Το νέο πλεόνασμα μικροπολιτικής…
Η συζήτηση για το «κοινωνικό μέρισμα» που διεξήχθη στη Βουλή δεν μας έκανε σε κάτι σοφότερους.
Ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν εκ νέου να μακιγιάρουν το κοινωνικό προφίλ τους. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να αποδομήσει το συγκεκριμένο μέτρο έχοντας υπόψη της ότι πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάχτηκε δημοσκοπικά μετά την καταβολή της λεγόμενης δέκατης τρίτης σύνταξης.
Υπάρχει κόσμος που έχει περιέλθει σε τέτοια ανέχεια ώστε ακόμα και ένα γλίσχρο βοήθημα του είναι απαραίτητο και το περιμένει με αγωνία. Αυτός είναι ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία μετέβαλλε στάση και ψήφισε το μέτρο στη Βουλή.
Το παράδειγμα που θα χρησιμοποιήσω είναι ακραίο, αλλά αντικατοπτρίζει την κατάσταση. Ο εξαθλιωμένος που επαιτεί στους δρόμους ευγνωμονεί αυτόν που θα βγάλει από την τσέπη του πέντε ευρώ να του τα δώσει, ακόμα κι αν πρόκειται για εκείνον που τον απέλυσε από τη δουλειά ή του στέρησε τη στέγη.
Όταν το 30% του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και κάτω από αυτό, κάθε παροχή είναι ευπρόσδεκτη, ακόμα κι αν πρόκειται για ψίχουλα, ακόμα κι αν την κάνει αυτός που ευθύνεται για τη μαζική φτώχεια.
Αν λοιπόν η αξιωματική και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν θετικά για το «κοινωνικό μέρισμα», δύσκολα θα μπορέσουν να αρνηθούν τον άλλο «εθνικό στόχο» που σιγά-σιγά θα θέτει ενώπιον τους η κυβέρνηση.
Ακόμα και τώρα που είναι ακόμα ανοιχτή η τρίτη αξιολόγηση, υπάρχουν δηλώσεις που επιχειρούν να ανοίξουν το θέμα. Πρόκειται για την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων του 3,5% που θα ισχύσουν για τα επόμενα χρόνια.
Με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη όπως ο κ. Σκουρλέτης και κομματικά στελέχη όπως ο κ. Φίλης έχουν ήδη ανοίξει το θέμα. Επειδή ουσιαστική μείωση του χρέους δεν πρόκειται να επιτευχθεί πέρα από κάποιες οριακές επιμηκύνσεις, η κυβέρνηση με δυνητικό σύμμαχο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιχειρήσει να θέσει το θέμα της μείωσης των θηριωδών πλεονασμάτων. Μόνο που αυτή τη φορά θα διαφοροποιήσει την τακτική της.
Το θέμα θα αναχθεί σε εθνικό και θα ζητηθεί η στήριξη της αντιπολίτευσης στην ανάδειξή του. Ποια μορφή θα ζητηθεί να έχει η στήριξη αυτή δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης, που έχει κατ' επανάληψη στηλιτεύσει τα πλεονάσματα και έχει δηλώσει ότι θα τα επαναδιαπραγματευτεί, δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί με πειστικό τρόπο τη συμμετοχή του στην «εθνική προσπάθεια». Το ίδιο ισχύει και για την κ. Γεννηματά, που συχνά-πυκνά η ίδια και στελέχη του χώρου κάνουν λόγο για «εθνική διαπραγματευτική ομάδα».
Με αυτό τον τρόπο, και πηγαίνοντας προς τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στήσει ένα σκηνικό εθνικής συναίνεσης για την υλοποίηση ενός στόχου που όλους τους βρίσκει σύμφωνους. Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είναι πολύ πιθανό το σκηνικό αυτό να αρχίσει να στήνεται με μικροπολιτικό στόχο να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και να εμφανίσει τον πρωθυπουργό ως ηγέτη μιας «εθνικής προσπάθειας».
Όσοι περιορίζουν την πολιτική τους ορατότητα στη συννεφιά των μνημονίων είναι πολύ πιθανό να βρεθούν εκόντες-άκοντες στο πλευρό του πρωθυπουργού…