Η τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου, όπως όλα δείχνουν, είναι ασύλληπτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που χάθηκαν ζωές στη Μεσόγειο στην αναζήτηση ενός καλύτερο αύριο. «Κάθε άνθρωπος, που αναζητά μια καλύτερη ζωή, αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια», τόνισε χθες σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αλλά μήπως αυτή η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής πρέπει να γίνει στις χώρες τους; Μήπως ο ΟΗΕ και γενικότερα οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην προσπάθεια για βελτίωση του επιπέδου ζωής στις χώρες από τις οποίες προέρχονται όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες; Τα ευχολόγια δεν σώζουν ζωές. Οι πράξεις σώζουν ζωές.

Και η Ευρώπη οφείλει να λάβει μέτρα. Να πάψει να είναι φοβική. Η παραδοχή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τα κράτη-μέλη και τις τρίτες χώρες για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες», πρέπει άμεσα να γίνει πράξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας -και πάλι- το πρόβλημα σε σωστή βάση, είπε ότι «το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα, απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική», ώστε τα άθλια κυκλώματα διακινητών να πάρουν σκληρή απάντηση. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια. Όλες οι χώρες που βρίσκονται απέναντι από την Αφρική είναι μέλη της ΕΕ. Όπως κλείνουμε τα σύνορά μας από ανατολάς με τον φράχτη στον Έβρο, κατ’ ανάλογο τρόπο πρέπει να τα «κλειδώσουμε» και στη θάλασσα. Μοναδική λύση, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Frontex με προσωπικό, σκάφη και αρμοδιότητες. Ως διεθνής οργανισμός πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικότερο και ενεργότερο ρόλο στο Μεταναστευτικό.

Επίσης, όλες οι χώρες του Νότου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να θεσπίσουν ισόβια για τους διακινητές. Και κάτι ακόμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και η διαχρονική τάση του για επίρριψη ευθυνών στο Λιμενικό καταντά αποκρουστική και πολιτικά χυδαία. Και αυτό το πράττει την ώρα που έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, την οποία θέλει να προκαταλάβει. Όταν το βράδυ των εκλογών αναζητεί τα αίτια της νέας ήττας, ας έχει υπόψη του και τη στάση του στο Μεταναστευτικό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16/6