Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η επιλογή των Τούρκων να εξαντλήσουν όλη τους την αυστηρότητα στην εφαρμογή των τυπικών νομικών διαδικασιών όσον αφορά στην επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην τουρκική πλευρά της οριογραμμής του Έβρου.

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν υπηρετήσει στον Έβρο, και ως εκ τούτου γνωρίζουν καλά τις εκεί συνθήκες, ισχυρίζονται ότι η απώλεια προσανατολισμού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή με την πυκνή δασική βλάστηση, πολλώ δε μάλλον όταν επικρατεί κακοκαιρία, με συνεχή χιονόπτωση.

Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές, επιλύονταν ωστόσο μέσα σε λίγες ώρες με απ’ ευθείας συνεννόηση μεταξύ των διοικητών των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή.

Εν προκειμένω, οι τουρκικές αρχές προτίμησαν να παραπέμψουν σε δίκη τους δύο στρατιωτικούς, αντί να ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία της άμεσης επιστροφής. Μάλιστα δεν επελέγη καν η σαφώς ελαφρύτερη κατηγορία της «παράνομης εισόδου στη χώρα», αλλά προσέθεσαν και εκείνη της «απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας» που περιπλέκει την όλη διαδικασία, τουλάχιστον σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης που έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο προπαγάνδας. Η ελληνική πλευρά πάντως υποστηρίζει ότι εναντίον των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς έχει απαγγελθεί μία κατηγορία, μόνο αυτή της «παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή».

Η διαδικασία που επέλεξαν οι Τούρκοι σίγουρα θα είχε νομική βάση όσον αφορά την «παράνομη είσοδο» στη χώρα, όχι όμως και για την «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας». Είναι απορίας άξιον γιατί η τουρκική πλευρά προτίμησε να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία -και μάλιστα τραβώντας την υπόθεση από τα μαλλιά με κατηγορίες για κατασκοπεία και παράνομη εισοδο σε στρατιωτική ζώνη- αντί να «ξεμπερδέψει» με συνοπτικές διαδικασίες, όπως θα αναμενόταν να κάνει με βάση την έως τώρα εμπειρία. Το ερώτημα αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία, υπό τις συνθήκες έντασης που επικρατούν την τελευταία περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, ορισμένοι έσπευσαν να ισχυριστούν ότι η τουρκική πλευρά θα ζητήσει την ανταλλαγή των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τους οποίους η Αγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και ζητά από την Ελλάδα την έκδοσή τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε συνωμοσιολογικά σενάρια τους ισχυρισμούς αυτούς, προσθέτοντας ότι ελληνικές και τουρκικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του και, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αναμένουμε τις τυπικές διαδικασίες για την επιστροφή τους».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να καταγραφεί το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές εξαντλούν την αυστηρότητά τους στην εφαρμογή των «τυπικών διαδικασιών» και ...κάτι παραπάνω, με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε εγρήγορση έναντι πιθανών εκπλήξεων μέχρι την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.