Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «βόλευε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά παραβλέπουν κάτι πολύ βασικό: ότι δεν υπάρχει άτομο άλλο στην ελληνική πολιτική σκηνή που να είναι περισσότερο από τον πρωθυπουργό οπαδός της νομιμότητας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε ήθελε είτε δεν ήθελε να λυθεί το ζήτημα και παρότι είχε δηλώσει ότι διαφωνεί με βασικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ο τελευταίος που θα υπονομεύσει την εφαρμογή της από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή και αποτελεί διεθνή συμφωνία.

*Διαβάστε εδώ: Απέναντι στην τουρκική ωμή προκλητικότητα

Άλλωστε δεν μπορεί μια χώρα που στηρίζει όλη την εξωτερική της πολιτική στην ανάγκη πιστής τήρησης των διεθνών συμφωνιών να μην τηρήσει μια διεθνή συμφωνία που το Κοινοβούλιό της, δυστυχώς, ενέκρινε.

Για τον λόγο αυτό φώναζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της ΝΔ, ότι από τη στιγμή που ψηφισθεί η συμφωνία δεν θα υπάρχει δυνατότητα καμίας αλλαγής.

Δυστυχώς η καρέκλα της εξουσίας τότε αποδείχθηκε πιο ισχυρή από το εθνικό συμφέρον και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, η οποία εγκρίθηκε με 153 ψήφους στις 25 Ιανουαρίου 2019. Τότε διάχυτη ήταν η αντίληψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018, στην ουσία επιβλήθηκε στον κ. Τσίπρα από τις ΗΠΑ που για τους δικούς τους λόγους ήθελαν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πάση θυσία. Είχαν αποτύχει να το επιβάλουν το 2008 με αποτέλεσμα να «εξαφανίσουν» από το πολιτικό προσκήνιο τόσο τον Κώστα Καραμανλή που ήταν πρωθυπουργός όσο και την Ντόρα Μπακογιάννη που είχε χειρισθεί το θέμα ως υπουργός Εξωτερικών. Αλλά στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα βρήκαν έναν πρόθυμο Έλληνα πολιτικό να το πράξει. Η βασική άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εντοπιζόταν στην αναγνώριση «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας». Ανύπαρκτα και τα δύο, που εφευρέθηκαν για πολιτικούς και μόνο λόγους ξεκινώντας από αποφάσεις της Κομιντέρν το 1931!

Προχθές η νέα πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ορκίσθηκε πίστη στη «Μακεδονία» και όχι στη «Βόρεια Μακεδονία», προκαλώντας βέβαια αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας της από το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν θεωρεί έγκυρη την ορκωμοσία. Και τούτο γιατί κάποιοι στη γειτονική χώρα αντιλαμβάνονται ότι τα οφέλη του να έχουν την Ελλάδα ως σύμμαχο είναι περισσότερα από το να την έχουν εχθρό. Παράλληλα, η ηγεσία της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο κράτος περνάει μέσα από την τήρηση των συμφωνιών που έχει υπογράψει. Εννοείται ότι σφοδρότατη ήταν και η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός ως προς την τήρηση των συμπεφωνημένων. Εκείνο που κάνει εντύπωση πάντως είναι η χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει και σε ποιο βαθμό κάποια άλλη παρασκηνιακή αντίδραση, αλλά η Σιλιάνοφσκα επέμενε στα περί «Μακεδονίας» μέχρι χθες το μεσημέρι.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν «τη σημασία της τήρησης των διεθνών συμφωνιών και τα οφέλη της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», στη λογική της Σιλιάνοφσκα, που έσπευσε να παραβιάσει τη συμφωνία της χώρας της με την Ελλάδα, μάλλον δεν λέει πολλά. Ίσως απαιτείται άλλη γλώσσα. Μπορούν άραγε στις ΗΠΑ να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος; Μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι αν ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου», οι συνέπειες στα Βαλκάνια θα είναι απρόβλεπτες; Και αν δεν μπορούν να το καταλάβουν οι ΗΠΑ, καλό είναι να το καταλάβουν οι όποιες υγιείς δυνάμεις υπάρχουν στα Σκόπια- και ας πράξουν αναλόγως.

*Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής ΝΔ

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/05/2024