Ανακοινώθηκαν προ ηµερών τα αποτελέσµατα της απογραφής πληθυσµού και κατοικιών που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Αλβανίας τον Σεπτέµβριο και Οκτώβριο του 2023. Σύµφωνα µε αυτά, στη χώρα ζουν 2.402.113 κάτοικοι, αριθµός µειωµένος κατά περίπου 420 χιλιάδες συγκριτικά µε τα στοιχεία της απογραφής του 2011.

Με βάση την απογραφή, τα µέλη της ελληνικής µειονότητας στη χώρα ανέρχονται στα 23.485, αριθµός µικρότερος κατά 758 από την απογραφή του 2011. Στην απογραφή ο κάθε πολίτης είχε το δικαίωµα να δηλώσει εθνική καταγωγή και θρήσκευµα. Τονίζω την καταγραφή του θρησκεύµατος (προαιρετική, αν το θέλει ο ίδιος) σε µία απογραφή που χρηµατοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι δίνει απάντηση σε µία συζήτηση που άνοιξε στην Ελλάδα το 2000.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής εθνικής µειονότητας εξαρχής είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη γνησιότητα των στοιχείων που αφορούν εθνικότητα και θρήσκευµα. Προφανώς είχαν δίκιο, διότι τελικά η απογραφή καταγράφει ανακριβή στοιχεία. Ηταν ξεκάθαρα µια προσπάθεια να εµφανισθεί συρρικνωµένη η αριθµητική δύναµη του Ελληνισµού, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι Ορθόδοξοι πάλι εµφανίζονται σε χαµηλό ποσοστό. Το 2023 απογράφηκαν 173.654, ενώ το 2011 είχαν καταγραφεί 188.992.

Μείωση κατά 15.338. Η ∆ηµοκρατική Ενωση Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «Οµόνοια» σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει, µεταξύ άλλων: «∆εδοµένου ότι είχαµε από καιρό πριν, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της φάσης συλλογής και καταχώρισης των στοιχείων, εκφράσει τις ανησυχίες µας για το πού αποβλέπει η διαδικασία απογραφής σε ό,τι αφορά την ελληνική εθνική µειονότητα, δεν µας εκπλήσσει το αποτέλεσµα που η Πολιτεία ανακοίνωσε. Το απορρίπτουµε, διότι η διαδικασία υπήρξε διαβλητή και για άλλη µία φορά αποβλέπει σε πολιτικές τεχνητής συρρίκνωσης του δυναµικού της ΕΕΜ και επί το πλείστον στη διαιώνιση πολιτικών διακρίσεων, καταπίεσης και αφανισµού της, ιδιαίτερα σε συγκεκριµένες περιοχές και συνιστώσες της, που η Πολιτεία αυθαίρετα αρνείται να τις καταχωρίσει ως τέτοιες».

Θυµίζω ότι ανακριβής καταγραφή εις βάρος του Ελληνισµού είχε πραγµατοποιηθεί και στην αλβανική απογραφή του 2011. Τότε η «Οµόνοια» ζήτησε από τους Ελληνες να µη λάβουν µέρος, διότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις αντικειµενικότητας. Μάλιστα, είχε διοργανώσει δική της απογραφή του Ελληνισµού της Αλβανίας και ο αριθµός έφθασε στους 287.000 που απογράφηκαν. Πιστεύω ότι οι Ελληνες υπήκοοι Αλβανίας είναι περισσότεροι. Πάντως, δεν είναι τόσοι όσοι εµφανίζονται στις επίσηµες αλβανικές απογραφές. Οι βλαχόφωνοι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου έχουν προσεγγισθεί από προπαγάνδες άλλων βαλκανικών χωρών και κάποιοι από αυτούς έχουν αποµακρυνθεί από τον Ελληνισµό.

Πρέπει γρήγορα και συστηµατικά να προσεγγισθούν από την ελληνική Πολιτεία. Οι υπερήφανοι Βλάχοι της Β. Ηπείρου µάς χάρισαν πολλούς εθνικούς ευεργέτες και οργάνωσαν µια λαµπρή πνευµατική εστία του Ελληνισµού επί τουρκοκρατίας, τη Μοσχόπολη. Ας µην τους εγκαταλείψουµε. Στα ευτράπελα της απογραφής εντάσσεται και η διαµάχη Αλβανίας και Σκοπίων για το όνοµα των λίγων σλαβοφώνων που κατοικούν στην περιοχή των Πρεσπών. Η Αλβανία αρχικά τους κατέγραψε ως Βορειοµακεδόνες και µετά τη διαµαρτυρία των Σκοπίων τούς κατέγραψε ως «Μακεδόνες» , ενώ τους διεκδικεί και η Βουλγαρία!

Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε αναταραχή.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ