Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας και το διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν είναι μονοσήμαντες, ούτε απομονωμένες από την μακραίωνη ιστορία που βρίσκεται πίσω από μνημείο του οικουμενικού πολιτισμού όπως η Αγία Σοφία.

Ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, η οποία ανεγέρθηκε το 537 επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο, εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αποτέλεσε σύμβολο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του ορθόδοξου χριστιανισμού και της κυριαρχίας στην περιοχή.

Μετατράπηκε σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 και σε τέμενος το 1453 μετά την κατάκτηση από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Η 10η Ιουνίου 2020 θα αποτελεί εφεξής μία ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία μετά το 1204 και το 1453.

Με τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, ακυρώνονται μεμιάς 86 χρόνια ιστορίας και ακυρώνεται η υπογραφή του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαθιστά εμφατικά την οθωμανική παράδοση στην Κωνσταντινούπολη στέλνοντας ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι για τον Τούρκο πρόεδρο δεν έχουν σημασία οι εκκλήσεις και οι προειδοποιήσεις από φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ή η Ρωσία, πόσω μάλλον η UNESCO.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαθιστά εκτός από το οθωμανικό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, κόντρα στο κεμαλικό κοσμικό κράτος, και έναν τρίτο πυλώνα για τον ισλαμικό κόσμο μετά τη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας και το τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ. Η Αγία Σοφία μετατρέπεται με απόφασή του σε τέμενος και η Τουρκία διεκδικεί ακόμα πιο εμφατικά τον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης, με ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο η οποία δείχνει με πράξεις ότι μπορεί να παίρνει αποφάσεις κόντρα σε όλους και σε όλα.

Όπως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι οικουμενικό και όχι απλά μεταξύ των ορθοδόξων και της Τουρκίας, έτσι και οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ορθόδοξες χώρες ή τις γειτονικές χώρες. Αφορούν όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου οι οποίες καλούνται να δουν την πραγματικότητα, πριν η πραγματικότητα και τα γεγονότα τους ξεπεράσουν.

Γιατί το επιχείρημα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί, πλέον δεν είναι αρκετό, ούτε ότι είναι ο «σκύλος που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει». Ο Τούρκος πρόεδρος ενεργεί και επιτίθεται στον οικουμενικό πολιτισμό.