Αφήστε τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη!
Οι συσχετισμοί, σήμερα, ευνοούν τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 200 ψήφων. Και άλλα κόμματα, εκτός της ΝΔ, τάσσονται υπέρ της άρσης των περιορισμών
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ όλοι κρίνονται στην πράξη. Ούτε από τα λόγια ούτε από τα οράματα. Η υπόθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία δεν κρίνονται οι προθέσεις αλλά οι πράξεις.
Τον Δεκέμβριο του 2019, που έγινε η πρώτη προσπάθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανώς σαμποτάρισε τα πάντα, κρυπτόμενος πίσω από το ΚΚΕ. Όταν όμως το Κομμουνιστικό Κόμμα έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ψηφίσει το νομοσχέδιο και ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τις αποδέχθηκε, για να γίνει έστω το πρώτο βήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι αν επέμενε στις αρνήσεις του θα βρισκόταν απομονωμένος, μιας και τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ελληνική Λύση είχαν ταχθεί υπέρ της ψήφου των αποδήμων.
Τον Απρίλιο του 2021 η ΝΔ έφερε νέο νομοσχέδιο για την άρση όλων των περιορισμών. Ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, εξασφαλίζοντας 190 και όχι 200 ψήφους που απαιτούνταν. Δυστυχώς, στην πράξη η ρύθμιση του 2019 δεν λειτούργησε. Και τούτο γιατί οι περιορισμοί -ιδίως φορολογικοί και γραφειοκρατικοί- ήταν αποτρεπτικοί για τη συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία.
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ που έγινε στη Βουλή, η τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, είχε επισημάνει ότι το νομοσχέδιο ήταν κατώτερο των περιστάσεων και φοβικό. Είχε αφήσει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κομματικές υστεροβουλίες», αλλά, όπως είχε επισημάνει, «είναι μια αρχή και παρά τις ενστάσεις μας δίνουμε θετική ψήφο», τονίζοντας ότι «οι προβληματικές ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν».
Τώρα λοιπόν ήλθε αυτή η ώρα να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν δικαίωμα να επιλέγουν την κυβέρνηση της πατρίδας τους. Και η επιλογή αυτή αποτελεί την ισχυρότερη «γέφυρα» με την πατρίδα. Η ψήφος όλων όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να διευκολυνθεί. Στις εκλογές πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι θα έπαιρναν το αεροπλάνο και θα έρχονταν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα.
Μέχρι τώρα αυτό το έκαναν μόνο όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα. Δηλαδή, η ψήφος των αποδήμων ήταν… ταξική. Αφορούσε μόνο τους πλούσιους. Σήμερα -και κατά την περίοδο διαβούλευσης του νομοσχεδίου που τώρα βρίσκεται στη Βουλή- δεκάδες σύλλογοι της Διασποράς υπέγραψαν επιστολές για άρση των εμποδίων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι το πρώτο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία.
ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ, σήμερα, ευνοούν τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 200 ψήφων. Και άλλα κόμματα, εκτός της ΝΔ, τάσσονται υπέρ της άρσης των περιορισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έχει τη λογική που εξέφρασε ο κ. Ζαχαριάδης: «Δεν μπορεί κάποιος να τρώει ψωμί στη Μελβούρνη και να ψηφίζει για τον βουλευτή Αττικής». Όμως με την ίδια λογική δεν μπορεί κάποιος να ζει στην Ηλιούπολη και να ψηφίζει για δήμαρχο στην Αμαλιάδα! Θα αντιταχθεί και στην ψήφο των ετεροδημοτών στις αυτοδιοικητικές;
Στο ΠΑΣΟΚ το… σκέφτονται. Ελπίζουμε να μην επικρατήσουν, τελικώς, δεύτερες σκέψεις. Οι επίγονοι της Φώφης Γεννηματά ας θυμηθούν τι έλεγε η αείμνηστη πρόεδρός τους: «Μην εμποδίζετε με τους περιορισμούς σας τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη, στο σπίτι του…». Ας μη διατηρούν λοιπόν οι ίδιοι με τη στάση τους αυτούς τους περιορισμούς.
Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής της ΝΔ