avatar

Τα ωραία του Ανδρέα
Ανδρέας Μαζαράκης

Δημοκρατία, 50 χρόνια μετά!

Άρθρο γνώμης

Μιλάµε για ένα κράτος όπου οι πολίτες έχουν απόλυτη ελευθερία λόγου και πράξεων και στο οποίο υπάρχει µέριµνα υπέρ των αδυνάµων

dimokratia-50xronia
Η επέτειος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας συνήθως προσφέρεται για πανηγυρικούς, για μεγάλα λόγια που έχουν σχέση με τη θωράκιση του καλύτερου πολιτεύματος αλλά και το πόσο αγωνίστηκαν εκείνοι που την ξαναέφεραν στον τόπο όπου γεννήθηκε. Το πόσο ισχυρή είναι η δημοκρατία που εδραίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε εκείνους τους δύσκολους μήνες του 1974 φαίνεται από το γεγονός ότι ζούμε τη μακροβιότερη περίοδο πολιτικής σταθερότητας στη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Και αυτό λέει πολλά.

Στην πορεία αυτών των 50 ετών -παρά κάποιες μεμονωμένες παρατυπίες- γενικά η δημοκρατία μας λειτούργησε σωστά και η χώρα μας -παρά τα οικονομικά σκαμπανεβάσματα- έχει καταφέρει να γίνει πρότυπο στην Ευρώπη, ανακτώντας την αξιοπιστία της που κινδύνευσε από το πείραμα… «πρώτη φορά Αριστερά». Είμαστε όμως ικανοποιημένοι από την ποιότητα της δημοκρατίας μας;

Πριν ο οποιοσδήποτε δώσει απάντηση, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ότι η δημοκρατία έχει γενικές αρχές που δεν παραβιάζονται, καθώς στηρίζεται στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη και στην προστασία των αδυνάμων. Συνεπώς μιλάμε για ένα κράτος που οι πολίτες έχουν απόλυτη ελευθερία λόγου και πράξεων, ένα κράτος δικαίου στο οποίο υπάρχει μέριμνα υπέρ των αδυνάμων.

Οι δύο πρώτες προϋποθέσεις αναμφίβολα τηρούνται. Μόνο εμπαθείς και παράλογοι θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι δεν υπάρχει ελευθερία. Το αντίθετο θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος, ότι υπάρχει κατάχρηση, μιας και πολλές φορές δικαιώματα ομάδων κυριαρχούν επί των δικαιωμάτων του συνόλου. Κράτος δικαίου υπάρχει. Μπορεί κατά καιρούς να αναφύονται προβλήματα, αλλά σήμερα ένας πολίτης νιώθει πιο ασφαλής από ό,τι ένιωθε πριν από κάποιες δεκαετίες.

Όσον αφορά την προστασία των αδυνάμων, είναι ένα σημείο που η δημοκρατία μας πρέπει να κάνει βήματα. Αναμφίβολα υπάρχει πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν. Το κοινωνικό κράτος, μετά τη δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση και τον παραμερισμό των λαϊκιστικών δυνάμεων, ξαναρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό του. Αλλά το βέβαιο είναι ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα, για να μπορέσουμε να γίνουμε κι εκεί πρωτοπόροι στην ΕΕ. Μπορεί ο συγκεκριμένος τομέας να είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πορεία των δημοσιονομικών, αλλά η προστασία των αδυνάμων, σε μια σύγχρονη δημοκρατία, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο.

Δεν μιλάμε για επιδοματικές πολιτικές, αλλά για την εφαρμογή πολιτικών που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, που θα τους εξασφαλίζονται τα βασικά για τη διαβίωσή τους και φυσικά το βασικότερο όλων, η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας, παιδείας αλλά και η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια.

Είναι ζητήματα που έχει στην ατζέντα της η σημερινή κυβέρνηση και για τα οποία θα κριθεί από τους πολίτες, καθώς μέσα από αυτά η δημοκρατία μας γίνεται πιο ποιοτική αλλά και πιο ουσιαστική.

*Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής ΝΔ


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»