Τα τελευταία χρόνια μας έχει κατακλύσει μία ακατάπαυστη χρήση του επιρρήματος «μετά» μαζί με κλασικούς όρους όπως η πολιτική και η δημοκρατία. Μαζί και μία ακατάσχετη θέληση να επιδιώκουμε εναλλακτικές προσεγγίσεις σε παραδοσιακά θέματα τα οποία μας απασχολούν και εν πολλοίς μας ταλαιπωρούν.

Οι τελευταίες ευρωεκλογές, ανάμεσα σε άλλα, απέδειξαν ότι όλα αυτά είναι ένα κάρο αηδίες και μία αχρείαστη πολυτέλεια.

Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο.

Αρκεί μόνο να δει κανείς το γεγονός ότι την ώρα που όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, τα οικολογικά κόμματα, τα αυτοαποκαλούμενα και «πράσινα», αντί να αυξάνουν τις δυνάμεις τους, υποχωρούν. Για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα έχουν 53 ευρωβουλευτές σημειώνοντας πτώση σε σχέση με την πενταετία 2019-2024, την οποία και ολοκλήρωσαν με 71.

Προφανώς οι θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος για το περιβάλλον, όχι απλά δεν έχουν απήχηση μεταξύ των Ευρωπαίων αλλά απορρίπτονται. Ίσως γιατί λένε αηδίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική φύση των προβλημάτων.

Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, για την Ευρώπη.

Για την Ελλάδα τώρα, αποδεικνύεται ότι οι απαντήσεις σε κλασικά προβλήματα όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση δεν μπορούν να είναι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο καλοφτιαγμένο κι αν είναι ένα βίντεο, γραφημάτων με ποσοστά και με πολύχρωμα ταμπελάκια σε σούπερ μάρκετ. Στα κλασικά προβλήματα επίσης, δεν αποτελούν αντιστάθμισμα εναλλακτικές πολιτικές προσέγγισης και ικανοποίησης κοινωνικών μειοψηφιών, ενίοτε περιθωριακων, ούτε η αναθεώρηση παραδοσιακών αξιών της ελληνικής κοινωνίας και η εκούσια ή ακούσια απαξίωση προτύπων.

Τα κλασικά προβλήματα που αγγίζουν όλο το φάσμα της κοινωνίας απαιτούν λύσεις που αφορούν όλο το κοινωνικό φάσμα, όχι μειοψηφίες.

Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις χύθηκε πολύ μελάνι για το πόσο άλλαξε η πολιτική επικοινωνία, τι ρόλο έχουν τα νέα μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα και υποτιμήθηκε η κλασική πολιτική, η επικοινωνία με τον κόσμο και η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Λάθος.

Τελικά οι πολίτες δεν απομακρύνθηκαν από την πολιτική επιλέγοντας την «μεταπολιτική», τα αποπολιτικοποιημένα πρότυπα, την εναλλακτική επικοινωνία και όλο αυτό το πλέγμα. Απομακρύνθηκαν από την πολιτική επειδή σταμάτησε να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους και ασχολιόταν με ανοησίες.

Αν δεν επιστρέψει η πολιτική σε όλους τους πολίτες, δεν θα επιστρέψουν και οι πολίτες στην πολιτική.