Οδεύοντας προς την 9η Ιουνίου, κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης θα αναζητήσει τους λόγους που θα τον ωθήσουν στη μία ή στην άλλη επιλογή. Δεν συζητάμε για τους οπαδούς των κομμάτων, αλλά για τους πολίτες που βάζουν κάτω τα πράγματα, εξετάζουν τα υπέρ και τα κατά της ψήφου στο ένα ή στο άλλο κόμμα και τελικά αποφασίζουν με βάση τη λογική και τον τρόπο που εκείνοι κρίνουν ότι υπηρετείται καλύτερα το συμφέρον της πατρίδας τους.

Στο συμφέρον της πατρίδας εντάσσονται φυσικά η πορεία στα οικονομικά και οι κοινωνικές κατακτήσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που, μη έχοντας συνειδητοποιήσει τι ακριβώς διακυβεύεται στις ευρωεκλογές, θέλουν να στείλουν ένα… τιμωρητικό μήνυμα στη ΝΔ για κάποιες πολιτικές που, σύμφωνα με την κρίση τους, απάδουν της αστικής φιλελεύθερης αντίληψης και ιστορίας που έχει το κόμμα. Όλοι αυτοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ψήφος σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα πλην της ΝΔ δεν θα είναι ψήφος τιμωρίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με ευκολία ή με δυσκολίες θα φθάσει -και ελλείψει αντιπάλου- στο τέλος της τετραετίας, αλλά αυτοτιμωρητική ψήφος. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε πολίτης που ψήφισε ΝΔ στις εκλογές του 2023 και δεν θα στηρίξει το ίδιο κόμμα ουσιαστικά θα ακυρώνει την ψήφο του και θα προσφέρει έδαφος στον λαϊκισμό και στην οξύτητα που ο ίδιος καταδίκασε πριν από έναν χρόνο. Αυτοχειριασμός θα είναι και όχι ψήφος τιμωρίας προς την κυβέρνηση.

Αν λοιπόν θέλουμε να περιφρουρήσουμε όλα αυτά τα οποία μοχθήσαμε να πετύχουμε στα προηγούμενα χρόνια και να μην τα θέσουμε σε κίνδυνο, η λογική λέει ότι πρέπει να ψηφίσουμε και πάλι Νέα Δημοκρατία. Υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας, όμως, δεν είναι μόνο να ακολουθήσουμε με συνέπεια πολιτικές που δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή νέων μνημονίων. Υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας σημαίνει και προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και αν θυμάμαι καλά, με δεδομένη την καλή διάθεση της χώρας μας να ενισχύσει τους δεσμούς ειρήνης στη γειτονιά μας, δεν είχαμε δει ξανά πρωθυπουργό να λέει ευθαρσώς τη γνώμη του ακόμα και μέσα στο παλάτι του Τούρκου σουλτάνου, ούτε να ξεκόβει με το μαχαίρι στην Αλβανία ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνά μέσα από την Ελλάδα και την προάσπιση των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας.


Αλλά και για το πρόβλημα με τα Σκόπια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να κάνει κάτι που κανείς άλλος δεν θα έκανε. Στη συνέντευξή του από τα Χανιά κατέστησε σαφές ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας θα θέσει ζήτημα Σκοπίων. Γιατί μπορεί να λένε ό,τι θέλουν η πρόεδρος και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του γειτονικού κράτους, αλλά τα Σκόπια έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Αν δεν αναγνωρίζουν την κάκιστη για τα συμφέροντα της χώρας μας Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και όποια συμφωνία έχει υπογράψει η χώρα τους με το όνομα που προκύπτει από τη συμφωνία αυτή δεν θα έχει ισχύ. Αλήθεια, υπό τις παρούσες διεθνείς συνθήκες, αντέχουν τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ; Και όσοι νομίζουν ότι ο Μητσοτάκης πρόκειται να κάνει πίσω, σίγουρα δεν τον ξέρουν καλά. Ο πολιτικός που είναι αποφασισμένος να τηρήσει μια κακή συμφωνία επειδή δεσμεύεται από διεθνείς συνθήκες είναι αποφασισμένος να «πεθάνει» τα Σκόπια «στη νομιμότητα». Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι και οι σύμμαχοί μας το τελευταίο που θέλουν στις παρούσες συνθήκες είναι να αρχίσουν να αμφισβητούνται διεθνείς συμφωνίες που θα αλλάξουν παγκόσμιες ισορροπίες.

Ας λάβουμε λοιπόν υπ’ όψιν μας και αυτή την παράμετρο. Μπορεί κανείς άλλος πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας; Γιατί άλλο το χάιδεμα των αυτιών από τους Βελόπουλο και Νατσιό και άλλο η ωμή, σκληρή, διεθνής πραγματικότητα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή