Νέα, βίαιη αναδιανομή εισοδήματος…
Την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας έχει από καιρό αναλάβει η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων». Είναι ανεξάρτητη από την ελληνική κυβέρνηση αλλά όχι ανεξάρτητη γενικώς και αορίστως. Λειτουργεί κάτω από την εποπτεία των δανειστών και του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τον απευθείας έλεγχο των Δημοσίων Εσόδων, οι δανειστές εξασφαλίζουν την προτεραιότητα στην είσπραξη των δανεικών. Πρώτα αυτοί κι αν περισσέψει οι υπόλοιποι.
Τα σπίτια και οι περιουσίες όσων χρωστούν στο Δημόσιο θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις εφορίες με την υπόδειξη της «Ανεξάρτητης Αρχής». Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα παρίστανται και θα χαιρετίζουν. Αδυνατώ να κατανοήσω πως μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή δέχεται να παίζει τον ρόλο του παρατηρητή σε αυτή τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου από τους φτωχούς στους πλούσιους. Αυτοί που είναι πτωχευμένοι και χρωστάνε θα χάνουν τις περιουσίες τους. Αυτοί που έχουν θα αγοράζουν κοψοχρονιά. Στο «σφυρί» με ένα κλικ θα οδηγείται ακόμη και η πρώτη κατοικία για όσους φορολογούμενους δεν μπορούν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες εξπρές και όσο όσο.
Τον δρόμο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για οφειλές προς την Εφορία ανοίγει διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το οποίο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή. Από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν θα γλιτώσει ούτε η πρώτη κατοικία αφού για οφειλές προς το Δημόσιο δεν προβλέπεται κανένα δίχτυ προστασίας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Η κατάσχεση είναι το πρώτο βήμα των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνουν οι φορολογικές Αρχές για να διασφαλίσουν την είσπραξη της οφειλής.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται ευκολότερα με το πάτημα ενός κουμπιού στα γραφεία των συμβολαιογράφων για να αποφεύγονται οι λαϊκές αντιδράσεις ενώ δεν θα είναι λίγοι οι οφειλέτες που θα χάσουν τα ακίνητά τους σε χαμηλές τιμές.
Ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές, σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε σκοτωμένες τιμές.
Μάλιστα, το τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν στην Εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην Εφορία γίνονταν κυρίως για μεγάλους οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ και ως επί το πλείστων κηρύσσονταν άγονοι. Και αυτό γιατί η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων που σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερη από την εμπορική τιμή.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίζουν να βγαίνουν όσο όσο στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τα ακίνητα φορολογούμενων και επιχειρήσεων που χρωστούν στην Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει εκποιήσεις 2.000 ακινήτων οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ. Μιλάμε για νέα βίαιη αναδιανομή εισοδήματος που θα ξεπεράσει αυτή που σημειώθηκε πριν από περίπου είκοσι χρόνια με την φούσκα του Χρηματιστηρίου.
Γίνεται έτσι σαφές πως δεν υπάρχει έδαφος για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι Ελληνες θα χωριστούν δυο μεγάλες κατηγορίες. Τους έχοντες και κατέχοντες και τους υπόλοιπους που θα μισθώνουν την εργατική τους δύναμη στην υπηρεσία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η μεσαία τάξη θα τσακιστεί. Οποιος έχει μετρητά ή διαθέτει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα θα αγοράζει κοψοχρονιά τις περιουσίες όλων των υπολοίπων με διαμεσολαβητή το ελληνικό Δημόσιο που θα τις εκποιεί. Η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή. Η ιστορία θα καταγράψει ποιοι ήταν αυτοί που επί των ημερών τους αναβίωσε με σύγχρονη μορφή η υποδούλωση του ελληνικού λαού. Ζητούμενο είναι αν η ιστορία θα καταγράψει όπως συνέβη κατά το παρελθόν την αντίσταση των πολιτών στους οικονομικούς κατακτητές και όσους τους υπηρετούν…