Τι θα ενοχλούσε τον κ. Στουρνάρα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν συμπαθεί διόλου τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για έναν άνθρωπο που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και εκπρόσωπο του τραπεζικού συστήματος. Του συστήματος που διασώθηκε πρώτο και καλύτερο με τα περίφημα «Προγράμματα διάσωσης», όπως ευθαρσώς αλλά καθυστερημένα ομολόγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποχωρώντας από την προεδρία του Γιούρογκρουπ.
Η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα τότε στην θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν καθοριστική. Ο άνθρωπος των τραπεζών έσωζε τις τράπεζες εις βάρος του ελληνικού λαού που πλήρωνε για να κερδίσουν χρόνο οι γαλλογερμανικές τράπεζες και να σταματήσουν να είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ετσι το χρέος αυξήθηκε κατακόρυφα μόνο που αντί να το επιβαρύνονται οι τράπεζες μετακυλίθηκε στους ευρωπαίους πολίτες στους οποίους οι ηγέτες της Ευρώπης είπαν να μην ανησυχούν διότι οι έλληνες θα δεθούν χειροπόδαρα ώστε να το πληρώσουν. Και μας έδεσαν…
Ο κ. Στουρνάρας σε αυτό το «δέσιμο» έπαιξε κυρίαρχο ρόλο. Οι δανειστές τον αντάμειψαν τοποθετώντας τον κεντρικό τραπεζίτη ώστε να ελέγχουν την κατάσταση και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής. Μελετημένες δουλειές. Ετσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον φορτώθηκε αναγκαστικά και παρά τους κατά καιρούς λεονταρισμούς της είναι υποχρεωμένη να τον ανέχεται παρά το γεγονός ότι της χαλάει την επικοινωνιακή σούπα που προσπαθεί να σερβίρει στην ρημαγμένη από τα μνημόνια ελληνική κοινωνία.
Αυτό το έργο παίζεται και τώρα με την περίφημο η έξοδο από τα μνημόνια που η κυβέρνηση την ονειρεύεται «καθαρή» ενώ υπάρχει σχέδιο να είναι απολύτως ελεγχόμενη. Αυτό τα σχέδιο υπηρετεί ο Γιάννης Στουρνάρας που είναι αυθεντικός συνομιλητής του Μάριο Ντράγκι και του ευρωπαϊκού οικονομικού καταστημένου. Ετσι βγήκε και μίλησε για προληπτική πιστωτική γραμμή που σημαίνει επί της ουσίας ακόμα ένα μνημόνιο. Ακόμα κι αν η έξοδος από το μνημόνιο είναι «καθαρή» η επιτροπεία θα συνεχιστεί κανονικά και με το νόμο.
Η χώρα μας είναι δεσμευμένη μέχρι το 2060 κι αν λάβουμε υπόψη ότι το περίφημο ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα μπορεί να ξεπουλάει δημόσια περιουσία για ενενήντα εννέα χρόνια αντιλαμβανόμαστε ότι η επιτροπεία αγγίζει τον ένα αιώνα! Ωστόσο στις συζητήσεις που αναμένεται να αρχίσουν τον Φεβρουάριο οι δανειστές επισείοντας το ενδεχόμενο οι αγορές να δανείζουν μεν την Ελλάδα αλλά με υψηλά και ασύμφορα επιτόκια , επεξεργάζονται ήδη σενάρια που οδηγούν με τον ένα ή άλλο τρόπο σε νέο μνημόνιο άσχετα με την ονομασία που θα του δώσουν.
Το «νέο Πρόγραμμα» θα περιλαμβάνει και κεφάλαια με εκταμιεύσεις δόσεων προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Η εκταμίευση των χρημάτων θα να μπορεί να γίνει μόνο εάν η αξιολόγηση των επιδόσεων των μεταρρυθμίσεων από τα θεσμικά όργανα είναι θετική. Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε ας χαλάσω το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου. Ηρθε να τινάξει στον αέρα την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης αλλά και να θυμίσει στο ελληνικό λαό ότι η λιτότητα και τα μνημόνια θα μείνουν για χρόνια εγκατεστημένα στην ελληνική επικράτεια. Τα σενάρια για νέα μνημόνια είναι έτοιμα.
Όταν δανείζεσαι με διπλάσιο και τριπλάσιο επιτόκιο από αυτό που σε δανείζουν οι «εταίροι» σου είναι μάταιο να μιλάς για καθαρή έξοδο. Γενικά όταν δανείζεσαι για να πληρώσεις δανεικά δεν μπορείς να μιλάς για κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Πρόκειται για φαύλο κύκλο όποιος κι αν σε δανείζει. Διέξοδος υπάρχει μόνο αν διακόψεις τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης αμφισβητώντας το ίδιο το χρέος , σπάζοντας τους δεσμούς με αυτούς που σε οδήγησαν στον υπερδανεισμό και ανακτώντας τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Αυτό μάλιστα θα ήταν κάτι που θα ενοχλούσε πραγματικά τον… εξάγγελο Γιάννη Στουρνάρα…
Τραγούδι: «Αγγελος-εξάγγελος» Δ. Σαββόπουλος