Ο Μητσοτάκης χρωστάει ένα "ευχαριστώ" στον Τσίπρα
Πώς ο πρωθυπουργός κατάφερε να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία μέσα σε δύο μέρες χάρη στον Βύρωνα Πολύδωρα
Σε ένα παράλληλο σύμπαν το βράδυ της Κυριακής, την ώρα της περισυλλογής για την ερχόμενη εβδομάδα και για τις υποχρεώσεις που έρχονται, το κινητό του Αλέξη Τσίπρα χτυπάει. Το βλέπει η σύντροφος του, Μπέτυ, και του φωνάζει με μεγάλη έκπληξη «Αλέξη, ο Μητσοτάκης στο τηλέφωνο». Το σηκώνει ο πρωθιυπουργός και ακούει στην άλλη άκρη της γραμμή τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του λέει «Σου χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ» για να ρωτήσει με την απορία σχηματισμένη στο πρόσωπό του «Γιατί μου ζητάς ευχαριστώ;» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του λέει πριν τον καληνυχτίσει «Δεν πειράζει, ξέρω εγώ γιατί».
Το παραπάνω άκρως υποθετικό σενάριο το χρησιμοποίησα για να αποδώσω όσο το δυνατόν πιο παραστατικά το πώς ο πρωθυπουργός κατάφερε μέσα σε ένα τριήμερο, που συνήθως δεν υπάρχουν ειδήσεις, να συσπειρώσει με μία κίνηση ολόκληρη τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα όπως την οραματίζεται ο πρόεδρος της –κατά τη δική του δήλωση- χωρίς καραμανλικούς, μητσοτακικούς, σαμαρικούς κ.ά.
Οι δύο τελευταίες ημέρες αποτελούν μία χαρακτηριστική κατάσταση lose-lose για τον Αλέξη Τσίπρα. Έχοντας υποστεί μία μεγάλη ήττα σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, προσπάθησε να κάνει μία κίνηση αιφνιδιασμού με τον Βύρωνα Πολύδωρα. Ο στόχος του όμως μάλλον δεν ήταν να αποσπάσει το «ναι» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά να προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα. Χαρακτηριστική των προθέσεών του ήταν η δήλωση του Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο για «ψυχή του καραμανλισμού», αναφερόμενος στον Βύρωνα Πολύδωρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν κατάφερε να υπολογίσει όλες τις παραμέτρους, υποτιμώντας μάλιστα το ένστικτο της Νέας Δημοκρατίας. Μάλλον υποτίμησε το γεγονός ότι ο Βύρων Πολύδωρας κρίθηκε από τους πολίτες, οι οποίοι τον απέρριψαν και χρησιμοποίησε πολιτικά επιχειρήματα –έστω και μέσω διαρροών- για ένα πρόσωπο που βρίσκεται εκτός πολιτικής. Παράλληλα ξύπνησε αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ που τότε ήταν στην αντιπολίτευση και είχε μελετήσει καλά τα λόγια και τα έργα του πρώην υπουργού.
Ταυτόχρονα έκανε πολλούς να αναζητήσουν σοβαρές και αστείες δηλώσεις του όπως η «γράνα» και ο «στρατηγός άνεμος». Ακόμα και το λανθάνον επιχείρημα περί καραμανλισμού καταρρίφθηκε μέσω διαρροής από τον πρώην πρωθυπουργό. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες το «χαρτί Πολύδωρας» κάηκε και η Νέα Δημοκρατία συσπειρώθηκε αφού ο κάθε «-ικός» βρήκε έναν λόγο για να πάρει αποστάσεις. Οι μεν για την αποδοχή μίας πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δε για την κατάχρηση του καραμανλισμού και οι τρίτοι επειδή δεν μπορούν να συγχωρήσουν την προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης Σαμαρά.
Σαν να μην έφτανε αυτή η ήττα, ο πρωθυπουργός υπέπεσε σε ακόμα ένα θεσμικό ατόπημα αφού τον πρόεδρο του ΕΣΡ τον προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής και όχι ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου.