avatar

Πρώτο Πρωινό
Αλέξανδρος Κλώσσας

Επιλογή χωρίς παζάρι

Άρθρο γνώμης

Η απόφαση που θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ποιος ή ποια θα είναι για τα επόμενα πέντε έτη ο κάτοικος του Μεγάρου της Ηρώδου Αττικού θα καθορίσει πολλά για το μέλλον της χώρας αλλά και της Νέας Δημοκρατίας

sakellaropoulou-katerina_οκ
Μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας να εντοπίζονται στον χώρο της αντιπολίτευσης και την απάντηση του ερωτήματος ποιος θα ασκεί τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το κλειδί των εξελίξεων στη χώρα το κρατάει στα χέρια του ο πρωθυπουργός.

Η απόφαση που θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ποιος ή ποια θα είναι για τα επόμενα πέντε έτη ο κάτοικος του Μεγάρου της Ηρώδου Αττικού θα καθορίσει πολλά για το μέλλον της χώρας αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.

Η εύκολη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διατήρηση του ιδίου προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του. Στην προκειμένη περίπτωση είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα υποστηρίξουν ότι λόγοι συνείδησης δεν τους επιτρέπουν να ξαναδώσουν την ψήφο τους στη σημερινή Πρόεδρο. Και υπενθυμίζουμε ότι η άρνηση ψήφου στην επιλογή του κόμματος ίσως είναι το μόνο ζήτημα για το οποίο ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να διαγράψει βουλευτή, από τη στιγμή που και ο ίδιος κινήθηκε με βάση τη συνείδησή του και δεν ψήφισε το 2015 την επιλογή της τότε κυβέρνησης (Προκόπης Παυλόπουλος), με την οποία είχε συνταχθεί η ΝΔ.

Η επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο, δεν μπορεί να μπει σε κομματικό ζύγι. Το πείραμα του «άχρωμου, άοσμου και αόρατου» προσώπου δεν απέδωσε. Η χώρα βαδίζει μπροστά με σταθερά βήματα, αλλά σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον που πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε εθνικό κεφάλαιο. Σε όποιον χώρο κι αν ανήκει. Συνεπώς, το μόνο που δεν πρέπει να έχουν στον νου τους ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές που θα κληθούν να στηρίξουν την επιλογή του είναι αν το πρόσωπο - που θα επιλεγεί- για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι της μιας ή της άλλης πολιτικής καταγωγής.

Είναι κατανοητό ότι μια κομματική επιλογή θα συσπείρωνε τη βάση της ΝΔ ή μια επιλογή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ίσως άνοιγε διαύλους επικοινωνίας που ίσως να ήταν απαραίτητοι σε μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία. Όμως, όλοι, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να καταλάβουν ότι η επιλογή αυτή είναι εθνική και δεν πρέπει να υπόκειται σε κανενός είδους κομματικό παζάρι ή σκοπιμότητα.


*Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής ΝΔ

**Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»