Με αφορμή μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες, επανήλθαν, και μάλιστα με ένταση, τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ανασύρει από το συρτάρι του το χαρτί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η αιτιολογία που προβάλλουν είναι αλήθεια ότι στηρίζεται εν πολλοίς στην πολύ μεγάλη πιθανότητα το κυβερνών κόμμα να υποστεί εκλογική συντριβή στις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η επομένη των εκλογών θα ήταν κανονικός εφιάλτης τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά, ο ίδιος θα επιθυμούσε να εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που του επιτρέπει το Σύνταγμα, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει ότι μια συντριβή στις ευρωεκλογές θα δημιουργούσε έναν αρνητικό πολλαπλασιαστή την επόμενη μέρα των εκλογών.

Αυτός είναι ο λόγος που ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με πολλούς να στοιχηματίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να συμβεί ακόμα και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν οι κυβερνητικές δράσεις, που σχετίζονται με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και η αναπτυσσόμενη σκανδαλολογία με τα δάνεια των κομμάτων και την υπόθεση της Novartis, που αποτελεί -ως γνωστόν- το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Επί της ου-σίας, ο κ. Τσίπρας έχει ρίξει όλα τα χαρτιά στο τραπέζι, έχοντας προφανώς έναν και μόνο στόχο, που δεν είναι άλλος από τη μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ. Αν είχε κατά νου να στήσει κάλπες τον Οκτώβριο, είναι σίγουρο ότι θα κρατούσε όπλα στη φαρέτρα του και δεν θα τα έριχνε τον Απρίλιο, θέλοντας να τα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά έπειτα από έξι μήνες. Γιατί κανείς δεν θα θυμάται τον Οκτώβριο ούτε ποιοι διώχθηκαν για την υπόθεση της Novartis ούτε ποιοι «ρυθμίστηκαν» σε Ταμεία και Εφορία.

Οσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν κατά κοινή παραδοχή τις προϋποθέσεις προκειμένου ο νεκρο-θάφτης της Αριστεράς να επιχειρήσει να αιφνιδιάσει.

Ο απεγκλωβισμός από την εκλογική συ-ντριβή αποτελεί -και λογικά- πρώτιστη προτεραιότητα για τον κ. Τσίπρα, που οραματίζεται ρόλο αντι-Παπανδρέου (σ.σ.: Ανδρέα) στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Φυσικά, παραβλέπει ότι η δυναμική που αναπτύσσει πλέον το ρεύμα του «Φύγετε» μπορεί να τον οδηγήσει σε πρόωρη (πολιτική) συνταξιοδότηση, αφού ήδη οι «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να του χρεώνουν τη συνύπαρξη με όλα τα πολιτικά ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ. Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον εγκλωβισμένος στο δόγμα Πολάκη, που τον οδηγεί, εκτός από την απαξίωση, και στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.