Είναι πολλοί αυτοί που τον πετροβόλησαν
Όσοι θέλουν μπορούν να πιστεύουν πως το περιστατικό με τον πετροβολισμό στο σπίτι του μικρού Αμίρ είναι μεμονωμένο.
Ότι η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της διακατέχεται από φιλική διάθεση απέναντι στους πρόσφυγες, τους αλλόδοξους μετανάστες και τα παιδιά τους. Η Νέα Δημοκρατία είδε πίσω από το περιστατικό ένα ακόμα δείγμα ανομίας.
Όσοι πετροβόλησαν το σπίτι του 11χρονου Αφγανού δεν ήταν ποινικοί παραβάτες, όπως αφήνει να εννοηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πολιτικοί παραβάτες με ποινική συμπεριφορά. Είναι ρατσιστές και μισαλλόδοξοι που όμως δεν ζουν εν κενώ. Είναι εκείνοι που θέλουν να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη όπως παρότρυνε κάποτε ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ όταν ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ.
Η πράξη τους εντάσσεται μέσα σε συγκεκριμένες λογικές που ευνοούν τη ρατσιστική-φασιστική συμπεριφορά τους. Του πετροβολισμού είχε προηγηθεί ένας ηθικός πετροβολισμός που στόχευσε και πέτυχε την καρδιά του νεαρού μαθητή.
Ο Αμίρ κληρώθηκε να κρατήσει τη σημαία του σχολείου του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ο διευθυντής του σχολείου, με την ανοχή και τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αφαίρεσε τη σημαία από το Αφγανόπουλο και την έδωσε σε άλλον μαθητή, καταστρατηγώντας τη σαφή εντολή του υπουργείου Παιδείας.
Ο μαθητής και οι γονείς του εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και οι «ελληναράδες» πετροβόλησαν το σπίτι τους σπέρνωντας τρόμο και πανικό στην οικογένεια των μεταναστών. Ο διευθυντής του σχολείου, οι άλλοι δάσκαλοι που το δέχτηκαν και ο Σύλλογος Γονέων που σιγοντάρισε. Το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού είναι ύπουλο. Μπορεί και να το ξερνάς ακόμα και να μην το καταλαβαίνεις.
Οι φασιστικές συμμορίες που στοχοποιούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους και βανδαλίζουν τα σπίτια τους βρίσκουν και τα κάνουν. Γύρω τους δημιουργείται μια κοινωνία που δυσκολεύεται να αποδεχτεί το διαφορετικό, έχει δυσανεξία απέναντι στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Λυγίζει κάτω από το βάρος των προβλημάτων που συσσωρεύουν η κρίση και τα μνημόνια και ξεχνάει. Ξεχνάει ότι και οι πρόγονοί της υπήρξαν κάποτε πρόσφυγες. Ξεχνάει το ενάμισι εκατομμύριο Ελλήνων που έφτασαν πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
Γενικά κάτω από το βάρος της κρίσης ξεχνάει τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάσταση και στρέφει την οργή της στους ανήμπορους και τους κατατρεγμένους. Αυτό το κλίμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά και φουντώνει.
Ο πετροβολισμός ήταν μια φασιστική ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα. Δεν αρκεί μια απλή καταδίκη. Οι νεοναζί επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι. Αποθρασύνονται. Μέρα μεσημέρι χτύπησαν δικηγόρο μέσα σε λεωφορείο διότι είναι συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Όσοι θεωρούν αυτά τα περιστατικά μεμονωμένα και δεν αντιλαμβάνονται ότι υποθάλπονται από συμπεριφορές που αφορούν πολύ περισσότερους και μάλιστα οργανωμένο κοινωνικά σύνολο κάνουν πως βλέπουν μόνο το δέντρο, αλλά αγνοούν το δάσος που βρίσκεται μπροστά τους.
Το υπουργείο Παιδείας οφείλει άμεσα να ενεργήσει και να αποδώσει ευθύνες σε όσους αφαίρεσαν τη σημαία από τον Αμίρ και του έδωσαν να κρατάει την ταμπέλα. Αν δεν θέλουμε να επικρατήσουν στη χώρα μας η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός, οφείλουμε να καυτηριάσουμε τη στάση γονέων και δασκάλων στο σχολείο του Αμίρ.
Καθαρά και ξάστερα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και για τους «ελληναράδες» που πετροβόλησαν υπάρχει ένα μέτρο που «πονάει». Είναι η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας. Μέτρο που προσδίδει μεγάλη ηθική απαξία στην πράξη τους και στέλνει μήνυμα στους υπόλοιπους θεματοφύλακες της «καθαρότητος της ελληνικής φυλής».