο, αλλά και µε αφορµή τα όσα διαδραµατίζονται εκτός Ελλάδος (αρχής γενοµένης από τις ΗΠΑ), φαίνεται ότι αποφάσισε µια πιο συντηρητική στροφή, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι θα εγκαταλείψει τη δεσπόζουσα θέση που καταλαµβάνει στο πολιτικό Κέντρο. Στο πλαίσιο της στρατηγικής που αποφασίστηκε προσωπικά από τον Μητσοτάκη, ήδη έγιναν σειρά από κινήσεις που αποδεικνύουν εµπράκτως τη βούλησή του. Η αρχή έγινε µε την επιλογή του Αποστόλη Τζιτζικώστα για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου, ακολούθησε η πρόσφατη απόφαση να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας και ο πρώτος κύκλος θα κλείσει µε την εκλογή του Νικήτα Κακλαµάνη στην προεδρία της Βουλής. Οι τρεις αυτές κινήσεις γίνεται αντιληπτό και από τους πλέον αδαείς ότι εξυπηρετούν (εκτός των άλλων) και την επαναπροσέγγιση ενός κοινού που είχε πάρει αποστάσεις από τη Ν.∆. Και επειδή µιλάµε για τρία σοβαρά πρόσωπα, µε κανονικά ένσηµα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, εκτιµάται ότι σε βάθος χρόνου οι επιλογές του θα αποτυπωθούν και στο εκλογικό αποτέλεσµα.


Το όνοµα ενός Ελληνοαµερικανού ακούγεται έντονα κατά το τελευταίο χρονικό διάστηµαγια τη θέση του προέδρου σε µεγάλο πιστωτικό ίδρυµα.


Η απόφαση για Βενιζέλο λυτρωτική για τον Ανδρουλάκη

Παρά τα όσα έλεγε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση µε την υποψηφιότητα Βενιζέλου (φωτ.) για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, η αλήθεια είναι ότι δεν θα άνοιγε και σαµπάνιες στην προοπτική µιας τέτοιας εξέλιξης. Απεναντίας, αν µπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Μητσοτάκη, θα ζητούσε να γίνει ακριβώς αυτό που έγινε µε την επιλογή Τασούλα. Και είναι λογικό, αφού η παρουσία Βενιζέλου στην πρώτη πίστα της πολιτικής σκηνής εκ των πραγµάτων θα επισκίαζε την προσπάθεια που καταβάλλει ο Ανδρουλάκης να καταστήσει εαυτόν κυρίαρχο στην Κεντροαριστερά. Πέραν τούτου, ουδείς παραβλέπει ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης γνωρίζει όσο κανείς τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα που συγκροτούν την προσωπικότητα του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Με αυτά και κάτι άλλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να χαρακτηρίσουν «λυτρωτική» για τον Ανδρουλάκη γενικώς την απόφαση του πρωθυπουργού να µην προτείνει πρόσωπο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Το µόνο κακό εν προκειµένω για τον αρχηγό Νίκο έχει να κάνει µε το γεγονός ότι εµφανίζεται ουραγός και όχι πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Αξίζει...

Εξ όσων πληροφορούµαι, ο απερχόµενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, θα συνεχίσει να επισκέπτεται (και δη τακτικά) την Αθήνα, θέλοντας να διατηρήσει τον κύκλο των επαφών που οικοδόµησε κατά την εδώ παρουσία του.

Ο Φιλιππάκης «έκαψε» το deal Ιβάν - Μάρη

Την προηγούµενη εβδοµάδα σάς έγραφα για τις διαχρονικά καλές σχέσεις που διατηρεί ο εκδότης της «∆ηµοκρατίας», Γιάννης Φιλιππάκης, µε τον επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Μάρη, που προσφάτως εµφανίστηκε να ενδιαφέρεται για την απόκτηση του τηλεοπτικού σταθµού Open. Οπως σας επισηµαίναµε, η σχέση των δύο ανδρών είχε επισφραγιστεί κατά το παρελθόν και µε τη συµµετοχή του παλιού στοιχηµατζή στη µετοχική σύνθεση της εκδότριας εταιρείας της εφηµερίδας «∆ηµοκρατία». Ενδεχοµένως και να ήταν µία από τις καλύτερες τοποθετήσεις που είχε κάνει στα media, δεδοµένης της επιρροής που έχει σε ένα ειδικό κοινό η εφηµερίδα του Φιλιππάκη. Αυτή, όµως, η σχέση φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να διακοπούν οι συζητήσεις του Μάρη µε τον Ιβάν Σαββίδη, αφού ο τελευταίος προφανώς και δεν γνώριζε τη σχετική διασύνδεση. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς (κι αυτό δεν επιδέχεται αµφισβήτηση) είναι ότι ο βασικός λόγος που οδηγήθηκε σε ναυάγιο ακόµα ένα deal που αφορούσε το Open συνδέεται µε τη σχέση Φιλιππάκη - Μάρη.

Ενδιαφέρει...

Παρά την πικρία του, δεν αποκλείω κατά το προσεχές διάστηµα να δούµε τον Κώστα Καραµανλή της Ραφήνας να κάνει µια δήλωση (άντε, µια διαρροή) υπέρ των Τασούλα και Κακλαµάνη.

Καλημέρα

  • Κάτι (πολλά) µέσα ενηµέρωσης, που διοχετεύουν στην Ελλάδα τη «γραµµή» του ρωσικού παράγοντα, έχουν αρχίσει να απασχολούν, όπως µαθαίνω, την κεντρική κυβέρνηση. Πρόκειται για media και µιντιάρχες που βρίσκονται (όπως ακούγεται) σε απευθείας επικοινωνία µε τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.
  • Μαθαίνω ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο να δούµε τον πρόεδρο Τραµπ να συναντά, και δη άµεσα, τον «δικό» µας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να ακριβολογώ, είναι πολύ πιθανό να είναι στους πρώτους ηγέτες που θα δει ο νέος πλανητάρχης.
  • Ακουσα τον Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» να σχολιάζει τη δεξιά στροφή του Μητσοτάκη και, αν κατάλαβα καλά, αυτό που περιµένει για να επισφραγίσει (λες και είναι αρµόδιος για τις σχετικές πιστοποιήσεις) την αθωότητα των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού είναι και η δική του υπουργοποίηση. Επί της ουσίας, ο κουµπάρος του Κοττάκη έδωσε «γραµµή» στον Κυριάκο για το πώς πιστεύει ότι πρέπει να κινηθεί στον ανασχηµατισµό.
  • Στην ίδια συνέντευξη, ο Στυλιανίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πόσο καλός ήταν ο Τασούλας ως βοηθός του, όταν εκείνος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγµατος. Μιλάµε για την απόλυτη πολιτική αµετροέπεια, που, αν και την έχει πληρώσει κατά το παρελθόν, εξακολουθεί να την έχει ως συνοδό!
  • Για να µην ξεχνιόµαστε, µέρες που είναι, αξίζει να σηµειώσουµε ότι από τον Οκτώβριο, και αφού είχε λήξει το θέµα µε τον ∆ένδια, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» είχαν αποκαλύψει ότι ο Μητσοτάκης προσανατολιζόταν προς τον Τασούλα. Οχι τώρα, αλλά από τον Οκτώβριο, µε την υπογραφή του συναγωνιστή Παπαχλιµίντζου.
  • Και µιας και το ’φερε η κουβέντα, να σας πω ότι το Σάββατο στην ηλεκτρονική έκδοση του «Πολιτικού καφέ» γράψαµε µετά βεβαιότητας ότι είχε «κλειδώσει» η υποψηφιότητα Τασούλα. Την ίδια στιγµή που οι περισσότεροι εξακολουθούσαν να επιµένουν στο σενάριο Βενιζέλου.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών